Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Листопад 2015 19:37

Лідери підтверджують клас

Rate this item
(0 votes)

Лі­де­ри чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу — ки­їв­ське «Ди­на­мо» та до­нець­кий «Шах­тар» про­дов­жу­ють пе­ре­ма­га­ти і від­ри­ва­ти­ся від кон­ку­рен­тів. Мат­чі 13-го ту­ру кар­ти­ни не змі­ни­ли. Від­мін­ність ли­ше од­на — ки­яни за­би­ли у во­ро­та сво­го су­пер­ни­ка два м’ячі, а до­неч­ча­ни вчи­ни­ли справж­ній розг­ром од­но­му з пре­тен­ден­тів на зо­ло­ті на­го­ро­ди.

В останні роки луганська «Зоря» є міцним горішком для фаворитів. Підопічні Юрія Вернидуба неодноразово відбирали очки у «Дніпра», «Шахтаря» та «Динамо». Тож матч із донеччанами, який проходив у Запоріжжі, обіцяв подарувати вболівальникам цікавий сюжет. І початок зустрічі лише підтвердив ці очікування.

З перших хвилин «Зоря» захопила ініціативу і гостро атакувала. У свою чергу, гірники не могли наблизитися до воріт суперника. Перший реальний момент стався на 25-й хвилині, коли Гордієнко вискочив на побачення з Каніболоцьким, проте не зміг його переграти. Незважаючи на те що луганські футболісти дуже пристойно виглядали в першому таймі, саме вони змушені були розпочинати з центра поля. Фред пробивав з-за штрафного майданчика, Сіваков зачепив головою м’яч, дезорієнтувавши голкіпера, і він опинився у сітці.
Початок другого тайму ознаменувався швидким голом гірників. Після стандарту повітря в штрафному майданчику виграв Степаненко, який і переграв головою голкіпера. А вже через десять хвилин «Шахтар» розіграв відмінну комбінацію, яку ударом у порожні ворота завершив Тейшейра.
Здавалося, що на цьому гру можна завершувати, проте «Зоря» ще поборолася. На 67-й хвилині луганчани відіграли один м’яч із пенальті, який Петряк заробив, влучивши в руку Фреда. Проте про інтригу тут не могло бути й мови, адже вже за дві хвилини Тейшейра забив четвертий м’яч, скориставшись помилкою голкіпера, який вийшов далеко за межі штрафного майданчика.
Після цього «Зоря» остаточно посипалася. Тотальне невезіння і слабка реалізація вплинула на психологію команди, яка пропустила ще тричі — двічі від Едуардо, і гол-красень від Тараса Степаненка на останніх хвилинах цього протистояння. Тож перемога «Шахтаря» з рахунком 7:1.
Нинішнє протистояння «Динамо» та «Металіста» можна порівняти зі змаганням слона та моськи. Власник харківської команди Сергій Курченко має багатомільйонні борги із зарплати футболістам та тренерам. На базі у Високому футболісти вже не харчуються, у них уже немає гарячої води, і наступним етапом стане відключення електроенергії. Перед грою з «Динамо» відмовився їхати до Києва Сергій Назаренко і саме через борги із зарплати. Нинішній «Металіст» грає в борг навіть для власних вболівальників і це все, що залишається робити команді Олександра Севідова.
Київське «Динамо» в цій грі вирішувало зовсім інше завдання — провести вдалий спаринг перед матчем з «Челсі» в Лізі чемпіонів. Команді Сергія Реброва вдалося виграти без надзусиль, граючи на першій передачі. У перші 25 хвилин матчу, поки кияни налаштовувалися на гру, момент забити був у «Металіста», коли з близької відстані пробивав Прийомов, але у ворота не влучив. Це був найнебезпечніший момент гостей за два тайми.
«Динамо» ж довго запрягало, проте все ж поїхало. Відкрили рахунок біло-сині на 34-й хвилині, коли після комбінації Ярмоленко — Мораєс — Сидорчук забив останній. Ще в першому таймі Сидорчук на пару з Ярмоленком могли оформити розгром, але не вистачило влучності. Крім того, в кількох епізодах «Металіст» виручив Худжамов.
У другому таймі видовищного футболу не було. У харків’ян практично нічого не виходило в атаці, а «Динамо» форсувати події не збиралося. В другому таймі кияни втратили ще кілька моментів, щоб збільшити рахунок. Вдруге динамівці відзначилися на 74-й хвилині. Ярмоленко зробив відмінну передачу на Мораєса, і бразильцю залишалося тільки влучно підкотитися під м’яч, замкнувши простріл. В час, що залишився, господарі впевнено контролювали м’яч, а гості очікували фінального свистка. В підсумку «Динамо» без проблем здобуло три очки і гарний настрій перед поєдинком із «Челсі» в Лондоні.
У минулому сезоні дніпропетровський «Дніпро» двічі розгромив донецький «Олімпік» із рахунком 5:0. Цього року донецька команда не дозволяє собі так грати в обороні. Обидві команди розпочали матч доволі активно, а перший момент вже на 9-й хвилині мав реалізовувати Матеус, який після передачі Матоса пробив над поперечиною. В наступні хвилини моментів було обмаль. «Олімпік» надійно захищався, не давши супернику створити бодай щось небезпечне.
Так, були дальні удари від підопічних Мирона Маркевича, однак вони не несли серйозної загрози воротам Махарадзе. На 30-й хвилині «Дніпро» створив по-справжньому небезпечний момент. Бруно Гама обіграв двох суперників на лівому фланзі, виконав відмінну передачу на Селезньова, а той із метрів шести примудрився пробити повз ворота.
Після цього дніпряни додали в активності і моментів побільшало. А допоміг підопічним Маркевича стандарт, коли Лео Матос після подачі Ротаня з кута поля головою пробив у дальній кут воріт Махарадзе. Сталося це за вісім хвилин до перерви. Більше команди нічого цікавого глядачам у першому таймі запропонувати не змогли.
Ледве розпочався другий тайм, як господарі приголомшили дніпрян результативною контратакою. Гості втратили м’яч у центрі поля, Танчик швидко побіг вперед і віддав м’яч на хід Кадимяну, удар якого Бойко парирував, а от із добиванням все того ж Танчика голкіпер «Дніпра» не впорався — 1:1. Після цього «Дніпро» «загубився».
«Олімпік», у свою чергу, проводив непогані контратаки. Могли підопічні Санжара забити і більше, але реалізація явно давала збій. На 60-й хвилині не зміг переправити м’яч з убивчої позиції у ворота Бойка активний Танчик, а ще через три хвилини фактично з аналогічної позиції запустив по горобцях Кадимян.
А що ж «Дніпро»? Так нічим і не відповів. Не допоміг гостям і вихід Романа Зозулі, який у попередньому матчі допоміг команді здобути перепустку до чвертьфіналу Кубка України. У підсумку бойова нічия — 1:1.
Ре­зуль­та­ти всіх мат­чів 13-го ту­ру:
«Зо­ря» (Лу­ганськ) — «Шах­тар» (До­нецьк) — 1:7
Го­ли: 0:1 — Фред (39), 0:2 — Степаненко (47), 0:3 — Тейшейра (58), 1:3 — Каменюка (67, пен.), 1:4 — Тейшейра (70), 1:5 — Едуардо (75), 1:6 — Едуардо (86), 1:7 — Степаненко (89)
«Олім­пік» (До­нецьк) — «Дніп­ро» (Дніп­ро­пет­ровськ) — 1:1
Го­ли:  0:1 — Матос (37), 1:1 — Танчик (47)
«Ди­на­мо» (Ки­їв) — «Ме­та­ліст» (Хар­ків) — 2:0
Го­ли:  1:0 — Сидорчук (34), 2:0 — Мораєс (74)
«Кар­па­ти» (Львів) — «Ме­та­лург» (За­по­ріж­жя) — 1:0
Го­ли: Костевич (41)
«Чор­но­мо­рець» (Оде­са) — «Сталь» (Дніп­ро­дзер­жинськ) — 1:1
Го­ли: 0:1 — Котляр (32, пен.), 1:1 — Калітвінцев (90+5, пен.)
«Во­линь» (Луцьк) — «Го­вер­ла» (Уж­го­род) — 0:0
ФК «Олек­сан­дрія» — «Вор­скла» (Пол­та­ва) — 1:1
Го­ли:  1:0 — Мягков (18), 1:1 — Шиндер (78)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон Шульга

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».