Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Жовтень 2015 12:34

«Синьо-жовті» зіграють у плей-оф

Rate this item
(0 votes)

Збір­ній Ук­раї­ни з фут­бо­лу не вда­ло­ся уник­ну­ти учас­ті в сти­ко­вих мат­чах за пра­во гра­ти у фі­наль­ній час­ти­ні чем­піо­на­ту Єв­ро­пи 2016 ро­ку. Для то­го, щоб ви­ко­на­ти зав­дан­ня-мак­си­мум, під­опіч­ні Ми­хай­ла Фо­мен­ка ма­ли б ви­гра­ти два свої за­вер­шаль­ні по­єдин­ки від­бір­но­го тур­ні­ру про­ти ко­манд Ма­ке­до­нії та Іс­па­нії. Ви­ко­на­ти це зав­дан­ня вда­ло­ся ли­ше на­по­ло­ви­ну.

У Македонії в статусі фаворита українська команда провела два різні тайми — не надто переконливий перший і цілком пристойний другий. Ще в першій 45-хвилинці зайві жовті картки, які завадили взяти участь у протистоянні з іспанцями, отримали Євген Хачеріді та Сергій Сидорчук. В обох випадках порушення були необов’язковими.
Майже одразу по перерві міг забити головою Селезньов, але забракло влучності. Та невдовзі саме Євген відрив рахунок у зустрічі. Рукою у власному штрафному майданчику зіграв Жута, і Селезньов на 59-й хвилині холоднокровно реалізував пенальті.

Після забитого гола українці почали грати ще жвавіше. Мали свої моменти Ярмоленко та Ротань. Далі відбулися заміни, Фоменко, зокрема, змінив Селезньова на Кравця, і саме Артем наприкінці зустрічі зняв усі питання про переможця.

Спершу нападник дав можливість забити Коноплянці, але хавбек «Севільї» не зміг переграти голкіпера Пачовскі з убивчої позиції. Та за чотири хвилини до фінального свистка Кравець у контратаці втік від оборонців, під кутом вийшов сам на сам із воротарем і чітко пробив — 0:2.
12 жовтня в Києві «синьо-жовті» приймали чинних чемпіонів Європи іспанців, які на момент зустрічі свої турнірні завдання вирішили, мали переповнений лазарет, і тому наставник «фурії рохи» Вісенте дель Боске вирішив надати шанс напіврезервному складу.
Українці розпочали матч на столичному НСК «Олімпійський» дуже потужно, намагаючись зустрічати суперника пресингом. Проте технічним іспанцям вдавалося стримувати атаки нашої збірної, а часом вони й самі гостро нападали.
На 15-й хвилині Україна мала дві нагоди для взяття воріт, однак команді Фоменка забракло і талану, і реалізації. Вихід сам на сам Кравця і потужний удар Ротаня парирував голкіпер Давид Де Хеа, який провів неймовірний за натхненням поєдинок. Він продемонстрував майже втрачене нині воротарське вміння грати ногами, парируючи, здавалося б, «мертві» м’ячі.
А от у іспанців з реалізацією все було краще, і на 21-й хвилині гри вони рахунок відкрили. У штрафному помилку захисників використав Гаспар, який на випередження зіграв після подачі з флангу і пробив головою у порожній кут воріт П’ятова.
Буквально за хвилину здалося, що шанси України в цій грі остаточно будуть знищені, коли Фабрегас здобув право на 11-метровий. Але Сеск, який сам і заробив пенальті, не зміг переграти українського воротаря.
По перерві малюнок гри не змінився. Українці бігли вперед, Коноплянка, Ярмоленко, Кравець, Гармаш та Ротань постійно намагалися загострювати, однак м’яч відмовлявся йти у ворота іспанської збірної.
«Синьо-жовті» до фінального свистка шукали щастя попереду, але і вихід Селезньова, і підсилення півзахисту дебютантом Зінченком не принесло хоча б одного гола. Він, звісно, не вивів би українців на Євро-2016 напряму, але справедливіше відбивав би зміст поєдинку.
«Шкода, що не реалізували жодного моменту. Чудово зіграв воротар суперника. Бажано було б вирішити завдання виходу на чемпіонат Європи з першого кроку, щоб не брати участь у наступному етапі. Але життя таке, що будемо готуватися до наступних матчів плей-оф», — резюмував підсумок протистояння головний тренер збірної України Михайло Фоменко.
Свої наступні зустрічі підопічні Фоменка проведуть у листопаді. У період від 12 до 14 листопада відбудуться перші матчі плей-оф, 15—17-го — другі.
Команди України, Боснії та Герцеговини, Швеції та Угорщини мають при жеребкуванні стикових матчів статус «сіяних» і складуть пари з кимось із четвірки збірних Данії, Ірландії, Норвегії та Словенії. Жеребкування стикових матчів відбудеться у неділю, 18 жовтня.
Фахівці вже підрахували, що українська команда, якщо зможе отримати путівку до Франції, може потрапити навіть до другого (з чотирьох) за силою команд кошика під час жеребкування Євро-2016. Це станеться в тому разі, якщо на чемпіонат не проб’ється збірна Боснії та Герцеговини. Утім, для того, щоб припущення експертів стали реальними, залишилося зробити в листопаді два кроки і вперше в історії українського футболу таки здолати плей-оф.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».