Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Липень 2016 17:59

Сенсація від Уельсу

Rate this item
(0 votes)

Впер­ше у сво­їй іс­то­рії збір­на Уель­су ви­йшла до пів­фі­на­лу чем­піо­на­ту Єв­ро­пи з фут­бо­лу. Цьо­го ра­зу коман­да Крі­са Ко­ул­ме­на від­пра­ви­ла до­до­му гріз­ну збір­ну Бель­гії, при­єд­нав­шись до трій­ки ко­манд, які вва­жа­ли­ся фа­во­ри­та­ми у сво­їх па­рах.

До гри з Уельсом бельгійці підходили у статусі фаворита. Однак варто відзначити серйозні кадрові проблеми в обороні, які були у Марка Вільмотса. На тренуванні травмувався Вертонген, а Вермален пропускав поєдинок через дискваліфікацію.
Незважаючи на це, Бельгія розпочала гру першим номером. «Дияволи» захопили ініціативу на старті і відразу створили кілька небезпечних моментів. А на 13й хвилині бельгійці вийшли вперед. Наінгголан пробив зза меж штрафного майданчика і не залишив шансів голкіперу суперника.

За такого перебігу подій здалося, що шансів в Уельсу практично немає, проте «дракони» приємно здивували. Бельгійці віддали супернику ініціативу після забитого м’яча, і гра перейшла на половину поля «дияволів». І на 30й хвилині Уельс зрівняв рахунок після стандарту. Ешлі Вільямс виграв позицію і головою пробив повз голкіпера — 1:1.
Здавалося, тепер уже Бельгія мусить включити швидкість і знову йти вперед. Але команда Вільмотса діяла пасивно і перша половина гри так і закінчилася внічию. Другий тайм Бельгія розпочала активно, однак уже на 9й хвилині пропустила. РобсонКану обіграв двох захисників і пробив у кут пробив Куртуа — 2:1.
Навіть після цього Уельс не став грати по результату, а продовжував атакувати. У бельгійців на поле вийшов Феллаіні. Він додав гостроти на другому поверсі в штрафному суперника.
У свою чергу, Уельс в одній з контратак утретє забив на 86й хвилині, остаточно поховавши надії Бельгії на продовження боротьби. Цього разу по флангу пройшов Гантер, після навісу якого Сем Воукс і переграв Куртуа.
На офіційному рівні Польща і Португалія провели між собою вісім матчів. По три виграла кожна з команд, а ще дві зустрічі завершилися внічию. Для Португалії матч розпочався доволі невдало, адже вже на другій хвилині підопічні Сантуша пропустили швидкий м’яч. Піщек виконав передачу на Гросіцьки, віддав на Левандовськи, який з убивчої позиції розстріляв ворота Патрісіу.
Цей гол не залишав португальцям нічого іншого, як йти вперед. Португалія багато атакувала, але дальні удари блокувалися суперником, а позиційним атакам не вистачало останнього пасу.
І все ж поляки пропустили. Роналду п’ятою скинув м’яч Саншешу, а той з лінії штрафного майданчика потужно пробив і рикошетом від Крихов’яка м’яч залетів у дальній кут воріт польської збірної — 1:1.
У другому таймі моментів було небагато, а було багато боротьби та фолів. Під завершення основного часу стало зрозуміло, що обидві команди події форсувати не збираються. Матч перейшов у два додаткових екстратайми.
За всі 30 хвилин доданого часу команди також нічого не створили. Запам’ятався лише момент, коли на поле вибіг явно палкий фанат Кріштіану Роналду. Зірку «Реала» і збірної Португалії він наздогнати не зміг, а ось стюарди його швидко зупинили та вивели за межі поля. Тож командам довелося пробивати пенальті.
Цього разу полякам не пощастило. Голкіпер португальців Патрісіу парирував удар від Блащиковськи. На цей момент рахунок у серії був 4:3 на користь Португалії. Удар Куарежми виявився переможним. Знову саме він своїм останнім ударом приніс команді Сантуша перемогу та прохід до наступного раунду.
Нікого не здивували слова експертів напередодні матчу Німеччина — Італія, що переможець цієї пари повинен виграти Євро. З цим не можна не погодитися. Німеччина показувала чи не найкращу гру на турнірі, а Італія дуже впевнено розібралася у груповому етапі з Бельгією, а у чвертьфіналі — з чинним чемпіоном Європи Іспанією.
Загалом протистояння перетворилося на битву тренерів — Антоніо Конте та Йоахіма Льова. Наставник «Скуадри Адзурри» розумів, що Німеччина небезпечна в атаці, тому обрав улюблений для себе стиль від оборони. При цьому Конте організував таку дисципліновану та тотальну оборону, що Льов не розумів, як її пробити.
До небезпечних моментів справа не доходила. У першому таймі можна пригадати лише незарахований гол Швайнштайгера, який з’явився на заміну замість травмованого Хедіри.
Окремо варті уваги останні хвилини. Спочатку м’яч після невдалої спроби пробити Крооса рикошетом потрапив до Мюллера, у якого удар не вийшов. У відповідь Стураро пробив у кут воріт, але цей удар заблокували захисники.
Другий тайм Італія розпочала активніше, проте отримала контрвипад, який завершував Мюллер, однак Флоренці змінив траєкторію польоту м’яча і той полетів повз ворота.
Згодом зупинив запал «Скуадри Адзурри» арбітр зустрічі, виписавши три «гірчичники» за чотири хвилини. Італійці у певний момент вирішили пресингувати, але отримали показову контратаку, яку завершив ударом у кут воріт Озіл — 1:0.
Італійці довго не могли прийти до тями. А потім вибігли в атаку, заробили кутовий, після якого ще і пенальті за гру рукою Боатенгом. Бонуччі пробив влучно і рахунок став нічийним — 1:1.
У час, що залишався, захист Італії тримав усе під контролем. У додатковий час італійці активізувалися, однак до небезпеки справа не доходила.
Усе вирішилося у серії післяматчевих пенальті. Тут шальки терезів коливалися як в одну, так і в іншу сторону. Мав завершувати все Швайнштайгер, але пробив над воротами. А вирішальний промах у пасиві Дарміана, з нехитрим ударом якого впорався Нойєр. Крапку ж поставив Гектор. Отож Німеччина — у півфіналі.
Після гри з Англією ісландці стали чи не найулюбленішою командою вболівальників. Хлопці з Ісландії заслужили повагу своєю відданою грою і бійцівським характером. Такої ж гри всі очікували і в протистоянні з Францією.
Вікінги ці сподівання виправдали. Вони билися з першої і до останньої хвилини. А забивала в першому таймі лише Франція. У ворота ісландців залетіло майже все, що створили французи. Вже на 12й хвилині була помилка захисту ісландців при створенні офсайду, Жиру вийшов сам на сам із голкіпером і вивів свою команду вперед.
Пропустивши, Ісландія побігла відігруватися, але Франція чітко зіграла в захисті. Через сім хвилин ісландці знову пропустили. Погба забив після стандарту ударом головою — 2:0. У відповідь Бедварссон з гарної позиції пробив трохи вище поперечини.
Те, що не вдавалося у першому таймі Ісландії, добре виходило у французів. Наприкінці першого тайму Ісландія отримала ще два м’ячі. По голу у ворота Хальдоурсона оформили Пайє та Грізман — 4:0. Для будьякої збірної це була б катастрофа, але не для вікінгів.
На трибунах у секторах ісландців плакали лише малюки, а чоловіки та жінки, стиснувши зуби, підтримували свою команду. На 56й хвилині Сігторсон зіграв на випередження після передачі з флангу і відквитав один гол.
Щоправда, і пропустили «сині» швидко. Забив ударом головою Жиру. Рахунок 5:1 ще більше змусив Ісландію бігати. Після удару Ігнасона рахунок міг скоротитися, але чудовий сейв видав Уго Льоріс.
Ісландці продовжували пресингувати і намагалися будь що забити. І це їм вдалося. На 84й хвилині Бьярнарсон ударом головою змусив капітулювати Льоріса — 5:2. У Франції також були моменти збільшити рахунок, але забитих м’ячів глядачі більше так і не побачили. Отже, Франція у півфіналі, де гратиме з Німеччиною.
Ре­зуль­та­ти всіх мат­чів 
1/4 фі­на­лу:
Уельс — Бель­гія — 3:1
Голи: 0:1 — Наінгголан (13), 1:1 — Вільямс (30), 2:1 — РобсонКану (54), 3:1 — Воукс (86)
Поль­ща — Пор­ту­га­лія — 1:1 (по пе­наль­ті — 3:5)
Голи: 1:0 — Левандовськи (2), 1:1 — Саншеш (33)
Ні­меч­чи­на — Іта­лія — 1:1 (по пе­наль­ті — 6:5)
Голи: 1:0 — Озіл (65), 1:1 — Бонуччі (78, пен.)
Фран­ція — Іс­лан­дія — 5:2
Голи: 1:0 — Жиру (12), 2:0 — Погба (19), 3:0 — Пайє (43), 4:0 — Грізман (45), 4:1 — Сігторсон (56), 5:1 — Жиру (59), 5:2 — Бьярнарсон (84).

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».