Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 03 Квiтень 2015 16:31

Невдалий тиждень команди Фоменка

Rate this item
(0 votes)

Збір­на Ук­раї­ни з фут­бо­лу про­ве­ла не най­кра­щий тиж­день у сво­їй іс­то­рії — спер­шу мі­ні­маль­но, але за­слу­же­но по­сту­пи­ла­ся іс­пан­цям у від­бір­но­му тур­ні­рі чем­піо­на­ту Єв­ро­пи, зго­дом ут­ра­ти­ла пе­ре­мо­гу в кон­троль­но­му по­єдин­ку з лат­вій­ця­ми.

Втім, хай це і звучить банально, але трагедії робити не варто, бо схема відбору на Євро-2016 передбачає, що навіть третя команда групи має високі шанси виступити наступного літа у Франції, бо вперше в історії на континентальній першості зіграють 24 команди.
Важливий поєдинок на стадіоні «Рамон Санчес Пісхуан» у Севільї «синьо-жовті» провели в такому складі: П’ятов у воротах, польові гравці Хачеріді, Кучер, Шевчук, Федецький, Тимощук, Степаненко (Гармаш, 76), Ротань, Ярмоленко, Зозуля (Кравець, 32, Будківський, 90+1), Коноплянка.
Їм протистояли чинні чемпіони Європи і екс-чемпіони світу, в складі яких, щоправда, вже й не так багато лауреатів минулих першостей. У воротах господарів досі стоїть 33-річний Ікер Касільяс, компанію йому склали Піке, Рамос, Хуанфран, Жорді Альба (Бернат, 78), Бускетс, Іньєста (Касорла, 74), Коке, Сільва, Іско, Мората (Педро, 65).


Іспанці з перших хвилин прогнозовано взяли м’яч під контроль та перевели гру на половину поля української збірної. Підопічні Фоменка оборонялися й чекали свого шансу в контратаці.
На 19-й хвилині Україна могла виходити вперед, однак після подачі Ротаня зі штрафного його партнер по «Дніпру» Артем Федецький пробив неточно. Після цього був ще удар самого Ротаня, але і цього разу м’яч розминувся з воротами.
«Червона фурія» (таким є неофіційне прізвисько головної команди Іспанії) продовжувала у своєму стилі з величезною перевагою у володінні м’ячем шукати шляхи до воріт П’ятова, і на 28-й хвилині напад господарів знайшов шпарину в центрі захисту українців. Кучер не встиг підстрахувати партнера, а Хачеріді програв боротьбу потужному Мораті, який після геніального розрізного пасу Іньєсти перекинув П’ятова — 1:0.
Після цього українській збірній втрачати вже не було чого, а тому вона стала грати відкритіше, за що могла отримати «повний кошик» у свої ворота ще до перерви. Спочатку іспанці забили гол, який турецький рефері Джунейт Чакир не зафіксував через офсайд Хуанфрана. А вже за кілька хвилин Рамос, якого загубили захисники, пробив головою у хрестовину.
Другий тайм українці розпочали активніше, аніж першу половину, і вже на 51-й хвилині після стандарту Ротаня від пропущеного м’яча іспанців врятував Касільяс. Підопічні Фоменка включили активний пресинг, і оборона іспанців ледь не «привезла» гол у свої ворота.
Голкіпер іспанської збірної невдало виніс м’яч, який опинився просто в ногах у Ротаня. На жаль, Руслан не зміг покарати досвідченого опонента за недбалість і з лінії штрафного майданчика пробив по центру воріт, чим дав Касільясу можливість виправити помилку. Ще один непоганий момент у Ротаня виник згодом, хвилин за 10, але і того разу пробити капітана збірної Іспанії з близької відстані у нього не вийшло.
Іспанці догравали поєдинок із думкою про власні ворота, а в українців уже не залишалося сил на активний пресинг і відбір м’яча. Вихід на заміну Гармаша особливої небезпеки в атаці не додав, а Будківський, який замінив травмованого Кравця, не мав достатньо часу, щоб чимось запам’ятатися.
Гості показали досить дисциплінований футбол проти чинного чемпіона Європи, проте реалізації забракло. Це той поєдинок, у якому могло бути і 0:3 не на користь «синьо-жовтих», і 1:1, якщо б на завершальній стадії атак пощастило б більше.
У матчах, що відбувалися у відбірній групі С паралельно, македонці поступилися білорусам — 1:2, а словаки переграли люксембуржців — 3:0. Команда Словаччини виграла перше коло відбірного турніру, маючи стовідсотковий результат — 15 очок. 12 балів — в активі іспанців, 9 мають українці, 4 — білоруси, 3 — македонці, 1 — люксембуржці. Варто пам’ятати, що одразу потрапляють на Євро-2016 дві перші команди групи, а третя може потрапити на чемпіонат через стикові поєдинки.
Наступний матч українці проведуть 14 червня вдома проти головного аутсайдера — збірної Люксембургу.


Реабілітації не вийшло 
Збірна України мала підсолодити прикрість іспанської поразки в матчі проти команди Латвії на фартовій «Арені Львів», але й на це підопічні Михайла Фоменка не спромоглися. Гра розпочалася за тотальної переваги господарів. Латвійці сподівалися на шанс у контратаках, але до воріт Дениса Бойка в першому таймі вони майже не доходили.
Українці раз по раз турбували голкіпера Колінька, який виручав свою команду після ударів Безуса, Ярмоленка і Федецького. Але й досвідчений воротар був безсилий на 35-й хвилині, коли після флангового прострілу Гусєва він сам подарував м’яч Ярмоленку, який із кількох метрів розстріляв сітку воріт латвійців.
По перерві гості грали сміливіше, це додало агресивності і «синьо-жовтим». Як і в зустрічі з іспанцями, атакам української команди бракувало останнього удару.
Фоменко вирішив підсилити гру, випустивши Коноплянку, Будківського і Малиновського, але вдруге вразити ворота збірної Латвії Україні так і не вдалося. Класні моменти в другій половині були у Тимощука, Федецького і все того ж Ярмоленка, але футбольний принцип цього разу спрацював проти улюбленців «Арени Львів» — не забиваєш ти...
Контратака гостей на 90-й хвилині завершилася гострим ударом Ракелса, який зміг парирувати Бойко, проте вже в наступному епізоді Україна пропустила. На останній секунді гри (і це не просто слова — одразу після гола латвійців пролунав фінальний свисток) розіграш кутового завершився подачею на лінію воротарського майданчика, захисники «проспали» активність футболіста збірної Латвії Максименка, і він чітко пробив повз воротаря. Нічия, на яку латвійці не надто заслуговували, але раділи їй, мов перемозі.
«Сьогодні реалізації немає, але з часом вона з’явиться. Сподіватимемося на це», — таким є підсумок двоматчевої сесії від наставника українців Михайла Фоменка. Реалізація надто знадобиться восени — у зустрічах із командами Білорусі, Словаччини, Македонії та Іспанії і, ймовірно, в поєдинках плей-оф.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».