Духовність
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Травень 2015 07:00

Пресвята Трійця – Бог єдиний

Rate this item
(0 votes)

31 ТРАВНЯ — ДЕНЬ СВЯТОЇ ТРІЙЦІ. П'ЯТИДЕСЯТНИЦЯ

Свя­то Трій­ці — од­не з 12 най­біль­ших хрис­ти­ян­ських свят Цер­ков­но­го ро­ку, які на­зи­ваю­ть­ся Дво­над­еся­ти­ми. Це свя­то на­зи­ва­ють ще П’я­ти­де­сят­ни­цею, то­му що свят­кує­ть­ся на п’ят­де­ся­тий день піс­ля Вос­кре­сін­ня Хрис­то­во­го.
Да­та Трій­ці при­па­дає та­кож на де­ся­тий день піс­ля свя­та Воз­не­сін­ня. У на­ро­ді Трій­цю ще на­зи­ва­ють Зе­ле­ни­ми свя­та­ми. Свят­ку­ван­ня що­ро­ку ви­па­дає на різ­ні да­ти, бо пов­ні­стю за­ле­жить від дня Пас­хи — у сьо­му пі­сля Ве­ли­ко­дня не­ді­лю, то­му во­но є пе­ре­хід­ним.

Свято містить у собі подвійне торжество: і на честь Пресвятої Трійці, і на честь Пресвятого Духа, бо на п’ятдесятий день відбулося також зішестя на апостолів Святого Духа.
Згідно з християнським віровченням про Трійцю, Бог є Троїчний — Отець, Син і Дух Святий. Вчення про те, що Бог Один, але в Трьох Особах, є вченням таємничим, містичним. Смисл його відкривається не через логічні побудови, а через віру. Тому звичайна земна людина не може пояснити цього і навести якісь звичайні логічні аналогії. Але Божа істина не обмежена людськими суб’єктивними уявленнями.
Подібно до того, як старозавітна Пасха пов’язана з Пасхою новозавітною, П’ятидесятниця пов’язана із старозавітним юдейським святом Шавуот, яке святкується на честь Божого дарування людям Закону на горі Синай, що відбулося на п’ятдесятий день після виходу народу ізраїльського з Єгипту. А в новозавітні часи на п’ятдесятий день після Воскресіння Христового народилася Церква. Тому цей день, День Святої Трійці, також називають днем народження Церкви Христової.
Як свідчить Святе Письмо, у свято Шавуот на апостолів і учнів Ісуса Христа зійшов Дух Святий, обіцяний Його послідовникам ще напередодні страждань Спасителя в Гефсиманському саду.
Писання розповідає, що упродовж сорока днів після воскресіння Господь Ісус Христос являвся учням Своїм і повчав їх. У самий же день вознесіння дав наказ апостолам не відходити з Єрусалима, а чекати обітниці Божої. Дотримуючись наказу, апостоли залишилися в Єрусалимі в очікуванні даної їм обітниці.
Коли Дух Святий зійшов на учнів і апостолів Христа, вони почали проповідувати різними мовами так, що багато паломників, а в основному це були євреї, які прийшли на свято до Єрусалима з різних куточків Римської імперії, почули проповідь Євангелія мовою своєї місцевості.
Паломників було дуже багато, адже свято Шавуот вважалося одним із головних свят єврейського року (так було аж до часу руйнування Єрусалимського Храму в 70 році нашої ери) і вимагало присутності всього чоловічого населення в одному місці — Єрусалимі. Тому апостоли та учні Христа, які на ті часи майже всі були за національністю євреї і дотримувалися єврейських звичаїв, зібралися разом для відзначення цього свята.
Саме після сходження на послідовників Христа Духа Божого учні почали активну проповідь Євангелія по всьому світу. Бо для того, щоб успішно проповідувати, мало мати лише теоретичні знання, необхідно було також володіти ще й внутрішньою силою — Духом Божим.
Чому свято в народі називають «Зелена неділя»? Колись Шавуот вважалося не тільки святом Тори — Закону, а й сільськогосподарським святом — днем, коли люди підносили перші плоди землі Господу. Ці традиції живі й досі, хоча про це мало хто знає. За православною традицією, у свято Трійці прийнято прикрашати храм і свої помешкання гілочками і квітами. А перебуваючи у храмі, тримати в руках квіти, що символізує собою сприйняття Животворного Духа Божого, а також присвячення Йому перших дарунків весни.
Як вимагає сучасна православна традиція, перший день П’ятидесятниці, у неділю, Церква святкує на славу Пресвятої Трійці, тож у народі цей день називається Троїциним, а другий, понеділок, — на славу Святого Духа, тому його називають Духовим днем.
Святкування Святого Духа Церква починає вечірнім богослужінням у День Трійці. На цьому богослужінні читаються благальні молитви, в яких сповідуються гріхи, віруючі благають помилування, прохають також Ісуса Христа дарувати їм Божественного Духа на просвітлення і зміцнення душі. Моляться за спочилих батьків.
Цікавий факт. Напередодні свята, у суботу, церква молиться також і за самогубців — це єдиний день року, коли така молитва допускається, адже самогубство з точки зору християнської віри вважається тяжким гріхом. Утім, з приводу — молитися чи ні — існують різні думки. Скажімо, фахівці вважають, що близько 70 відсотків самогубств відбуваються у стані глибокої депресії і психічного розладу. Виникає питання, чи відповідає така людина за свої дії, адже навіть і у світській юриспруденції злочин у стані психічного розладу вважається не карним?
Мабуть, краще все ж таки за таку людину помолитися, а розсудить нехай Бог, адже тільки Він бачить людські серця і може судити справедливо. Крім того, не слід забувати, що провина доведення людини до стану тяжкої депресії нерідко лежить на людях, які її оточують, — результат нашої неуважності, жорстокості і байдужості. То чи вправі ми судити? Чи не краще пам’ятати, що Дух Божий, якого всі так бажають прийняти в день свята, — це, перш за все, любов, доброта та милосердя.
Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ

 

СВЯТО ТРІЙЦІ ПРИНЕСЕ УКРАЇНЦЯМ ДОДАТКОВИЙ ВИХІДНИЙ
Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України № 1084 «Про перенесення робочих днів у 2015 р.» від 12 листопада 2014 р., у зв’язку зі святкуванням Трійці у неділю, 31 травня, українці отримають додатковий вихідний у понеділок, 1 червня.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».