Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Сiчень 2014 02:00

Секрет Бринзака

Rate this item
(0 votes)

Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак цього тижня оприлюднив склад олімпійської збірної з цього виду спорту. Сюрпризів не було: всі українські вболівальники сподіватимуться на вдалий виступ нашої провідної четвірки — Олени Підгрушної, Валентини і Віти Семеренко, Юлії Джими. Якщо на якусь із гонок лідери не зможуть вийти, замінять їх Наталія Бурдига або Марія Панфілова. 

На чоловічу команду прихильники біатлону сподівань покладають значно менше, бо до оптимізму не спонукають результати, які Андрій Дериземля і компанія показують уже не перший рік. Звісно, прориви до чільної десятки і навіть на подіум були, але в цьому сезоні все значно складніше. Крім багаторічного лідера і ветерана команди, в складі команди будуть і Сергій Семенов, Артем Прима, Дмитро Підручний і Сергій Седнєв. Запасним у чоловічій частині збірної стане ще один ветеран Олександр Біланенко, у жіночій — Інна Супрун.


Чоловіча частина збірної тренувальний збір проводить у засніженому Хохфільцені в австрійських Альпах. Там майже всі дружно захворіли (застуда), проте швидко відновлюються. Цікаво, що для Андрія Дериземлі сочинська Олімпіада буде п’ятою в кар’єрі, а для Дмитра Підручного, який стрімко увірвався на позицію стартера в естафеті, відбудеться дебют... Останній гучний успіх української збірної був, до речі, саме в естафеті — на чемпіонаті світу 2011 року «синьо-жовті» отримали бронзу.
Головні ж українські надії Сочі готуються зараз у чеському Новому Месті. Про те, як і за яких умов відбувається ця підготовка, повідомила у своєму блозі Юлія Джима.
Розповідь вона розпочала зі згадки про участь у Кубку світу: «Не скажу, що задоволена собою в січні на німецьких етапах — були такі гонки, які хотілося б забути, як, наприклад, спринт в Обергофі... Всі, гадаю, розуміють: біатлон — це такий спорт, де найцінніша, але й найбільш важкодосяжна річ — це стабільність... Утім, загалом і в цілому настрій оптимістичний. Думаю, пауза у змаганнях після Рупольдинга піде на користь — відпочити і перезавантажитися зовсім не зайве».
Юлія Джима згадала, що торік у місці нинішніх тренувань команда здобула п’ять нагород чемпіонату світу: «Напевне, мала б бути якась ностальгія, однак щось я її не відчуваю. По-перше, картинка тут зовсім інша, ніж торік, — тихо, самотньо, снігу мало, і навіть коло закатане інше, ніж було на чемпіонаті світу. Та й узагалі тут зараз плюс вісім. Зі свіжим снігом і красотами Антхольца (де резервний склад збірної брав участь у шостому етапі Кубка світу. — Ред.) не порівняти. Щоправда, після такої мінливої погоди, яка там була на вихідних, дівчатам заздрити не буду. Не дуже приємно, коли налаштовуєшся на естафету, а потім зупиняють уже під час гонки».
В Антхольці минулої неділі естафетна гонка серед жінок так і не відбулася — густий туман змусив організаторів скасувати її під час другого етапу.
«По-друге, — згадує далі Джима про торішнє Нове Место, — багато води спливло за ці 11 місяців — ціле літо тривала непроста підготовка, а ще й півсезону Кубка світу (що дуже сприяє швидкому дорослішанню), та й новий орієнтир попереду».
Новий орієнтир — це, звісно, Олімпіада, до старту якої лишилося два тижні.
«Якщо запитати мене, що я думаю про Сочі, то, звісно, в підсвідомості наближення великої події сидить. Однак у повсякденних думках — ні, мандражем перед Олімпіадою не страждаю. Зараз багато роботи — за цей збір треба встигнути і відпочити, відновити сили, і силову роботу зробити (зараз якраз на цій стадії), і швидкісну. Трошки хворіли дівчата — раніше Олена (Підгрушна. — Ред.), тепер ось Валя (Семеренко. — Ред.). У мене, якщо хто не знав, теж були проблеми — не хвороба, а травма: після падіння на старті естафети в Ансі. А потім посилилася ця історія в Антхольці — пошкодженням на те ж плече. Кілька днів узагалі руку не могла підняти, потім або без палиць, або з однією тренувалася. Травми так швидко не загоюються, як хотілося б, але вже легше», — каже Юлія Джима.
Наприкінці цього тижня, повідомила вона, команда переїжджає на висоту, в турецький Ерзурум (теж пам’ятне перемогами місце — тут свого часу відбувалася Універсіада). А вже звідти команда переїде до Сочі, де для Джими 2 лютого відкриється перше в житті олімпійське селище.
Утім, ще до Олімпіади у вболівальників буде шанс подивитися біатлон. 29 січня все в тому ж Новому Месті розпочнеться чемпіонат Європи — змагання другого ряду навіть у пересічний рік, а в олімпійський — і поготів. Проте для спортсменів і їхніх тренерів в Україні цей турнір дає непогану нагоду заробити додаткове державне фінансування — за призові місця спортсмени і їхні наставники отримують стипендії.
До Чехії поїдуть Ольга Абрамова, Надія Бєлкіна, Яна Бондар, Ірина Варвинець та Алла Гіленко (жінки), Олександр Дахно, Віталій Кильчицький, Іван Моравський, Дмитро Русинов і Руслан Ткаленко (чоловіки), Юлія Бригинець, Лілія Горпинич, Юлія Журавок і Анастасія Меркушина (юніорки), Андрій Доценко, Максим Івко, Антон Мигда та Артем Тищенко (юніори).
Чемпіонат триватиме до 4 лютого. У прямому ефірі на телеканалі «Євроспорт» можна буде побачити спринти, гонки переслідування та естафети серед чоловіків і жінок.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».