Спорт
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Грудень 2016 14:20

Непереможний Усик

Rate this item
(0 votes)

Ук­ра­їн­ський бок­сер Олек­сандр Усик упер­ше від­сто­яв ти­тул чем­піо­на сві­ту за вер­сією WBO у пер­шій важ­кій ва­зі. До бою він мав де­сять пе­ре­мог у де­ся­ти по­єдин­ках, дев’ять з яких за­кін­чи­ли­ся но­ка­утом. 28-річ­но­го Та­бі­со Мчу­ну з Пів­ден­но-Аф­ри­кан­ської Рес­пуб­лі­ки урод­же­нець Сім­фе­ро­по­ля но­ка­уту­вав у дев’­ято­му ра­ун­ді.

До поєдинку південноафриканець мав 17 перемог, 11 нокаутів та дві поразки. Бій пройшов у місті Інглвуд і став для Усика дебютним на американському рингу.
Бій, як і очікувалось, склався непросто для українця. Поєдинок розпочався з розвідки. Суперники не ризикували.

Усик діяв з дистанції здебільшого джебами й лівими боковими. Претендент на титул завдяки гарній реакції намагався перехоплювати атаки українця.
Африканець попри те, що суттєво поступався в габаритах, у швидкості анітрохи не відставав від свого іменитого суперника, намагався кожну серію і комбінацію чемпіона зустрічати своїми ударами. Кілька його лівих у голову були вдалими.
Усик уже в котрому бою поспіль не форсує подій з перших хвилин. У третьому раунді суперники почали відкриватися, по черзі пропускали удари. Олександр почав викидати більше ударів, переважно джебів, а Табісо одного разу досить сильно влучив в українця.
З четвертого раунду Усик перехопив ініціативу, і південноафриканцю було вже несолодко. У шостому раунді Усик додав ще більше і після серії ударів Мчуну опустився на коліно, потім знову піднявся, але українець видав ще серію десь з 20 ударів. Мчуну знову врятувало коліно, але цього разу суддя зарахував нокдаун.
Нокаутом завершити бій у шостому раунді Олександру не вдалося. Із сьомого раунду помітна була втома Мчуну, а Усик продовжував вести бій, викидаючи удари. Кульмінація поєдинку трапилась уже в 9му раунді, коли перевага українця над Мчуну була вражаючою. Мчуну пішов уперед, а Усик зустрів його джебами і боковими. Пішла комбінація різноманітних ударів, і африканець знову присів на коліно.
Після цього суддя зупинив бій, зафіксувавши перемогу українця технічним нокаутом. Усик здобув 11у перемогу на професійному ринзі, десяту — нокаутом. Наступний бій має провести в березні наступного року. Скоріше за все, знову у США.
Після бою український чемпіон зізнався, що йому трохи дісталося від південноафриканця. «Як я й обіцяв, о п’ятій ранку я не спав. Дякую за підтримку. Трохи прилетіло, але нічого страшного. Мій психолог Андрій Колосов сказав, що отримаю за це на горіхи. Радий, що у мене все вийшло», — сказав Усик.
Вже майже відомо, коли саме і з ким проведе свій наступний поєдинок українець. Ймовірно, це буде зустріч 18 березня в НьюЙорку у рамках вечора боксу, головною подією якого стане бій лідера середньої ваги казахстанця Геннадія Головкіна з американцем Деніелем Джейкобсом.
Про це повідомив виконавчий директор промоутерської компанії K2 Promotions Том Леффлер. Усик може зустрітися в рингу з росіянином Муратом Гасієвим. Обидва спортсмени розглядають варіант об’єднавчого бою в березні у США. Усик володіє титулом WBC, а Гасієв — поясом IBF.
Ще одному олімпійському чемпіону Василю Ломаченку можуть організувати бій з олімпійським чемпіоном з Куби. Реванш з мексиканцем Орландо Салідо — не єдиний варіант для українського чемпіона світу за версією WBO в другій напівлегкій вазі.
За словами промоутера українця Боба Арума, іншим кандидатом у суперники українцеві є олімпійський чемпіон 2004 року, ексчемпіон світу в напівлегкій вазі з Куби Юріоркіс Гамбоа. В його активі 25 перемог, 17 з яких нокаутом і лише одна поразка. На думку Арума, це був би цікавий бій.
Тим часом Володимир Кличко отримав від Міжнародної асоціації любительського боксу (AIBA) нагороду «Легендарний боксер». Цей приз було вручено спортсмену за великий внесок у спільноту організації. Нагородження відбулося під час засідання, присвяченого 70річчю AIBA.
Українець нині готується до поєдинку з британцем Ентоні Джошуа, на кону в якому стоятиме вакантний титул чемпіона світу за версією WBA в надважкій вазі. Переможець бою повинен буде обов’язково зустрітися у своєму наступному поєдинку з першим номером рейтингу цієї організації кубинцем Луїсом Ортісом. Про це заявив президент WBA Гільберто Мендоса.
При цьому у переможця бою Кличко — Джошуа будуть такі ж зобов’язання і перед версією IBF — ця організація постановила, що переможець поєдинку Кличко — Джошуа повинен буде зустрітися з обов’язковим претендентом за версією IBF болгарином Кубратом Пулєвим.
На бій Кличко — Джошуа було продано 50 тисяч квитків за перший період продажу. Ціни на перепустки становлять від 50 до 2500 доларів. Другий етап продажу квитків відбудеться 16 січня.
А ось допінгтест російського боксера Олександра Повєткіна напередодні бою з канадцем Бермейном Стіверном за титул тимчасового чемпіона світу в суперважкій вазі за версією WBC в Єкатеринбурзі показав наявність забороненої речовини — остарину.
Про це повідомив президент Всесвітньої боксерської ради (WBC) Маурісіо Сулейман. Після цього WBC відкликала свою санкцію на поєдинок Повєткіна і Бермейна Стіверна.
Таким чином, боксери не зможуть битися за титул тимчасового чемпіона WBC у важкій вазі. Тепер WBC має намір провести повне розслідування подій. Ця міжнародна боксерська організація дискваліфікує Повєткіна, якщо буде доведено провину росіянина в порушенні антидопінгових правил.
Через скасування бою обидва боксери втратили приблизно по 1,5 мільйона доларів. На цю подію відреагував колишній чемпіон світу з боксу в суперважкій вазі українець Віталій Кличко. Він розкритикував росіянина. «Повєткін втратив довіру вболівальників, а це дуже важливо. Спорт повинен бути чистим. Не повинно бути змагання в тому, у кого краще стероїди, у кого краще допінг», — зазначив Кличко.
Неприємна новина торкнулася і нашої команди «Українські отамани». Боксери команди спробують працевлаштуватися в інші клуби. У Швейцарії відбудеться драфт, на якому клуби Всесвітньої серії боксу обиратимуть підсилення на наступний сезон.
«Українські отамани» через фінансові проблеми не виступатимуть у наступному сезоні, однак деякі боксери матимуть шанс потрапити до інших команд. Українська федерація боксу виставить на цей конкурс найталановитіших боксерів. Ну а 12 клубівучасників вирішуватимуть, хто їм потрібен. Якщо хтось з українців підійде іноземному клубу, то наша Федерація за безцінь відпустить спортсменів, а іноземцям треба буде лише домовитися з боксерами про оплату праці.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».