Духовність
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 19:35

Декілька порад, що стосуються купання в ополонці на Хрещення

Rate this item
(1 Vote)

Як ві­до­мо, зі свя­том Хре­щен­ня по­в’яза­на од­на з пра­дав­ніх тра­ди­цій — ку­пан­ня у від­кри­тих во­до­ймах. Це — да­ни­на пам’­яті хре­щен­ня Ісу­са Іоан­ном Пред­те­чею у во­дах Йор­да­ну. Са­ме ку­пан­ня є три­ра­зо­вим за­ну­рен­ням у во­ду з го­ло­вою. При цьо­му ві­ру­ючий хрес­тить­ся і ви­мов­ляє: «Вім’я От­ця, і Си­на, і Свя­то­го Ду­ху!»
Але тре­ба вра­хо­ву­ва­ти і за­сте­ре­жен­ня ме­ди­ків: як­що лю­ди­на страж­дає на гі­пер­то­нію, за­хво­рю­ван­ня ни­рок, епі­леп­сію, вже пе­ре­жи­ла ін­фаркт, хво­ра на цук­ро­вий діа­бет, має слаб­кі ле­ге­ні, не­здо­ро­ву щи­то­вид­ну за­ло­зу або ін­ші проб­ле­ми зі здо­ров’­ям, їй кра­ще від зи­мо­вої опо­лон­ки від­мо­ви­ти­ся. Ме­ди­ки та­кож за­пе­ре­чу­ють ку­пан­ня у від­кри­тих во­до­ймах ва­гіт­них жі­нок.

Тому перша порада, що стосується купання в ополонці на Хрещення, така: протестуйте свій організм на наявність медичних протипоказань. Є застереження і новачкам — їм не варто купатися, якщо температура води нижча ніж 10°С. Бувалі моржі мають бути обережні при зниженні температури до мінус 20. У всіх випадках треба виходити з того, що купання в ополонці на Хрещення — це не канон, а традиція. Втім, багато християн вважають, що на Хрещення поринути можна у будь-яку воду — необов’язково в ополонку! Головне — віра.
Ось ще кілька порад бувальців. Перед купанням треба добре поїсти (ситий організм зберігає тепло краще), а пити не можна — алкоголь звужує судини. Вдягнутися треба тепліше, а одяг вибрати такий, що легко застібається, адже після ополонки пальці слухаються погано.

Візьміть із собою і якесь взуття, щоб не йти по льоду босоніж, враховуючи, що тапочки не повинні бути на гумовій підошві — вона ковзає. Можна взяти вовняні товсті шкарпетки, в них дійти до ополонки, в них же і плавати. Візьміть із собою й килимок, щоб стояти на ньому.
Помиляється той, хто вважає, що можна поринути в першу-ліпшу ополонку в безлюдному місці. До водохресної ополонки є певні вимоги — глибина купелі не повинна перевищувати 1,8 метра; краще, якщо вона захищена (щоб уникнути випадкового падіння у воду). Перед купанням потрібно трохи розігрітися (тіло має бути гарячим, але не пітним). Заходити у воду треба не дуже швидко, але і зволікати не варто. Повільний старт заморозить ще більше, а надто швидкий — здатний викликати стрес для серця і судин. Десяти секунд перебування в крижаній ванні достатньо.
Після виходу відразу накиньте на голову великий банний рушник і максимально накрийте ним тіло, щоб уникнути охолодження, поки вдягаєтеся. Довго розтиратися рушником не радять — охолоджена шкіра погано переносить обтирання, бо навіть пухнастий махровий рушник на холоді замерзає.
Швидко перевдягнувшись після купання, випийте гарячий принесений заздалегідь чай, каву, настій трав, можна трохи церковного кагору. А міцні напої можуть зашкодити — спиртне гріє організм тільки в перші півгодини після прийняття, потім же настає зворотний ефект, що таїть у собі серйозну застуду.
...А ось такою порадою можна скористатися перед купанням не лише у водоймі, а й перед умиванням у домашніх умовах, тим більше в тих населених пунктах, поблизу яких немає відкритих водойм: помолившись Богові, зверніться до води з проханням очистити вас від старого, непотрібного і наповнити світлом і чистотою. Адже вода — це особлива інформаційна сутність у будь-який день року, а на Хрещення вона дійсно жива.
(У матеріалі використані поради медиків, публікації у ЗМІ, інтернет-виданнях).
Підготувала Людмила ШЕРШЕЛЬ, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».