Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Червень 2015 10:19

Українські здобутки

Rate this item
(0 votes)

Фут­боль­ний се­зон 2014/2015 був від­нос­но вда­лим для за­кор­дон­них ко­манд, ко­льо­ри яких за­хи­ща­ють ук­ра­їн­ські фут­бо­ліс­ти. Чем­пі­он, во­ло­дар Куб­ка, п’ять при­зе­рів пер­шо­сті — са­ме до та­ких до­сяг­нень бу­ли при­чет­ни­ми укра­їн­ці. Три з цих ко­манд пе­ре­пи­са­ли клуб­ну іс­то­рію. І на­віть не­вда­ла ка­ден­ція тре­не­ра з Ук­раї­ни не за­ва­ди­ла ще од­ній коман­ді по­сіс­ти тре­тє міс­це. Бо­роть­ба за ви­жи­ван­ня, в якій «ук­ра­їн­ські» фут­бо­ліс­ти за кор­до­ном тра­ди­цій­но бе­руть ак­тив­ну участь, та­кож за­кін­чи­ла­ся знач­но успіш­ні­ше, ніж зви­чай­но. Ли­ше дві та­кі коман­ди за­ли­ши­ли ви­щий ди­ві­зі­он.

Після тривалої перерви «жовто-блакитні» футболісти з’явилися у вищих дивізіонах Греції, Болгарії, Австрії та Хорватії. Вперше українець заграв у Сербії. І, мабуть, найголовніше досягнення українського футболу — вперше український тренер очолив команду німецької Бундесліги i одразу був визнаний тренером сезону. Таке досягнення вдалося Юрію Скрипнику з бременським «Вердером».
Перша частина сезону Артема Мілевського закінчилася просто шедевральною грою, скандуванням його імені вболівальниками хорватського «Хайдука». А зміна трьох головних тренерів у 2015 році та відсутність посилення взимку лише зміцнили його статус чи не єдиної надії клубу і зірки чемпіонату. Однак будь-яка травма вибиває Артема з ритму, і повне відновлення триває настільки довго, що керівники клубу навіть починають жалкувати з приводу його підписання.
Проте в березні Артем нарешті заграв. Блискавичні атаки, дотепні паси та два забитих м’ячі. Водночас — жорсткі фоли, суперечки з арбітром та сутички із суперниками і розбиті в розпачі скляні двері в роздягальні. Й надалі Артем іноді займався лише «боями» із суперниками і дивом уникав вилучення, а іноді «лише» грав у футбол, знову класно пасуючи на партнерів і марнуючи моменти. Чергова травма змусила завершити сезон достроково. Доробок Артема в сезоні — три голи, сім результативних передач та 9 жовтих карток.
У підготовці до нового сезону разом із новим тренером беруть участь два нових українці — Артем Радченко та Максим Білий. Мілевський поки що лікується, і його повернення затримується. Вболівальники, безумовно, чекатимуть на чи не найпопулярнішу людину в місті. Принаймні, на міжнародному ярмарку в Спліті саме його «розривали» на автографи, потискання рук та інтерв’ю.
Півзахисник Денис Олійник провів не зовсім вдалий сезон у складі нідерландського «Вітесса». На початку чемпіонату українець не потрапляв до основного складу, але з часом регулярно почав потрапляти до перших 11-ти. Протягом певного періоду демонстрував високий рівень гри, проте закінчив сезон за межами поля. Денис здебільшого програвав боротьбу не конкурентам, а травмам. На його рахунку чотири голи, чотири результативних передачі, два зароблених пенальті та дві жовті картки.
Олександр Яковенко змарнував першу частину сезону в італійській «Фіорентині», головний тренер якої відверто ігнорував його. В останні години зимового трансферного вікна українець уклав орендну угоду з нідерландським «Ден Хаагом», який вів боротьбу за виживання у вищому дивізіоні. Головний тренер ґааґців Хенк Фрезер слідкував за гравцем кілька років і розраховував на його досвід, техніку володіння м’ячем та тиск на захисників. Півзахисник був кинутий у бій уже після першого тренування і забив гол одразу ж у першому матчі. Але незадовільна фізична форма не дозволяла йому грати повні матчі, вона ж призводила до ушкоджень, через які він чимало пропускав. Тож Яковенко не спромігся набрати ігрової форми, і в клубі та поза ним висловлювали розчарування загальним внеском гравця в командну гру.
Бельгійський «Сінт-Трюйден» задовго до останнього туру забезпечив собі перше місце в другому дивізіоні та підвищення в класі. Причетним до успіху був і український воротар Ігор Березовський, орендований узимку у «Льєрса».
Чемпіон Росії Анатолій Тимощук більше запам’ятався відвідуваннями поранених у зоні АТО солдат та дискусіями навколо запрошення до збірної України, ніж грою. Лише двічі навесні він отримував місце в стартовому складі пітерського «Зеніта». Обидві зустрічі були програні з рахунком 0:1. Загалом на його рахунку 11 матчів в лізі, один — у Кубку, 5 — у Лізі Європи та 4 — в кваліфікації Ліги чемпіонів.
Значне досягнення записав на свій рахунок Андрій Дикань. У 37-річному віці він був одним із лідерів провінційного «Краснодару», який посів історичне третє місце в чемпіонаті. Екс-воротар збірної України часто рятував команду після ударів з близької відстані та виходів сам на сам. У матчі проти «Рубіну» (2:1) він витягнув чотири складних удари протягом чотирьох хвилин. А в матчі проти «Арсеналу» (3:0) відбив пенальті. Бенефісом Андрія став матч 29-го туру («Ростов», 2:1), в якому він здійснив вісім сейвів, серед них два — після «вбивчих» ударів низом у кут. А загалом у сезоні Андрій провів 25 матчів та пропустив 17 м’ячів. Отримав дві жовті картки.
Роман Григорчук очолив азербайджанську «Габалу» наприкінці минулого року. Клуб з невеликого древнього гірського міста належить одній із найвпливовіших родин країни, яка останніми роками намагається вивести його на європейський рівень і не шкодує коштів задля досягнення цієї мети, вкладаючи й в інфраструктуру, й у виховання юних футболістів. Екс-тренер «Чорноморця» став наступником таких особистостей, як Тоні Адамс, Юрій Сьомін та Дорінел Мунтяну. Саме після невдалої каденції останнього харизматичний власник клубу вирішив надати тренеру чималі повноваження та значну самостійність у підготовці команди.
Зимовий трансферно-підготовчий період Григорчук провів доволі плідно. Були підписані шість новачків (серед них чотири гравці одеської команди). Втім, у перших офіційних матчах «Габала» виглядала вкрай блідо в атаці. Гравці загрожували воротам суперників лише здалеку чи за допомогою «стандартів». І не дивно, що команда зазнала трьох поразок поспіль. Позитивні відгуки в пресі змінилися негативними. Після чергової поразки керівники клубу висловлювалися прямо та жорстко на адресу підлеглих, а журналісти вже навіть знайшли заміну Григорчуку.
Усе змінила перемога над лідером — «Карабахом» на його полі. У квітні тренер визнав, що гравці нарешті сприйняли його філософію. Проте попри рекордні для команди серії в лізі з восьми перемог, 12-ти матчів без поразок та 13-ти гольових Роман Йосипович відмовлявся святкувати. На початку травня «Габала» забезпечила собі місце в Лізі Європи, тоді ж вийшла на третє місце. Втім, місце на п’єдесталі Григорчук назвав важливим, однак аж ніяк не видатним досягненням.
Днями відбулося жеребкування Ліги Європи наступного сезону. Суперником «Габали» в першому колі стане тбіліське «Динамо». Підопічні Григорчука вже готуються до матчів, підписавши п’ятьох гравців місцевої ліги та відомих українським уболівальникам Олексія Антонова, Віталія Вернидуба, Георге Флореску (екс-«Арсенал», Київ) та Сергія Зеньова (екс-«Карпати»). Тренер вважає, що за відповідних умов цілком реально протягом двох сезонів вивести «Габалу» до фіналу Ліги Європи. Перший крок до мети буде зроблений уже другого липня.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».