Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Жовтень 2014 03:00

Вольова перемога лідера

Rate this item
(0 votes)

У дев’­ято­му ту­рі чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу у прем’­єр-лі­зі трій­ка лі­де­рів здо­бу­ла пе­ре­мо­ги. Але як­що «Шах­тар» та «Ди­на­мо» зро­би­ли це, не до­кла­да­ючи над­мір­них зу­силь, то дніп­ро­пет­ров­сько­му «Дніп­ру» по хо­ду зу­стрі­чі з оде­ським «Чор­но­мор­цем» до­ве­ло­ся ві­ді­гра­ва­тись. І все ж під­опіч­ні Ми­ро­на Мар­ке­ви­ча ви­йшли пе­ре­мож­ця­ми цьо­го дво­бою.

У це важко повірити, але «Шахтар» у прем’єр-лізі не вигравав більше місяця. Востаннє 13 вересня донеччани здолали на виїзді «Чорноморець». Після цього були дві поразки — від «Зорі» та «Динамо», а згодом ще і пауза у чемпіонаті, пов’язана з матчами збірних команд. І «Шахтар» будь-що прагнув реабілітуватися за останні провали, а також створити собі хороший настрій перед гостьовим поєдинком Ліги чемпіонів.
І зробити це гірники мали без двох своїх українських лідерів. Шевчука було дискваліфіковано за червону картку у зустрічі з «Динамо», а Степаненко безпосередньо у день матчу був відсторонений на три гри за нецензурні висловлювання на адресу арбітра у тому ж таки Києві.


Такі кадрові втрати змусили Луческу виставляти у складі Чигринського, котрий у нинішньому сезоні за основу зіграв лише у кубковому протистоянні з ФК «Полтава». Окрім того, Містер випустив у стартовому складі Дентіньо, а на вістрі атаки діяли Адріано та Гладкий.
Щойно розпочалася гра, як «Шахтар» відкрив рахунок. Дентіньо переправив м’яч у сітку воріт після прострілу Ілсіньо. Донеччани після забитого м’яча спокійно володіли ініціативою, проте отримали нелогічний м’яч у власні ворота. Бікфалві наважився на удар зі штрафного, рикошет, і П’ятов не зміг допомогти своїй команді. Однак номінальні господарі повернули лідерство ще до перерви. Адріано поставив корпус у штрафному майданчику і в один дотик відправив м’яч у ворота.
Другий тайм також розпочався зі взяття воріт. Цього не побачив Віталій Кварцяний, який затримався у підтрибунних приміщеннях. І коли побачив 3:1 на табло, виглядав розгублено. До честі «Волині», команда не здалася на милість переможця. Селін після прострілу Бікфалві повернув інтригу. І не просто повернув, а лучани були близькими до того, щоб зрівняти рахунок. Той же Ерік спочатку після навісу Кобахідзе влучив у поперечину, а потім поскупився, коли замість передачі на Кобахідзе пробив прямо в руки П’ятова.
Після цього пішла відкрита гра. Команди відповідали атакою на атаку. Здавалося, що «хрестоносці» от-от дотиснуть «Шахтар», який виглядав утомленим. Та все ж вони пропустили контратаку, яку після пасу Адріано завершив Тейшейра. Ну а після цього «Волинь» посипалася й отримала ще два м’ячі у власні ворота. Перемога «Шахтаря» з рахунком 6:2.
Київське «Динамо» досить легко в Ужгороді переграло «Говерлу». Команда В’ячеслава Грозного не зуміла створити конкуренцію динамівцям, погравши в усіх компонентах гри. Можливо, головна причина тому — заборона киян задіяти вісім гравців «Динамо» в цій зустрічі, які грають в Ужгороді в оренді.
Гості відкрили рахунок уже на 12-й хвилині. Після передачі Сидорчука Кравець забив із кількох метрів у порожні ворота. Гравці «Говерли» не встигали за швидкими атаками флангами від Ленса та Сидорчука та за гострими передачами від Беланда та Ярмоленка.
Ближче до завершення першого тайму вже сам Сидорчук забив другий гол у ворота господарів. У тих моментів біля воріт Шовковського не було. Запам’яталися лише два удари від Шацьких та Степанюка, які відбив воротар «Динамо». На початку другого тайму «Динамо» знову забило. Цього разу після стіночки з Ярмоленком відзначився Ленс. Після 0:3 стало зрозуміло, що гра зроблена.
До закінчення матчу на увагу заслуговують два моменти. У першому порушив толерантну гру обох команд Ленс, який штовхнув у плече Глушицького, котрий упав на газон і почав триматися за обличчя. В підсумку ледве не постраждав Сидорчук, якого авторитетно вичитував Шацьких. Але до бійки справа не дійшла. Ленс отримав жовту картку, і на тому розійшлися.
А вже на 80-й хвилині рахунок у матчі став остаточним. Акакпо у штрафному майданчику потягнув за руку Ярмоленка, і суддя справедливо поставив на одинадцятиметрову позначку. Пенальті чітко реалізував Гусєв, який розвів м`яч і Бабенка по різних кутах, — 4:0.
Матчі між дніпропетровським «Дніпром» та одеським «Чорноморцем» зазвичай виходять дуже напруженими, тому що обидва колективи борються за найвищі місця. Втім, якщо «Дніпро» продовжує показувати стабільний результат, то про одеський клуб у цьому сезоні таке сказати не можна. Остання перемога підопічних Григорчука датована 8 серпня — тоді «Чорноморець» мінімально переміг «Волинь». З того часу команда не здобула жодної перемоги, не вийшло зіграти бодай нічию і у матчі з «Дніпром». Хоча починалося для гостей усе дуже добре.
Попри перевагу «Дніпра» у дебюті матчу відкрили рахунок саме моряки. На 20-й хвилині після відмінної передачі Гая влучний удар по воротах Бойка завдав Бобко. Раділи гості до 37-ї хвилини. «Дніпро» продовжував насідати на ворота Паста, і це таки матеріалізувалося у забитий м’яч від Ніколи Калінича. Коноплянка після помилки захисника продерся лівим флангом, виконав передачу на Ротаня, а Руслан дотепно в один дотик відіграв на хорвата, який у падінні пробив повз голкіпера.
Після цього гола «Чорноморець» усією командою відійшов до власних воріт, але забити другий гол до перерви підопічним Маркевича у ворота суперника не вдалося. У підсумку — 1:1 після першої половини протистояння. У перерві обидва наставники вирішили не робити замін.
Другу 45-хвилинку одесити розпочали активно, але перший гострий момент створили дніпропетровці. Ротань філігранною передачею вивів сам на сам із Пастом Калінича, але цього разу хорватському форварду не вистачило кількох сантиметрів. На 50-й хвилині непогану нагоду мав Бруно Гама, однак португалець також із вигідної позиції пробив поруч зі стійкою.
«Дніпро» у підсумку швидко заволодів ініціативою і на 67-й хвилині забив другий м’яч. Подачу з кута поля від Коноплянки вдало замкнув Калінич, який оформив дубль. «Дніпра» і надалі продовжував володіти перевагою. Могли у ворота Паста залетіти ще 2–3 м’ячі, але то воротар показував дива майстерності, то захисники діяли надійно.
А ось попереду у одеситів із середини другого тайму особливо нічого не виходило. Можна пригадати хіба що сильний удар низом від Аржанова, але на добиванні нікого з його партнерів не виявилося. Наставник одеситів Григорчук вирішив це виправити, випустивши на поле Назаренка та Шиндера, проте зробив це головний тренер гостей занадто пізно. У результаті одеситам не вистачило часу. Як підсумок — вольова, але закономірна перемога підопічних Маркевича, яка залишила «Дніпро» на першому місці турнірної таблиці.
Результати всіх матчів
9-го туру:
«Шахтар» (Донецьк) — «Волинь» (Луцьк) — 6:2
Голи: 1:0 — Дентіньо (3), 1:1 — Бікфалві (22), 2:1 — Л. Адріано (36), 3:1 — Срна (47), 3:2 — Селін (57), 4:2 — А. Тейшейра (86), 5:2 — Д. Коста (88), 6:2 — Л. Адріано (90+1)
«Металург» (Запоріжжя) — «Олімпік» (Донецьк) — 2:2
Голи: 1:0 — Штурко (45), 1:1 — Іса (55), 2:1 — Моха (64), 2:2 — Штурко (69)
«Ворскла» (Полтава) — «Металіст» (Харків) — 0:0
«Говерла» (Ужгород) — «Динамо» (Київ) — 0:4
Голи: 0:1 — Кравець (12), 0:2 — Сидорчук (43), 0:3 — Ленс (46), 0:4 — Гусєв (80, пен.)
«Карпати» (Львів) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 1:0
Гол: Балажич (90+2)
«Металург» (Донецьк) — «Зоря» (Луганськ) — 0:0
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Чорноморець» (Одеса) — 2:1
Голи: 0:1 — Бобко (20), 1:1 — Калінич (37), 2:1 — Калінич (67)
Михайло ГЕРАСИМЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».