Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Березень 2016 13:08

Прем'єр-ліга: вже 13 команд

Rate this item
(0 votes)

Про­цес ско­ро­чен­ня го­лов­ної лі­ги ук­ра­їн­сько­го фут­бо­лу, за­по­чат­ко­ва­ний піс­ля анек­сії Кри­му, три­ває да­лі. Зу­сил­ля з по­ря­тун­ку за­по­різь­ко­го «Ме­та­лур­га» ви­яви­ли­ся мар­ни­ми, й у фут­бол­ках цьо­го ко­лек­ти­ву ни­ні прос­то не­має ко­му ви­хо­ди­ти.

«Станом на 02.03.2016 року за ФК «Металург» (Запоріжжя) на участь у змаганнях прем’єр-ліги заявлено 4 (чотири) футболісти», — констатує дирекція ліги. Таким чином, із семи запланованих календарем поєдинків першого навесні, а загалом 17-го туру прем’єр-ліги поєдинків відбулося шість. Ужгородській «Говерлі» сенсу їхати до Запоріжжя не було...

Сусідкою «Металурга» в турнірній таблиці, де далі фігурує 14 команд, стала луцька «Волинь». Керівництво прем’єр-ліги повідомило, що за невиконання рішення Дисциплінарного комітету ФІФА від 15 грудня 2015 року головну команду клубу позбавлено шести очок. Раніше за невиконання інших рішень ФІФА волиняни недорахувалися 12 очок.
Луцький клуб відмовляється виконати рішення Лозаннського суду, за яким має виплатити 900 тисяч доларів колишньому воротареві Іссі Н’Дойє. Влітку 2011 року сенегалець проігнорував збори «Волині», виїхавши в невідомому напрямку, хоча мав чинний контракт.
«Волинь» подала документи на його дискваліфікацію. Тим часом Н’Дойє в 2012 році опинився в складі новачка німецької бундесліги «Гройтер Фюрта». Того ж року він поскаржився на «Волинь» до ФІФА — через заборгованість із зарплати.
Тепер президент луцького клубу і його багаторічний головний тренер Віталій Кварцяний твердить, що з наступного сезону «Волинь» може як нова юридична особа заявитися до змагань у другій лізі. Таким чином, прем’єр-ліга може втратити ще одну бойову одиницю.
А в матчах 17-го туру, які все ж відбулися, зафіксовано три нічиї й три перемоги господарів. Центральним поєдинком туру стало протистояння київського «Динамо» та дніпропетровського «Дніпра», але справжнього бою підопічні Мирона Маркевича дати в столиці не змогли.
У міжсезоння до турецького «Бешикташа» перейшов голкіпер Денис Бойко, а до російської «Кубані» — ще один учасник пам’ятного рейду дніпропетровців до фіналу Ліги Європи 2015 року нападник Євген Селезньов.
І коли на останньому рубежі Бойка є ким замінити — до основного складу повернувся чех Ян Лаштувка, що має досвід виступів і в Лізі чемпіонів за «Шахтар», то на вістрі атаки нового Селезньова у Маркевича немає.
Сюжет київського поєдинку дуже нагадував дніпропетровський матч першого кола за участю цих же суперників.
Зміни у розстановці з боку наставників команд не були суттєвими: Сергій Ребров, наприклад, віддав перевагу Олегу Гусєву перед Дерлісом Гонсалезом.
У цілому склад господарів був таким: капітан команди Шовковський — у воротах, польові гравці — Мігель Велозу, Віторіно Антунеш, Александар Драгович, Андрій Ярмоленко, Денис Гармаш, Олег Гусєв, Домагой Віда, Віталій Буяльський, Євген Хачеріді та Лукаш Теодорчик.
Крім голкіпера Лаштувки, Мирон Маркевич довірив вихід на поле НСК «Олімпійський» таким виконавцям: Романові Безусу, Лео Матосу, Дмитрові Чигринському, Романові Зозулі, Валерію Лучкевичу, Євгену Шахову, Русланові Ротаню, Папі Гуйє, Артему Федецькому та Матеусу.
Господарі зі стартових хвилин заходилися атакувати великими силами, однак перший гол надто швидким не вийшов, хоча і чекати довго його також не довелося. «Дніпро» досить багато помилявся на своїй половині поля, і рано чи пізно за це мала настати розплата.
Після атаки динамівців віялом Віторіно Антунеш нагадав усім про своє вміння потужно стріляти здалеку. Ян Лаштувка не надто вдало зреагував, а захисники «Дніпра» не підстрахували голкіпера і дали зіграти Андрієві Ярмоленку на добиванні. Це сталося на 19-й хвилині.
Схожою, але менш очевидною помилкою Олександра Шовковського не зумів скористатися Матеус. Натомість черговий провал дніпропетровців не обійшовся без покарання. Папа Гуйє спочатку відпустив м’яч просто на лінії штрафного майданчика, а потім влучив в Олега Гусєва, який несподівано для самого себе завдяки рикошету одним дотиком метрів з 25 зняв інтригу поєдинку — 2:0.
Схожість із літнім матчем у Дніпропетровську була не лише в легкому для динамівців першому таймі і провалах «Дніпра» поблизу власних воріт, але й в тому, що підопічні Мирона Маркевича знайшли в собі сили на досить якісний футбол після відпочинку.
Щоправда, відіграти хоча б один м’яч їм не вдалося. Близьким до цього двічі був Роман Зозуля — спочатку його спробу заблокували захисники, а згодом нападник не влучив у простій ситуації в нижній кут. Надалі вже «Динамо» було ближчим до третього успіху в атаці, ніж до того, щоб погіршити показник свого голкіпера.
А головний конкурент динамівців на внутрішній арені — донецький «Шахтар» удруге за тиждень екзаменував полтавську «Ворсклу». І якщо у чвертьфінальному поєдинку Кубка України в Полтаві гірники просто не зауважили опору господарів (4:0), то у формально домашньому протистоянні у Львові змусили своїх прихильників понервувати.
Склад донеччан був бойовим, наближеним до того, який у 1/16 фіналу Ліги Європи здолав німецький «Шальке», а в 1/8 фіналу цього ж турніру протистоїть бельгійському «Андерлехту». У воротах діяв Андрій П’ятов, польові гравці — Даріо Срна, Сергій Кривцов, Ярослав Ракицький, Ісмаїлі, Тарас Степаненко, Максим Малишев, Віктор Коваленко, Тайсон, Марлос і Факундо Феррейра.
Наставник полтавців Василь Сачко довірив таким футболістам: Олександр Ткаченко — у воротах, у полі — Сергій Сімінін, Арменд Даллку, Олександр Скляр, Артем Громов, Андрій Ткачук, Юрій Коломоєць, Ігор Пердута, Олексій Дитятьєв, Дмитро Хльобас і Павло Ребенок.
Як і кілька днів тому в кубковому матчі, гірники успішно провели дебютні хвилини і досить швидко відкрили рахунок. Даріо Срна на 9-й хвилині майстерно виконав штрафний, призначений за фол проти Тайсона.
Ближче до середини першого тайму полтавці прийшли до тями після пропущеного м’яча, відповівши небезпечною контратакою. Андрій П’ятов вчасно вийшов із воріт і завадив Юрію Коломойцю завдати прицільний удар із кількох метрів після прострілу з лівого флангу.
І все ж «Ворсклі» вдалося розпечатати ворота Пятова. Коломоєць на 36-й хвилині вивів на побачення з голкіпером Артема Громова, який пробив несильно, але точно. Відчайдушний стрибок Сергія Кривцова навздогін за м’ячем не вберіг гірників від першого пропущеного м’яча в календарному році. «Шахтар» міг піти на перерву, ведучи в рахунку, але Факундо Феррейра, вийшовши сам на сам, пробив над поперечиною.
Одразу після початку другого тайму «Шахтар» знову вийшов уперед. Максим Малишев після подачі з кутового скинув м’яч на дальню штангу, де опинився на самоті Тайсон, який і переправив кулю головою у сітку. Надалі гірники взяли контроль м’яча до своїх ніг, щоб не надавати шансів супернику.
«Ворсклі» залишалося сподіватися на рідкісні контратаки, які виникали переважно завдяки індивідуальним діям Артема Громова. А коли до фінального свистка було зовсім небагато часу, передача Ісмаїлі з лівого флангу знайшла ногу Едуардо (він замінив Степаненка), який опинився без опіки перед порожніми воротами — 3:1.
Решта матчів стартового туру весняної частини першості завершилася так: «Металіст» — «Волинь» — 3:0, «Олімпік» — «Зоря» — 1:1, «Сталь» — «Олександрія» — 2:2, «Чорноморець» — «Карпати» — 0:0.
Турнірну таблицю очолюють «Шахтар» і «Динамо», які набрали по 46 очок. На третій позиції залишилася луганська «Зоря» — 35 очок, четвертим іде «Дніпро» — 28, п’ятою — «Ворскла» — 25 балів.

Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».