Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Лютий 2015 15:00

Традиція перемагати

Rate this item
(0 votes)

Ма­жор­ни­ми акор­да­ми за­вер­ши­ли участь у чем­піо­на­ті Єв­ро­пи з бі­ат­ло­ну ук­ра­їн­ські спортс­ме­ни. Жі­но­ча збір­на ви­гра­ла ес­та­фе­ту, чо­ло­ві­ча про­пус­ти­ла впе­ред ли­ше ро­сій­ську коман­ду. І в ці­ло­му на кон­ти­нен­таль­ній пер­шо­сті «си­ньо-жов­ті» здо­бу­ли по три ме­да­лі кож­но­го ґа­тун­ку, що в за­галь­но­ко­манд­но­му за­лі­ку при­нес­ло дру­ге міс­це. По­пе­ре­ду тут та­кож ви­яви­ли­ся ро­сі­яни, які ма­ють ві­сім зо­ло­тих, дві сріб­ні та сім брон­зо­вих на­го­род.

Естафети традиційно завершують програму всіх головних стартів. Менш як рік тому в Сочі українська жіноча четвірка, яка складалася з Юлії Джими, Валі й Віти Семеренко та Олени Підгрушної, змогла

 

Реабілітація Ірини Варвинець
На чемпіонаті Європи, який приймало естонське містечко Отепя, українки виступили складом, максимально наближеним до бойового. На перших трьох етапах бігли олімпійські чемпіонки Юлія Джима, Валя Семеренко, а також головна резервістка золотого квартету Наталія Бурдига. Небезпідставними були побоювання вболівальників щодо четвертого етапу, на який тренери поставили Ірину Варвинець, бо ще свіжа в пам’яті невдача 22-річної спортсменки в дебютній для неї в основному складі естафеті на четвертому етапі Кубка світу в німецькому Обергофі.


Але все склалося зовсім по-іншому — лідери команди свого максимуму не показали, а наймолодша естафетниця виступила відмінно.
На першому етапі Юлія Джима впоралася зі стрільбою, використавши лише один запасний патрон у стійці. На передачі Юля хоч і виявилася четвертою, але разом з німкенею Аннікою Кнолль відставала всього на 10 с від дуету лідерів, який склали Кадрі Лехтла з Естонії та француженка Анаїс Шевальє.
Наталія Бурдига вже за перше коло ліквідувала відставання, а після чистої стрільби лежачи вийшла в лідери. Та друга стрільба для Бурдиги склалася невдало — вона вирушила на штрафне коло, і вже до середини естафети збірна України стала п’ятою з півхвилинним відставанням від Німеччини та Польщі. Крім Тіни Бахманн і Магдалени Гвіздонь, Бурдигу дещо випередили швидка білоруска Анастасія Дуборєзова і француженка Хлоя Шевальє.
Виправляти становище мала б лідер нашої збірної Валя Семеренко, як це вже ставалося в нинішньому сезоні. Але п’ять додаткових патронів у двох стрільбах навіть з огляду на дистанційну швидкість команді не надто допомогли — відставання скоротилося лише на 10 с. Першою завдяки зусиллям Вероніки Новаковської-Земняк на останній етап вирушила польська команда, після неї «передалася» німкеня Марен Хаммершмідт, третьою — 18-річна француженка Жулі Сімон.
Усупереч очевидним сподіванням тренерів Ірина Варвинець вирушила на останній етап не захищати лідерство, а наздоганяти лідерів. Уже до стрільби лежачи перевага лідерів була символічною, а після чудової снайперської сесії Варвинець вирушила з вогневого рубежу майже водночас із німкенею Каролін Хорхлер. Та майже одразу Ірина обійшла суперницю, і на другу стрільбу українка прийшла з незначною перевагою над трійкою переслідувачок.
Варвинець швидко відправила в ціль чотири патрони, зробила не за віком гросмейстерську паузу і влучила вп’яте. Суперниці майже синхронно по разу схибили, тож на останнє коло українка вирушила з перевагою 17 с.
Суперниці так і не змогли скоротити цей відрив, і на фініші Ірина заслужено потрапила в обійми Юлії, Валі та Наталії. На фініші в боротьбі за «срібло» німкені завдяки зусиллям Каролін Хорхлер на мить випередили француженок, за яких на останньому етапі бігла Колін Варсен.
До речі, Ірина Варвинець відзначилася і в особистих змаганнях — майже ідеальною в її виконанні виявилася гонка переслідування. Тільки два промахи в непростій вітровій ситуації на першій стрільбі стоячи, три снайперські серії принесли Варвинець срібну нагороду — після восьмого місця за підсумками спринту.

 

Успіх чоловіків і тріумфи Меркушиної
Українські чоловіки, які в Отепя вийшли на естафету також основним складом, показали практично максимум. Серед усіх учасників гонки вони провели найкращу стрільбу — на 40 мішеней використали тільки чотири додаткових патрони! Артем Тищенко, Сергій Семенов, Артем Прима і Дмитро Підручний не змогли випередити тільки росіян, у яких навіть другий склад цілком міг би виступати в Кубку світу.
Цілком імовірно, що Олексія Волкова, Антона Бабікова, Олександра Печонкіна чи Олексія Слєпова вболівальники побачать на головних стартах ще в цьому сезоні. Саме цій четвірці українці програли менш як чверть хвилини, але випередили норвежців, білорусів, німців та інші сильні команди.
Також в естафеті відзначилися українські юніори — Анастасія Меркушина і Юлія Журавок виступили в її жіночій частині, Максим Івко та Антон Мигда — в чоловічій. Попереду молодих українців фінішували команди Росії та Франції.
Анастасія Меркушина взагалі стала найтитулованішою нашою спортсменкою на цьому чемпіонаті Європи. Вона послідовно виграла спринт і гонку переслідування, обидва рази випередивши австрійку Дуню Здуч і росіянку Ульяну Кайшеву.
Біатлонний сезон триває майже без пауз. Уже сьогодні на сьомому етапі Кубка світу в чеському Новому Месті відбудуться одразу дві змішані естафети: одна — у звичному форматі, інша — до певної міри експериментальна, вона за форматом нагадує «Різдвяну гонку», яку в грудні в німецькому Гельзенкірхені виграли Валя Семеренко і Сергій Семенов. У суботу в Чехії відбудуться спринти, в неділю — гонки переслідування.

Максим ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».