Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Червень 2016 12:01

«Синьо-жовті» не подужали Німеччину

Rate this item
(0 votes)

Збір­на Ук­раї­ни з фут­бо­лу про­гра­ла свій стар­то­вий по­єди­нок на чем­піо­на­ті Єв­ро­пи у Фран­ції. Цей ре­зуль­тат нав­ряд чи мож­на сприй­ма­ти за ка­тас­тро­фу, адже «си­ньо-жов­тим» про­ти­стоя­ли чин­ні чем­піо­ни сві­ту — нім­ці. Тим біль­ше, що гра коман­ди Ми­хай­ла Фо­мен­ка, осо­бли­во в пер­шо­му тай­мі, не мог­ла не спо­до­ба­ти­ся.

Тренерський штаб українців довірив зіграти проти найкращої команди планети воротареві Андрію П’ятову, захисникам В’ячеславу Шевчуку, Євгену Хачеріді, Ярославу Ракицькому та Артемові Федецькому, півзахисникам Тарасу Степаненку, Сергію Сидорчуку, Віктору Коваленку, Євгену Коноплянці та Андрію Ярмоленку, єдиним нападником був Роман Зозуля.
У команді Йоахіма Льова ворота захищав Нойєр, польові гравці Мустафі, Гектор, Геведес, Хедіра, Езіл, Дракслер, Мюллер, Боатенг, Кроос, Гьотце.

Німці почали гру на правах фаворита, але перший момент створили саме футболісти збірної України: Федецький поборовся на лівому фланзі за м’яч та виконав передачу до лінії штрафного майданчика на Коноплянку. Євген цілив у дев’ятку воріт суперника, однак Нойєр у видовищному стрибку парирував удар на кутовий.
А згодом настав момент у німців, і свою нагоду вони реалізували. На 19-й хвилині Ракицький біля кута штрафного майданчика порушив правила проти Мюллера. Кроос точним пасом ніби поклав м’яч на голову Мустафі, який відірвався від Сидорчука та пробив у верхній кут воріт П’ятова, якому навіть дорікати немає за що в цьому епізоді — 0:1.
Після цього команди грали на зустрічних курсах, і саме українська збірна була ближчою до голу. Лише в одному з епізодів П’ятов врятував свою команду: це Хедіра вийшов із ним майже на побачення. А біля інших воріт, приміром, Коноплянка виконав кутовий на дальню стійку, а Хачеріді виграв боротьбу у Мустафі та з близької відстані пробив під поперечку...
Нойєр в останній момент викинув руку та перевів м’яч на кутовий. Українці навіть забили, але зробили це після офсайду... А ще один пам’ятний епізод стався наприкінці тайму: Боатенг у падінні дивом вибив м’яч з лінії своїх воріт, коли Нойєр був уже безсилий після удару Шевчука.
Розуміючи, що з німцями можна і потрібно грати, другий тайм Україна також почала активно, але чемпіони світу швидко забрали м’яч під свій контроль. За всю другу 45-хвилинку біля воріт Нойєра на увагу заслуговує хіба що момент, коли зі штрафного потужно пробивав Ракицький, але голкіпер німців відбив м’яч у нижньому куті.
Згодом Фоменко зробив кілька замін: Зінченко вийшов замість Коваленка, а Селезньов — замість Зозулі, але на атакувальних діях команди це особливо не позначилося. І вже на третій доданій хвилині наша збірна пропустила контратаку, в результаті якої другий гол забив Швайнштайгер, який незадовго до голу вийшов на заміну.
Рахунок 0:2 в цілому відбиває різницю команд у класі, але події першого тайму все ж спонукають до оптимізму: трохи більше талану, і все могло бути по-іншому. Чемпіони світу, принаймні у своєму дебютному матчі на Євро-2016, не виглядали беззаперечними фаворитами. Якщо згадати події недавньої історії, то у 2006 році на чемпіонаті світу «синьо-жовті» розпочали з розгромної поразки від іспанців (0:4), а згодом вийшли до чвертьфіналу. Нинішня збірна слабшою за ту команду не виглядає.
В іншому матчі першого туру в групі С поляки мінімально переграли збірну Північної Ірландії. Обидві збірні не вразили своєю грою: британці шукали шанс у контратаках, а поляки не надто люблять грати першим номером. Єдиний гол у матчі після геометрично вивіреної комбінації команда Польщі забила на 51-й хвилині.
На завершальній стадії атаки Якуб Блащиковський точно відпасував із флангу до лінії штрафного майданчика, звідки Аркадіуш Мілік пробив низом — у протихід голкіперу Макговерну в лівий від нього кут воріт. І далі в цій грі поляки були ближчими до другого голу, ніж північноірландці — до нічиєї, але фінальний свисток зафіксував результат — 1:0 на користь фаворита протистояння.
З північноірландцями українці зіграли 16 червня, з поляками зустрінуться в останньому турі групового турніру — 21 червня. Від результатів цих ігор залежить, чи потраплять «синьо-жовті» до плей-оф.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».