Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 15 Травень 2014 03:00

«ШАХТАР» – чемпіон! дев'ятиразовий

Rate this item
(0 votes)

Донецький «Шахтар» за тур до завершення чемпіонату України оформив своє дев’яте чемпіонство. У поєдинку із «Зорею» інтрига жила всього десять хвилин — до того, як суддя поставив пенальті у ворота луганчан і вилучив голкіпера Шевченка. Адріано реалізував одинадцятиметровий, і стало зрозуміло, що тепер шансів наздогнати гірників у боротьбі за золото у «Дніпра» або «Металіста» вже немає. 

«Зоря» всіма силами відійшла у захист, чекаючи свого шансу на контратаку, а донеччани продовжували методично розхитувати оборонні редути суперника. На 29-й хвилині Адріано відправив другий м’яч у сітку воріт Сантіні, і гірники вирішили, що справу зроблено.

Однак не згодні з цим були луганчани, і перед самим свистком на перерву команді Юрія Вернидуба вдалося відіграти один м’яч. Більше того, Хомченовський на початку другої половини мав чудову нагоду зрівняти рахунок, але об’єктивно, навіть якби «Зоря» забила цей м’яч, шансів на успіх проти «Шахтаря» у меншості в неї практично не було.


Цього вечора луганська команда грала так, як їй дозволяв це робити суперник. Гірники весь другий тайм провели на половині свого опонента, Адріано тричі був близьким до того, щоб оформити хет-трик, Бернард мав дві стовідсоткові нагоди, але поставити крапку в цій грі судилося іншому бразильцеві.
Едуардо, який чотири дні тому в кубковому протистоянні зі «Славутичем» на цьому ж стадіоні вирішив долю того матчу, вийшовши на заміну, зробив це і цього разу. Незважаючи на всі старання луганчан, три пропущених м’ячі — мінімум того, що мало влетіти у їхні ворота.
Тепер завдання виходу до Ліги Європи з шостої сходинки для команди Вернидуба ускладнюється і напряму буде залежати від того, як зіграють свої матчі в останньому турі «Ворскла», донецький «Металург» і «Чорноморець». При цьому «Зорі» будь-що треба перемагати «Динамо» на НСК «Олімпійський».
Київське «Динамо» без особливих проблем переграло «Іллічівець» і гарантувало собі четверте місце в турнірній таблиці чемпіонату. Порожній НСК «Олімпійський» (усі матчі 29-го туру відбувалися без глядачів) не додавав обом командам позитивних емоцій, і гра вийшла малоцікавою. Тим більше що вже на 14-й хвилині «Динамо» залишилося в меншості, коли за фол останньої був вилучений Макаренко. Але за хвилину до цього кияни повели у рахунку.
Матч, що був схожий на тренувальний, вийшов таким і по грі. На тринадцятій хвилині Ярмоленко та Віда, як на тренуванні, пройшли захист «Іллічівця», і хорват віддав відмінну передачу на вільного Вукоєвича, який пробив низом у кут воріт — 0:1.
Після пропущеного м’яча та вилучення в «Динамо» команда Миколи Павлова не зуміла перехопити ініціативу, а кияни почали грати другим номером. Маріупольці за всю гру створили лише один небезпечний момент та й той наприкінці гри, коли з кількох метрів у порожні ворота бив Кулач і влучив у поперечину.
Щоправда, на 81-й хвилині у штрафному майданчику маріупольців Гальчук збив Ленса, і Ідейє з пенальті встановив остаточний результат — 2:0 на користь «Динамо».
«Металіст» після перемоги у Львові над «Карпатами» гарантував собі, як мінімум, бронзові нагороди нинішнього чемпіонату. Харків’яни зберегли чотириочкову перевагу над «Динамо». Щодо самого матчу, то тут на перший план вийшов арбітраж. До Сергія Бойка залишилося багато запитань.
Наприклад, два пенальті у першому таймі. В обох епізодах захисники наступали на ноги нападникам, і в обох епізодах рефері вказував на одинадцятиметрову позначку. Добре, що хоч арбітр був послідовним у своїх рішеннях. Але самі рішення дивні, бо у кожному поєдинку можна з десяток таких порушень фіксувати.
А от щодо третього пенальті на початку другої половини зустрічі, то повтор показав, що Костевич фолив на лінії штрафного майданчика. Саме цей момент і вирішив долю протистояння. І в подальшому суддя більше свистів на користь «Металіста», на що з іронічною посмішкою реагував Олександр Севідов.
У першому таймі глядачі стали свідками чотирьох забитих м’ячів. Що ще треба для видовищної зустрічі? Не вистачало тільки глядачів. Після реалізованого пенальті у другому таймі «Металіст» добив суперників ближче до завершення зустрічі, коли Хав’єр був першим на добиванні і оформив хет-трик. Перемога «Металіста» з рахунком 4:2.
У попередніх чотирьох матчах «Дніпро» зазнав трьох поразок. Така серія не лише поставила хрест на чемпіонських амбіціях дніпропетровців, але й над другим місцем установила великий знак питання: у двох завершальних матчах втрачати очки вже було не можна. Тож до Полтави підопічні Рамоса їхали з одним завданням — перемагати.
Проте перша половина гри мала справити на прихильників «Дніпра» неприємне враження. Гості грали аж занадто повільно і невпевнено. Про якусь комбінаційну гру в атаці годі було й думати, а оборона тріщала по швах. «Ворскла» мала багато моментів, але реалізувала тільки один. Після подачі кутового відзначився Чеснаков.
У другому таймі Рамос замінив захисників гравцями атаки: Влад поступився місцем Зозулі, а замість Федецького вийшов Бруно Гама. І дії гостей справді стали гострішими. Однак на 60-й хвилині «Дніпро» залишився у меншості — другу жовту картку отримав Ротань.
Але виявилося, що саме вдесятьох, як це вже бувало з ними раніше, дніпропетровці здобудуть необхідний результат. Перший гол був не зовсім логічним. Коноплянка зі штрафного потужно пробив у ближню дев’ятку воріт Непогодова, і рахунок став нічийним 1:1.
Після цього «Дніпро» нарешті заграв у повну силу. Гості затисли полтавців біля їхнього штрафного майданчика. І в одному з епізодів Олександр Скляр віддав невдалу передачу назад, яку перехопив Зозуля і без роздумів пробив повз голкіпера — 1:2. Одразу ж Рамос випустив на поле захисника Дугласа замість нападника Селезньова.
І вже «Дніпро» почав грати від оборони, проте для того, аби зламати хід гри, у господарів не вистачило сил. Зрештою, вбила інтригу ще одна помилка захисту господарів, після якої Джуліано вивів Матеуса віч-на-віч із Непогодовим, і той збільшив перевагу своєї команди до двох м’ячів. А вже в компенсований час Матеус знову вийшов на побачення з голкіпером і встановив остаточний результат.
Тож «Дніпро» залишається фаворитом у срібній гонці з «Металістом», принагідно ще й покращивши різницю м’ячів, яка може стати визначальною за деяких обставин. Утім, для того, щоб офіційно оформити путівку до Ліги чемпіонів, дніпрянам треба терміново розібратися з тими проблемами, які були в них у першому таймі цього матчу.
Тепер усе вирішиться в останньому турі, в якому «Дніпро» прийматиме донецький «Металург», а до Харкова завітає непоступлива «Ворскла».

Результати матчів 29-го туру:
«Волинь» (Луцьк) — ФК «Севастополь» — 1:2
Голи: 0:1 — Кузнецов (51), 1:1 — Матей (84), 1:2 — Ковпак (86)
«Зоря» (Луганськ) — «Шахтар» (Донецьк) — 1:3
Голи: 0:1 — Адріано (14, пен.), 0:2 — Адріано (29), 1:2 — Любенович (45+3), 1:3 — Едуардо (90+1)
«Говерла» (Ужгород) — «Чорноморець» (Одеса) — 1:1
Голи: 0:1 — Антонов (24), 1:1 — Шарпар (90)
«Металург» (Донецьк) — «Металург» (Запоріжжя) — 2:0
Голи: 1:0 — Мораєс (37), 2:0 — Мораєс (41)
«Іллічівець» (Маріуполь) — «Динамо» (Київ) — 0:2
Голи: 0:1 — Вукоєвич (13), 0:2 — Ідейє (81, пен.)
«Карпати» (Львів) — «Металіст» (Харків) — 2:4
Голи: 0:1 — Гомез (6), 1:1 — Бартулович (10, пен.), 2:1 — Зеньов (23), 2:2 — Хав’єр (38, пен.), 2:3 — Хав’єр (54, пен.), 2:4 — Хав’єр (85)
«Ворскла» (Полтава) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 1:4
Голи: 1:0 — Чеснаков (16), 1:1 — Коноплянка (68), 1:2 — Зозуля (80), 1:3 — Матеус (89), 1:4 — Матеус (90+2). 

 

 

 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».