Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Червень 2015 10:23

Біатлонний сезон розпочинається... влітку

Rate this item
(0 votes)

Три мі­ся­ці то­му при­хиль­ни­ки го­лов­но­го ук­ра­їн­сько­го зи­мо­во­го спор­ту — бі­ат­ло­ну по­про­ща­ли­ся зі сво­їми улюб­лен­ця­ми. Аж до кін­ця лис­то­па­да, ко­ли роз­поч­неть­ся но­вий се­зон і стар­тує пер­ший етап Куб­ка сві­ту, наш най­більш «ме­да­ле­міст­кий» зи­мо­вий вид олім­пій­ської про­гра­ми пе­ре­бу­ва­ти­ме за ме­жа­ми об’єк­ти­вів те­ле­ка­мер. Та це не озна­чає, що но­вин від лиж­ни­ків-стріль­ців не­має,— є, та ще й які!

Якщо все буде добре, то в сезоні 2015/2016 років українські шанувальники біатлону знову побачать у повному складі «золотий» сочинський квартет — після річної паузи, спричиненої втомою і травмами, до першої команди повертаються олімпійські чемпіонки Олена Підгрушна та Віта Семеренко.
За час їхньої відсутності у справжні лідери команди вийшла Валя Семеренко, яка впевнено стала третьою в загальному заліку Кубка світу, пропустивши вперед лише двох прим світового біатлону — білоруску Дарію Домрачеву та фінку Кайсу Макаряйнен. Та й інші дівчата намагалися не пасти задніх. Зокрема, екс-росіянка Ольга Абрамова попереднього сезону зробила значний прорив. Тож конкуренція обіцяє бути високою навіть просто за потрапляння до шістки, яка здобуватиме місця в стартовому протоколі змагань Кубка світу, а в разі невдачі одного із членів команди на заміну йому буде готовий стати не менш честолюбний дублер.
Єдина кадрова втрата — Наталія Бурдига, яка вирішила завершити активні виступи. Втім, із біатлоном не розпрощалася — у федерації їй запропонували тренерську роботу. «Зараз Наталка працює в Чернігові зі збірною дівчаток, яка готується до Юнацьких Олімпійських ігор», — розповів президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак.
Основа майбутніх перемог закладається задовго до перших стартів. Роботу над фізичними кондиціями, стрілецькою підготовкою та іншими елементами головна команда розпочала понад місяць тому. На перший збір українські біатлоністки і біатлоністи поїхали недалеко від батьківщини — на гостинний білоруський спорткомплекс у Раубичах під Мінськом. Він розпочався 24 травня і завершився 3 червня. Поруч із визнаними лідерами були й нові обличчя, як от юна Ганнуся Кривонос. Але юний вік не означає легковажності — на зборах Кривонос оселилася разом із капітаном нашої команди Оленою Підгрушною, щоб дізнатися від чемпіонки якісь секрети.
На запитання сайту Федерації біатлону України про те, чи не означає підготовка Кривонос разом із першою командою те, що і на етапах Кубка світу на неї вже розраховуватимуть, керманич українського зимового спорту номер один Володимир Бринзак відповів, що «так далеко ми ще не заглядаємо».
«Просто їй потрібна більш централізована підготовка, ніж та, яку вона могла отримати в Глухові. По роботі на першому зборі вона не випадала, навіть у силовій, а часом була ще й дещо кращою, ніж деякі дівчата. І їй самій, що дуже важливо, робота зі старшими колегами сподобалася. Після цього Аня зателефонувала мені і подякувала за те, що ми їй довірили працювати з основою. Ну і на прохання тренерів Кривонос і далі проходитиме збори з національною командою, підвищуючи свій професійний рівень», — розповів президент федерації.
А що ж до Підгрушної, то капітана Володимир Бринзак називає просто зразком професіоналізму.
«Всі дуже дивуються, але Олена за той місяць, який минув між її рішенням про повернення у великий спорт і першим тренувальним збором в Раубичах, практично повністю повернула свої кондиції — як за показниками ваги, так і у функціональній готовності. І зараз вона є одним із лідерів команди та абсолютно заряджена на майбутній сезон», — відзначив Бринзак.
Пропускає збір, який збірна зараз проводить у румунському Брашові, Віта Семеренко, але це пов’язано не з хронічними травмами — їй треба полікувати зуби. «Зі спиною зараз усе в порядку. На наступному зборі, який стартує на початку липня, вона має бути в строю», — розповів про стан Віти президент ФБУ.
Натомість у повній готовності до навантажень перебуває українська прима попереднього сезону — Валя Семеренко.
«Я розмовляв із тренерами команди. Вони кажуть, що Валя до зборів підходить дуже відповідально і цілеспрямовано. І не тільки вона, а й уся команда. А Валя, хоча спочатку хотіла пропустити пару зборів, зараз про це навіть не згадує. У неї з’явився інтерес і є мотивація, знову ж таки — робота з новим тренером і хороша атмосфера в команді», — наголосив Бринзак.
Новий тренер, про якого згадав президент федерації, — це словенський фахівець Урош Велепець. За словами Бринзака, роботою з ним задоволені і молоді дівчата, і досвідченіші.
«Наголошують, що Урош — комунікабельний, непогано говорить російською. І, що дуже важливо, тренери також зазначають, що проблем у взаєминах немає ніяких. Більше того, методики підготовки, за якими команда готувалася на перших зборах, практично збігаються у наших тренерів і в словенського фахівця. Також добре вписалися в команду і новий лікар Олексій Писаренко, і масажист Михайло Гуменяк. Словом, зараз у збірній добра робоча обстановка», — твердить Бринзак.
Після роботи в Румунії і короткотермінового перепочинку вдома біатлоністки знову вирушать на збори — далі буде німецький Рупольдинг, знову білоруські Раубичі і знову ж — румунський Брашов, який від 26 до 30 серпня прийматиме літній чемпіонат світу.
Зміни сталися в осінній частині підготовки. «Ми на 99% досягли домовленості, що на перший сніг полетимо не до російської Тюмені, а до норвезького Шушена — там уже заброньовано й оплачено проживання команди. З цього приводу ми добре попрацювали разом із послом Норвегії в Україні, і нам зроблять національні норвезькі візи, які не враховуються в ліміті днів перебування у шенгенській зоні. Завдяки цьому нам не доведеться здійснювати багатогодинні перельоти», — повідомив президент Федерації біатлону.
Бринзак також відзначив, що з фінансуванням лідерів українського біатлону нині затримок нфемає, дещо сутужніше — з патронами, бо «через бойові дії в Україні Євросоюз заборонив постачання патронів у нашу країну». Зараз нашим лижникам-стрільцям доводиться вирішувати цю проблему безпосередньо в місцях проведення зборів, «і це теж не завжди виходить». Президент федерації сподівається, що у вересні, коли вийдуть із відпусток постачальники, з цим теж усе буде гаразд.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Ант он ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».