Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Червень 2015 12:40

Золотий дубль «ДИНАМО»

Rate this item
(0 votes)

Фі­наль­ний матч Куб­ка Ук­раї­ни між ки­їв­ським «Ди­на­мо» та до­нець­ким «Шах­та­рем» уві­йде в іс­то­рію віт­чиз­ня­но­го фут­бо­лу, при­най­мні, з двох при­чин. По-пер­ше — це най­піз­ні­ший фі­нал в ук­ра­їн­ській іс­то­рії. До­сі ще ні­ко­ли ви­рі­шаль­ні по­єдин­ки за Ку­бок не про­во­ди­ли­ся піс­ля за­вер­шен­ня чем­піо­на­ту. А по-дру­ге, те, що влаш­ту­ва­ли вбо­лі­валь­ни­ки піс­ля гри, ще дов­го зга­ду­ва­ти­ме не од­не по­ко­лін­ня фа­на­тів.

На правах господаря динамівці спробували з перших хвилин захопити ініціативу. Першу гостру ситуацію кияни створили після того, як Ярмоленко, змістившись ближче до центру, віддав передачу на Велозу. Мігел на швидкості накрутив двох суперників і пробив метрів з 25-ти — над поперечиною. «Гірники» відповіли теж небезпечною атакою.

Адріано в боротьбі з двома захисниками головою скинув м’яч на Срну. Даріо, пробивши сходу, влучив у поперечину. Гра тривала на зустрічних курсах, щоправда без особливо гострих моментів. А перед самим свистком на перерву донеччани втратили Олександра Кучера. Під час жорсткого єдиноборства з Кравцем захисник залишився лежати на газоні й врешті змушений був із закривавленою головою завершити гру. Замість нього на полі з’явився Сергій Кривцов.
На початку другого тайму небезпечний момент створили динамівці. Ленс пробив з 20-ти метрів, але надійно зіграв П’ятов. Утім, після стартових проявів активності кияни поступово збавили оберти. На завершальних двадцяти хвилинах було помітно, що окремі гравці «Динамо» підсіли. Ребров замінив Кравця на Гусєва. І майже відразу виник небезпечний момент біля воріт донеччан. Ярмоленко отримав передачу від Гусєва і міг вибігати на побачення з П’ятовим, однак проскакуючи повз Срну, впав. Звісно, динамівці вимагали призначення пенальті. Та чіткої відповіді на те, чи зачепив капітан «гірників» динамівця, не дав навіть відеоповтор. Проте найреальнішою була нагода Велозу, який пробивав з лінії штрафного майданчика, і коли м’яч пролетів поруч із лівою «дев’яткою», впав на газон у розпачі.
З початку овертайму Луческу замість Ілсіньо випустив Гладкого. Але ініціатива у ці хвилини належала динамівцям, у яких ніби відкрилося друге дихання. Кияни тримали оборону суперника в постійному напруженні. До честі «гірників», захищалися вони зібрано і до ударів по воротах П’ятова справи доводити не дозволяли. Спекотно в штрафному майданчику донеччан стало лише після того, як Велозу подав штрафний, а Гусєв, вискочивши з-за спини Кривцова, встиг проштовхнути м’яч у напрямку воріт. Утім, П’ятов був поряд і пробити себе не дав.
Значно небезпечнішим міг бути випад, спричинений помилкою Ракицького. Ярослав неподалік від власного штрафного майданчика віддав пас у ноги Ярмоленку. Андрій відпасував на Ленса і побіг відкриватися вправо. Зліва від Джермейна мчав Гусєв, позиція якого виглядала перспективнішою. Однак Ленс таки вирішив віддавати на Ярмоленка. Вийшло не надто точно — і момент було втрачено. За кілька хвилин подібної помилки припустився і динамівський захисник Драговіч. Замість того, щоб спокійно відпасувати Шовковському, трохи не розрахував і вивів на побачення з Шовковським Гладкого. Олександр, отримавши такий подарунок, трохи розгубився. Маючи час і простір, нападник якось незграбно штовхнув м’яч просто в руки Шовковському. До зміни воріт ще раз проявив себе Ярмоленко. Отримавши м’яч на правому фланзі, Андрій на вході до штрафного майданчика пробив у ближній кут — «Шахтаря» врятував П’ятов.
У другому додатковому таймі кияни продовжують атакувати, а ідеальну нагоду забити динамівці мали після подачі кутового. Навіс ударом головою завершував Хачеріді. П’ятов зреагувати не встиг, однак Шевчук підстрахував воротаря і вибив м’яч з лінії воріт. «Гірники» відповіли на цей момент своїм «стандартом». Срна зі штрафного зробив навіс, а Кривцов замикав цю передачу ударом головою — поруч зі стійкою! Остаточно в нічийну гавань гра зайшла після 115-ї хвилини, коли Рибалка пішов у небезпечний підкат у середині поля проти Гладкого і отримав друге попередження, яке перетворилося на червону картку. На останніх хвилинах небезпечних моментів більше не було. Тож довелося командам пробивати пенальті.
Характер цієї серії визначив перший удар. Мігел Велозу пробив поруч зі стійкою. У «гірників» першим з позначки бив Срна. Бив у своєму стилі — розвівши м’яч і Шовковського по різних кутах. Драговіч з Луїсом Адріано роблять те саме. А потім Антунеш вдарив по центру, і П’ятов спокійно цей м’яч відбив. Дуґлас Коста пробив так, що в Шовковського не було найменших шансів — 3:1. Олег Гусєв, пробивши в дев’ятку без шансів для П’ятова, свій м’яч забив, але далі все було в руках Шовковського. І він парирував удар Тайсона.
Серія ударів тривала, і Ярмоленко зрівняв рахунок. Але у «Шахтаря» ще був удар, який взявся бити Ярослав Ракицький. Він пробивав на силу і влучив у хрестовину. Після цього динамівців вивів уперед Беланда. Щоправда, і Алекс Тейшейра був влучним — 4:4. Хачеріді свій удар реалізував, а Гладкий, який, здається, ще до удару прямував до позначки на ватних ногах, пробив несильно, і Шовковський м’яч відбив. Тож динамівці виграють Кубок водинадцяте, а Шовковський — вдесяте.
Фанати «Динамо», які почали вибігати на бігові доріжки ще після нереалізованого Ракицьким пенальті, висипали на поле масово. За лічені хвилини газон був вкритий багатотисячним людським морем, яке вже не збиралося стримувати своїх емоцій (як наслідок — зламані ворота). Заклики ді-джеїв повернутися на свої місця не діяли. Між тим, з’явилися на трибунах і спецпризначенці, котрі, щоправда, не стали псувати свята і лише огородили сектори, які займали фанати «Шахтаря».
Нагородження таки відбулося — приблизно через півгодини після заключного удару в післяматчевій серії пенальті.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».