Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Жовтень 2019 11:33

Пільговики – уряду: "Дайте спокійно дожити!"

Rate this item
(2 votes)

На Полтавщині активно дискутують навколо теми пільг для населення. Точніше, їхньої монетизації або навіть повного скасування. Хмизу у багаття запальних дискусій між пільговиками і владою підкинули як у самому уряді, так і у Верховній Раді, звідки останніми днями лунають заяви високопосадовців про зміни в системі надання пільг для українців.

Першими на Полтавщині організовано виступили на захист своїх преференцій мешканці Лубен одразу після того, як у райцентрі дізналися про ініціативу голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики й захисту прав ветеранів Галини Третьякової.

Депутатка, як відомо, заявила, що «необхідно припинити надання пільг за статусом, а надавати допомогу тим, хто реально її потребує».
Мовляв, «слід змінювати механізми, а не суми виплат». А її пропозиція переглянути систему пільг, зокрема військовослужбовцям, породила у Лубнах відверте неприйняття спірної ініціативи.
«Ми за аудит держави в цілому, зокрема пільг та соціальних виплат, які нині надають військовослужбовцям.
Слід передивитися і перелік пільговиків. Якщо це був контракт і людина свідомо йшла на отримання високого грошового забезпечення, продавала свою найману силу для того, щоб захищати країну, — це був його вибір і тільки так, — заявила Г. Третьякова в інтерв’ю виданню «Армія Inform» (armyinform.com.ua).
Роздаючи пільги без обмежень, ми збираємо і тиснемо податками на тих, хто нині працює. Тим самим стримуємо економічний розвиток держави...»
Точка зору на проблему голови профільного комітету Верховної Ради, від рішень якого залежить багато чого в системі надання пільг українцям, викликала обурення лубенців, котрі днями збиралися в міському Будинку культури, щоб обговорити ситуацію.
Варто зазначити, що в Лубнах, на відміну від інших райцентрів Полтавщини, проживає ледь не найбільше колишніх військовослужбовців, афганців і чорнобильців.
В цьому місті свого часу, понад два десятки років поспіль, дислокувалася мотострілецька дивізія ім. В. Чапаєва, після розформування якої в райцентрі залишилися на постійне проживання сотні офіцерів, прапорщиків та воїнівафганців тощо.
Коли у двері постукала біда Чорнобиля, на базі цієї дивізії формували з резервістів загони, які спішно відправляли для ліквідації аварії на ЧАЕС.
Тому міркування Г. Третьякової лубенці зустріли з осудом і на зборах вирішили звернутися до Президента України та свого народного депутата по виборчому округу № 148 з вимогою не підтримувати ініціативи про перегляд системи призначення пільг. У разі, якщо влада не почує їхніх голосів, люди готові виїхати до столиці на акцію протесту...
Інша новина щодо пільг, тепер уже від уряду, 10 жовтня зібрала в Полтаві пільговиків, зокрема представників чорнобильських організацій з усієї Полтавщини на термінову нараду. Ветеранів стурбувало рішення уряду про монетизацію пільг. Про що давно говорили, але приступили до практичної реалізації лише у жовтні 2019 року.
Рішення нібито і очікуване, але шляхи його реалізації, на думку самих пільговиків, обрали дуже складні. Не останню роль у стурбованості чорнобильців Полтавщини щодо монетизації відіграє і традиційна недовіра населення майже до всіх рішень уряду.
Адже на практиці чомусь дуже часто виходить так, що будьяке рішення навіть у привабливій обгортці виявляється для населення гіркою пілюлею.
Тому на нараді, яку проводили з чорнобильцями в Полтавській ОДА, з очевидною недовірою слухали представників соціальних служб, котрі роз’яснювали суть монетизації пільг. Ще більше недовіри виявляли до роз’яснень представників комунальних підприємств, які теж брали участь у нараді.
Чому пільговики з пересторогою ставляться до процесу монетизації? Розуміння чорнобильців з цього питання кореспонденту «ДУ» пояснила Світлана Якарчук, голова ГО «Ветеранів і інвалідів міста Горішні Плавні «Союз Чорнобиль України», вдова інвалідачорнобильця.
«Я вважаю, що монетизація додасть чимало проблем пільговикам. Як у нас у державі все робиться? Кошти на соціальні виплати нині є, а завтра їх немає... Тож людям обіцяні гроші замість пільг можуть перераховувати, а можуть і затримати до кращих часів... — не виключає С. Якарчук.
Приміром, чорнобильцям на Полтавщині вже другий місяць затримують виплату грошей на продукти харчування.
Тому невипадково пільговики побоюються, що монетизація за нинішньої ситуації в країні може призвести до того, що їм за комунальні послуги доведеться платити сповна, а от гроші їм за пільги не повернуть. Або повернуть з великою затримкою, коли їх «з’їсть» інфляція.
Стелють, як кажуть, м’яко... Я сама відмовилася писати заяву про перехід на монетизацію...»
Активістка не приховувала, що монетизація її насторожує й через те, що такий масштабний соціальний експеримент проводять одразу в межах усієї країни. А чи не слід було би спочатку випробувати монетизацію пільг у кількох областях, урахувати зауваження і недоліки, а вже потім розповсюдити новацію на всю Україну?
«Чорнобильці Полтавщини піднялися після того, коли дізналися, що в Україні збираються на законодавчому рівні взагалі скасувати всім пільги. І не лише чорнобильцям, а й решті населення. Залишити пільги нібито хочуть тільки тим, хто цього гостро потребує, — говорить С. Якарчук про ставлення пільговиків, зокрема колишнього Комсомольська, до намірів можновладців.
Люди обурюються ще й тому, бо не заслужили такого ставлення до себе з боку держави. Ми вважаємо, що пільги мають бути гарантовано захищеними. Ї їхнє призначення не має залежати від примх представників політичних сил, які тимчасово отримують посади в уряді чи у Верховній Раді. Накаламутять там воду, а потім залишають посади...»
На нараді дорікали посадовцям за те, що ті ідуть навпростець, вирішуючи фінансові проблеми держави, яку проголошено соціальною, за рахунок пенсіонерів і пільговиків. За останні роки пільги явочним порядком і без того значно скоротили.
Зокрема, для чорнобильців їх поки залишили, але переважно для інвалідів. У санаторії чорнобильці вже майже не їздять через брак грошей у бюджеті, вже другий місяць на Полтавщині затримують виплату коштів на додаткове харчування тощо. А тут ще монетизація пільг...
«Дайте нам спокійно дожити, — зверталися до урядовців полтавські пільговики, — досить уже проводити соціальні експерименти на пенсіонерах та решті соціально не захищених українців. Ми заслужили більш гідного ставлення до себе і відстоюватимемо свої права...»

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава
Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».