Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Липень 2016 21:28

Ісландська казка триває

Rate this item
(0 votes)

Го­лов­ним під­сум­ком мат­чів 1/8 фі­на­лу став ви­хід до чверть­фі­на­лу збір­ної Іс­лан­дії. Іс­ланд­ці пе­ре­гра­ли не ко­го-не­будь, а ро­до­на­чаль­ни­ків фут­бо­лу — анг­лій­ців. Упер­ше у 1/4 фі­на­лу ви­йшла і збір­на Уель­су. Ви­бу­ли з бо­роть­би пе­ре­мож­ці по­пе­ред­ньо­го чем­піо­на­ту Єв­ро­пи — іс­пан­ці. А ви­би­ли їх су­пер­ни­ки по фі­на­лу 2012 ро­ку — іта­лій­ці.

Швей­ца­рія — Поль­ща — 1:1 (по пе­наль­ті — 4:5)
Го­ли: 0:1 — Блащиковськи (39), 1:1 — Шакірі (82)
Поляки приголомшили суперників стартовим натиском, і вже на першій хвилині мали можливість вийти вперед, але Мілік пробив вище воріт після помилки голкіпера. Загалом у першому таймі команди по черзі володіли ініціативою, та моментів у поляків було більше. І наприкінці тайму Гросицьки розігнав контратаку, яку завершив ударом поміж ніг Зоммеру Блащиковськи — 1:0.

Стартовий відрізок після перерви краще вдався швейцарцям, Вони змусили понервувати Фабіанськи та компанію. Натомість в одній з контратак поляки мали шанс подвоїти перевагу, але Зоммер потягнув удар Блащиковськи. Поступово ініціатива повністю перейшла до Швейцарії, а «Кадра» навіть припинила думати про контратаки.
В одному з епізодів Фабіанськи у красивому стрибку витягнув з дев’ятки м’яч після удару зі штрафного від Родрігеса. Через кілька хвилин поперечина врятувала Польщу після потужного пострілу Джака. Як то кажуть, гол назрівав. І на 82й хвилині Шакірі з лінії штрафного майданчика наважився на удар ножицями у падінні через себе — і м’яч від стійки залетів у сітку.
Швейцарці на куражі побігли вперед, але достигнути суперників в основний час не змогли, як і у додатковий. А мав приносити Швейцарії перемогу Дердійок, який головою замикав навіс Шакірі. У цьому моменті знову вище всіляких похвал зіграв Фабіанськи. А потім була щаслива серія пенальті для поляків.
Уельс — Пів­ніч­на Ір­лан­дія — 1:0
Гол: Макаулі (75, автогол)
У першому таймі цього матчу більше на гол заслуговували ірландці. Саме у них був реальний момент для взяття воріт. Хеннессі вже на 8й хвилині потягнув небезпечний удар від Далласа. У футболістів Уельсу за весь матч був лише один удар у площину воріт після удару зі штрафного Бейла, коли Північну Ірландію врятував сейв Макговерна.
У другому таймі у виконанні обох команд був обережний футбол. Однак на 75й хвилині Уельс таки відсвяткував свій гол. Після прострілу Бейла з лівого флангу Макаулі зрізав м’яч у власні ворота. Пропущений гол вплинув на Північну Ірландію як нокдаун, з якого команда так і не вийшла.
Хор­ва­тія — Пор­ту­га­лія — 0:1
Гол: Куарежма (118)
Перший тайм матчу не був видовищним. Хорвати більше володіли м’ячем, Португалія спокійно грала другим номером. Команди грали дуже обережно. Після перерви на полі нічого кардинально не змінилося. На 62й хвилині нагоду відзначитися змарнував динамівець Віда.
Португалія відповіла через десять хвилин ударом повз ворота у виконанні Нані. Ось практично і все за 90 хвилин. Картина змінилась у додатковий час. Команди зуміли створити багато небезпечних моментів, але більше пощастило португальцям. На 118й хвилині Куарежма добив м’яч у сітку після удару Роналду і вивів свою збірну до чвертьфіналу.
Фран­ція — Ір­лан­дія — 2:1
Го­ли: 0:1 — Бреді (3, пен.), 1:1 — Грізман (58), 2:1 — Грізман (62)
Поєдинок розпочався дуже несподівано для Дідьє Дешама і його команди. Вже на третій хвилині у своєму штрафному майданчику порушив правила Поль Погба, і суддя Ріццолі, не вагаючись, вказав на 11метрову позначку. Лонг чітко реалізував пенальті: м’яч з рикошетом від стійки опинився у воротах.
У першому таймі французи багато атакували, але створити щось посправжньому гостре біля воріт Рендолфа не змогли. У другій половині зустрічі господарі Євро почали діяти більш агресивно і це дало результат.
На 58й хвилині рахунок зрівняв Грізман, який відгукнувся на прострільну передачу Санья. А буквально через три хвилини все той же Грізман вийшов сам на сам із голкіпером і холоднокровно його переграв — 2:1.
У ірландців після цього почали здавати нерви. В одній з атак господарів Даффі зірвав вихід Грізмана на побачення з голкіпером. Як наслідок — британці залишилися в меншості. Після цього французи створили стільки моментів, що рахунок міг би бути розгромним, однак Ірландія вистояла, хоча й програла.
Ні­меч­чи­на — Сло­вач­чи­на — 3:0
Го­ли: 1:0 — Боатенг (8), 2:0 — Гомес (43), 3:0 — Дракслер (63)
Німеччина забила швидкий м`яч уже 8й хвилині гри. Розіграш стандарту завершився ударом Боатенга у кут воріт. Після цього німці продовжували штурмувати ворота Козачика. На 13й хвилині Шкретел потягнув за футболку Гомеса, який картинно впав у штрафному майданчику. Польський суддя Шимон Маричиянк вказав на 11метрову позначку, але воротар словаків відбив м’яч після удару Езіла.
Хвилин з десять словаки намагалися грати з Німеччиною у відкритий футбол, але надовго їх не вистачило. Німці перехопили ініціативу і наприкінці тайму відзначилися знову. Дракслер зробив забіг по лівому флангу і віддав у штрафну на Гомеса, який зробив рахунок 2:0.
Другий тайм нічого не змінив. Рахунок у цій грі міг бути куди більший, реалізуй німецькі футболісти усі моменти. Але реалізували вони лише один. Після навісу Дракслер пробив під поперечину воріт Козачика — 3:0.
Угор­щи­на — Бель­гія — 0:4
Го­ли: 0:1 — Алдервейрелд (10), 0:2 — Батшуаї (78), 0:3 — Азар (80), 0:4 — Карраско (90+1)
Бельгія на правах фаворита майже відразу перевела гру на половину поля суперника та створила кілька небезпечних моментів. І вже на 10й хвилині вийшла вперед. Після стандарту Де Брюйне виконав філігранну подачу у штрафний майданчик, де Алдервейрелд головою переправив м’яч повз голкіпера Кірая.
Через п’ять хвилин Кірай урятував свою команду після удару де Брюйне. Були ще моменти у Лукаку, Мертенсата, того ж таки де Брюйне. Продовжив рятувати свою команду Кірай і на старті другого тайму, коли парирував небезпечний удар Азара у ближню дев’ятку.
Кульмінація матчу припала на заключні 12 хвилин гри. Батшуаї своїм першим дотиком після виходу на заміну забив гол після прострілу від Азара. Через дві хвилини забив уже сам Азар. Він обіграв кількох суперників, змістився ближче до центру та більярдним ударом відправив м’яч точно у дальній кут воріт угорців. А вже на першій доданій хвилині Карраско довів справу до розгрому.
Іта­лія — Іс­па­нія — 2:0
Го­ли: 1:0 — Кьєлліні (33), 2:0 — Пелле (90+1)
Цей матч недарма вважався центральним на цій стадії змагань. Всі сподівання він виправдав. Зі стартових хвилин команда Конте забрала м’яч під свій контроль. Це стало несподіванкою для іспанців, які без м’яча грати не люблять. Вже на 9й хвилині Пелле у повітрі переграв Бускетса та завдав удару головою у дальній кут воріт — Де Хеа лише дивом урятував команду.
Через дві хвилини Джакеріні пробивав ножицями після скидки партнера, втім, і цього разу Де Хеа врятував свою команду. Іспанці Буффона фактично не турбували. Єдиний удар у площину воріт збірної Італії завдав Андрес Іньєста, але Буффон легко забрав м’яч в руки.
Італія грала цікавіше і на 33й хвилині вийшла вперед. Едерзі зі штрафного завдав прямого удару туди, де стояв Де Хеа. Голкіпер іспанців зреагував, але парирував м’яч перед собою. Першим на добиванні виявився Кьєлліні, який пробив у порожні ворота суперника, — 1:0.
Уже за хвилину до перерви подвоїти рахунок міг Джаккеріні, але цього разу Де Хеа парирував удар у ближню дев’ятку. На початку другого тайму активніше виглядали іспанці. На 51й хвилині Мората пробивав головою з лінії штрафного майданчика, але Буффон загрозу ліквідував. Італійці відповіли виходом сам на сам із голкіпером Едера, однак нападник не зміг переграти Де Хеа.
На 76й хвилині Іспанія мала ще один момент, щоб зрівняти рахунок. Іньєста зльоту пробив під поперечину, але і цей удар парирував досвідчений Буффон. За вісім хвилин до завершення основного часу Конте використав заміни, які у підсумку спрацювали. Інсіньє виконав відмінну передачу на Дарміана, той далі на Пелле, який після рикошету від захисника пробив Де Хеа — 2:0. Таким чином, збірна Італії реабілітувалася перед власними вболівальниками за програний фінал іспанцям на Євро2012.
Анг­лія — Іс­лан­дія — 1:2
Го­ли: 1:0 — Руні (4, пен.), 1:1 — Сігурдссон (6), 1:2 — Сігторссон (18)
Вихід Ісландії на Євро — це вже неймовірний успіх для цієї команди, а прохід до чвертьфіналу турніру та ще й перемога над Англією стали національним святом. До того ж на європейську першість національну збірну приїхали підтримати 15% жителів цієї країни.
Старт матчу з Англією не віщував для ісландців нічого гарного. На 4й хвилині суддя призначив пенальті у їхні ворота. Руні свій шанс реалізував і вивів англійців уперед. Довго святкувати «левам» не довелося. На 6й хвилині у воротарському майданчику збірної Англії на випередження зіграв Сігурдссон, і рахунок став нічийним — 1:1.
Після цього Англія великими силами пішла вперед і пропустила другий м`яч. На 18й хвилині Харт не справився з ударом Сігторссона, і м’яч закотився у ворота — 2:1.
Такого підопічні Ходжсона явно не очікували. Вони багато атакували, але суперники були готові до цього. Другий тайм вийшов зовсім провальним для англійців. Команда відіграла 45 хвилин практично без моментів біля воріт Ісландії.
Не допоміг вихід на поле Варді. Провалив цей матч і Вейн Руні. Ісландія ж мала ще кілька нагод, щоб збільшити рахунок, але Англію врятувала чудова гра Харта. У чвертьфіналі Ісландія буде грати з Францією, і для цієї маленької країни це новий виклик. Тож чи триватиме ісландське свято?
Таким чином, у чверть­фі­на­лах зі­гра­ють: Поль­ща — Пор­ту­га­лія, Уельс — Бель­гія, Ні­меч­чи­на — Іта­лія Фран­ція — Іс­лан­дія.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».