Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Грудень 2015 18:31

ЄВ­РО-2016: розпочинаємо з Німеччини

Rate this item
(0 votes)

У Па­ри­жі від­бу­ло­ся же­реб­ку­ван­ня фі­наль­ної час­ти­ни фут­боль­но­го Єв­ро-2016. Збір­на Ук­раї­ни по­тра­пи­ла до гру­пи С, де її су­пер­ни­ка­ми бу­дуть збір­ні Ні­меч­чи­ни, Поль­щі й Пів­ніч­ної Ір­лан­дії. Пер­ший матч у Фран­ції укра­їн­ці зі­гра­ють із нім­ця­ми. Мог­ло бу­ти й кра­ще. Це — пер­ші вра­жен­ня від же­реб­ку­ван­ня гру­по­во­го тур­ні­ру.

Починаємо з чинним чемпіоном світу. Є думка, що це добре. Хоча на противагу: Німеччина перемагала у стартових матчах на трьох останніх великих турнірах — чемпіонатах світу-2010 та 2014, а також на Євро-2012. Північна Ірландія — просто незручний суперник за стилем. Проти них треба мати гарну фізичну підготовку та вміння вести повітряну боротьбу.
І нарешті — дуже неприємний суперник, з яким, судячи з усього, треба буде боротися за друге місце. Польща — це Роберт Левандовські. Найкращий бомбардир відбору.

Можливо, найсильніший центрфорвард світу. А ще достатньо гравців з італійської серії «А» — воротар Щенсний та ключовий центральний оборонець Каміль Глік — теж майстер гри головою за розіграшу кутових.
Ми обійшли їх у відборі на Кубок світу-2014, перемогли у Варшаві та Харкові, тому поляки будуть цим додатково мотивовані. Що обнадіює — система розіграшу. Виходять дві точно. А ще — чотири з шести команд, що посіли треті місця.
Поки що ніхто не має гарантії, що вийде з групи. Звичайно, фаворитом є Німеччина. За нею стоїть масовість, унікальна система футбольного навчання, потужна система фінансування, підтримка влади, великі європейські і світові досягнення.
Але від 10 червня 2016 року до 10 липня 2016 року буде написано новий розділ європейського футболу. Ми ж, у свою чергу, представимо суперників синьо-жовтих на найближчому Євро.

 

Ні­меч­чи­на
Безумовно, найсильніша команда нашої групи, її беззаперечний фаворит. Чинний володар Кубка світу (всього бундестім ставав найсильнішим на планеті чотири рази і триразовий чемпіон Європи). Кваліфікацію на майбутнє Євро німці пройшли, здобувши перше місце в групі з такими командами, як Польща, Ірландія, Шотландія, Гібралтар і Грузія. Підсумок відбору — 7 перемог, 1 нічия і 2 поразки — від Польщі та Ірландії. Сумарна вартість гравців — 347 млн євро. Найдорожчий — Томас Мюллер — 75 млн євро, він же найкращий бомбардир (9 м’ячів). Ще один безумовний лідер — голкіпер Мануель Нойєр.
Разом із тим після перемоги на останньому мундіалі в команді Йоахіма Льова відбувається процес зміни поколінь. І в цьому є шанс для України. Що стосується історії зустрічей зі збірною України, то бундестім і синьо-жовті перетиналися п’ять разів. Жодного разу українцям не вдалося здобути перемогу в цій дуелі. На рахунку німецької команди три нічиї і дві перемоги. Останній раз бундестім обігравав Україну, якою керував ще Валерій Лобановський у раунді плей-оф кваліфікації до чемпіонату світу 2002 року.

 

Поль­ща
Бронзовий призер двох чемпіонатів світу. Найсвіжіші спогади про збірну Польщі — кваліфікація на світову першість 2014 року. Тоді синьо-жовті здобули блискучу перемогу у Варшаві з рахунком 3:1. Перемога вдома була більш скромною, але не менш важливою — 1:0. Цей фактор може стати для нашого суперника додатковим стимулом.
Усього ж Польща і Україна зіграли між собою 7 матчів, в яких поляки двічі перемагали, ще стільки ж разів розходилися миром і у трьох випадках фінальний свисток арбітра фіксував перемогу українців.
На Євро-2016 команда Адама Навалкі кваліфікувалася з другого місця в групі, пропустивши вперед лише Німеччину. На рахунку поляків — 6 перемог, 3 нічиї і 1 поразка. Сумарна вартість гравців — 179 млн євро. Провідні футболісти збірної Польщі, що представляють топ-чемпіонати континенту, — Гжегож Крихов’як («Севілья»), Якуб Блащиковські («Фіорентина»), Войцех Щенсний («Рома»), Аркадіуш Мілік («Аякс»).
Найкращий бомбардир і одночасно найдорожчий футболіст — нападник «Баварії» Роберт Левандовські (14 м’ячів, 70 млн євро). Тут як козир, так водночас і слабке місце — кадри. Успіх команди дуже залежний від форми Роберта, а сам нападник не завжди здатний самотужки вирішувати долю матчу.

 

Пів­ніч­на Ір­лан­дія
На Євро-2016 Північна Ірландія вийшла з першого місця в групі з командами Румунії, Угорщини, Фінляндії, Греції та Фарерських островів. На рахунку північноірландців у відборі — 6 перемог, 3 нічиї і 1 поразка. Козирі команди — тактика, характер і самовіддача. Найкращий бомбардир — форвард «Норвіча» Кайл Лафферті (7 голів). Найдорожчий гравець — захисник «Вест Бромвіча» Джонні Еванс (6 млн євро), в цій кваліфікації зіграв усього чотири гри, в одній з них був замінений.
Сумарна ж вартість гравців куди скромніша на тлі команд Німеччини та Польщі — всього 37 млн євро. Щодо зустрічей з Україною, то тут статистика налічує 4 зустрічі. У 2 із них перемогу здобули синьо-жовті, ще стільки ж ігор завершилися внічию.
У рамках підготовки до фінальної частини Євро-2016 національна збірна України перший спаринг проведе 24 березня — зі збірною Кіпру.


Скла­ди ін­ших груп:
Гру­па А: Франція, Румунія, Албанія, Швейцарія.
Гру­па B: Англія, Росія, Уельс, Словаччина.
Гру­па D: Іспанія, Чехія, Туреччина, Хорватія.
Гру­па E: Бельгія, Італія, Ірландія, Швеція.
Гру­па F: Португалія, Ісландія, Австрія, Угорщина.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».