Духовність
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 10 Сiчень 2018 15:00

Навіщо народився Христос?

Rate this item
(0 votes)

7 СІЧ­НЯ — РІЗД­ВО ХРИС­ТО­ВЕ

Свя­то Різд­ва Хрис­то­во­го — од­не з най­улюб­ле­ні­ших у на­ро­ді. На Різд­во прий­ня­то зби­ра­ти­ся за сто­лом у ро­дин­но­му ко­лі, хо­ди­ти один до од­но­го в гос­ті, спі­ва­ти ко­ляд­ки, да­ру­ва­ти по­да­рун­ки.
Ряс­на тра­пе­за і ве­се­ла ком­па­нія до­зво­ля­ють на час за­бу­ти всі фі­нан­со­ві труд­но­щі сьо­го­ден­ня, пе­ре­клю­чи­ти­ся на по­зи­тив у на­дії, що все в осо­бис­то­му жит­ті і в кра­їні в ці­ло­му обо­в’яз­ко­во змі­нить­ся на кра­ще.
Це та­кож час по­мір­ку­ва­ти про на­ро­джен­ня свя­то­го Немов­ля­ти, зга­да­ти іс­то­рію, опи­са­ну в Єван­ге­лії.

У цей день ми даруємо один одному листівки або посилаємо фотопривітання в Інтернеті. На них зазвичай зображена зворушлива картина немовляти в яслах в оточенні щасливих Марії та Йосипа, а також поклоніння пастухів або принесення дарів мудрецями сходу. Однак не всі з нас замислюються над тим, що це миле Немовля, яке так красиво зображене художниками, — Месія, який прийшов у світ з нелегкою місією — заради спасіння людства.

Йому належало пройти важкі випробування, померти і Своєю смертю на хресті заплатити за гріхи, які Він не скоїв, дати людям можливість примиритися з Богом. Адже «розплата за гріх — смерть», а закон справедливості ніхто не скасовував. Тому і потрібно було прийти у світ Тому, Хто замість нас поніс би покарання, таким чином виконавши Божу справедливість.
Про те, як народився Ісус (ім’я означає Спаситель), написано в першому розділі Євангелія від Матвія: «Народження ж Ісуса Христа сталося так. Коли Його матір Марію заручено з Йосипом, то перш ніж зійшлися вони, виявилося, що вона має в утробі від Духа Святого. А Йосип, муж її, бувши праведний і не бажавши ославити її, хотів тайкома відпустити її. Коли ж він те подумав, ось з’явивсь йому Ангел Господній у сні, промовляючи: Йосипе, сину Давидів, не бійся прийняти Марію, дружину свою, бо зачате в ній то від Духа Святого. І вона вродить Сина, ти ж даси Йому ймення Ісус, бо спасе Він людей Своїх від їхніх гріхів». Отже, у спасінні «людей Своїх», тобто віруючих, і полягає Його місія.

Час народження Христа (Месії) також був обумовлений особливим часом — «Як настало ж виповнення часу». Світ уже пройшов необхідний відрізок історії і був підготовлений до сприйняття нових ідей — готовий до покаяння. Слово «покаяння» в давньогрецькій означає — «шкода (про те, що відбулося), каяття», буквально: «зміна думок», «переміна».
Отже, світ уже був готовий до змін. Хоча по суті вчення, яке приніс Христос, не було чимось новим — Його заповідь любові була написана ще в Старому Завіті (Торі) — на запитання фарисея, яка заповідь найбільша в законі, Ісус відповів: «Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою.

Це — найбільша й найперша заповідь. А друга однакова з нею: «Люби свого ближнього, як самого себе». На двох оцих заповідях увесь Закон і Пророки стоять», але з приходом Месії ця заповідь стала не теоретичним приписом, чимось зовнішнім, а ожила безпосередньо в серці людини. Христос Сам явив цю любов і показав, як виконати цю головну заповідь Божу.
Так для чого ж на землі народився Син Божий? Ісус прийшов у цей світ для того, щоб узяти на Себе наші гріхи і показати людям шлях до спасіння Своїм особистим прикладом, Своїм особистим життям, зрозумілим кожній людині. Він показав, що любов — виконання закону. «Я є шлях...» — написано в Євангелії від Іоанна. У грецькому оригіналі слово «шлях» звучить як «методос» (метод). Іншими словами, Христос є той приклад, слідувати Якому повинен кожен віруючий, а саме слово «християнин» має значення — «подібний до Христа, послідовник, який перебуває в Його вченні».
Таким чином, кожен, хто називає себе християнином, повинен принаймні виконати дві речі: поперше, незалежно від свого віку і рівня освіти стати в прямому сенсі учнем Христа — постійно вивчати і пізнавати Слово Боже; а подруге, застосовувати отримані знання на практиці — не просто бути «просунутим теоретиком», який повчає інших, але подібним до свого Вчителя — жити, як жив Він: бути добрим, милосердним, прощати кривдників, допомагати нужденним.

У цьому сенсі свято Різдва Христового — хороший привід не тільки поміркувати про місію Спасителя, а й подумати про те, як виконати і свою християнську місію на землі, як стати справжнім, а не номінальним послідовником свого Учителя.
Для виконання цієї місії в духовному сенсі Ісус повинен народитися і оселитися в серці кожного віруючого. Недарма святі отці стверджували: «Навіть якщо б Христос тисячу разів народився у Віфлеємі, але не народився в твоїй душі, Він для тебе втрачений». Тобто ти не є християнин, якщо в твоєму серці не живе Христос.
Тому напередодні святкування Різдва віруючий повинен ретельно до нього підготуватись — очистити себе постом, молитвою і покаянням. Необхідно також і переосмислення свого місця в тілі Христовім — Його Церкві — перебудувати власне життя заради здійснення Його божественного задуму, щоб виконати все, чого очікує від тебе Господь.

Під­го­ту­вав 
Олек­сандр КОЗ­ЛОВ­СЬКИЙ,
Укр­ін­форм

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».