Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Квiтень 2019 12:36

Проектування робочих місць для людей з інвалідністю

Rate this item
(0 votes)

В Ук­раї­ні з 1 квіт­ня на­бу­ли чин­но­сті Дер­жав­ні бу­ді­вель­ні нор­ми, які міс­тять но­ва­ції що­до ін­клю­зив­но­сті бу­ді­вель і спо­руд, се­ред яких обо­в’яз­ко­ва ви­мо­га — пе­ред­ба­ча­ти уні­вер­саль­ні ро­бо­чі міс­ця з ура­ху­ван­ням по­треб лю­дей з ін­ва­лід­ніс­тю при про­ек­ту­ван­ні ус­та­нов, ор­га­ні­за­цій і під­при­ємств.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе у Facebook.

«У новій ДБН щодо інклюзивності міститься близько 100 якісних змін для обов’язкового створення доступного простору для всіх маломобільних груп. У тому числі прописано обов’язкове влаштування частини робочих місць при проектуванні підприємств, установ і організацій доступними для людей з інвалідністю.
Звичайно, що і будівлі цих закладів повинні також мати реальний безбар’єрний простір ззовні та всередині. Це обов’язково. Норми вступають у дію вже з 1 квітня», — зазначив Парцхаладзе.
За його словами, в Україні є близько 3 млн людей з інвалідністю і 80% із них — активні і працездатні.
Робочі місця для них мають бути безпечні для здоров’я, раціонально організовані та розташовані не далі 50 м від туалетів, пристроїв питної води, розігріву та споживання їжі.
Якщо проектується спеціалізоване робоче місце для людини з певним видом інвалідності, то воно повинно включати комплект меблів, обладнання та допоміжні пристрої, пристосовані для конкретного виду інвалідності.
Робочі місця для осіб з інвалідністю, які пересуваються на візках, в офісних та адміністративних приміщеннях повинні становити не менше 5,65 кв. м.
Також приміщення повинні ідентифікуватися міжнародними символами доступності. Інформування, а також сигналізація про небезпеку повинні мати візуальну, звукову і тактильну інформацію, а позначення приміщень у середині будівель — дублюватися тактильними знаками та розміщуватися поряд із дверима з боку дверних ручок.
За словами Парцхаладзе, такі зміни вимог до обладнання робочого простору сприятимуть працевлаштуванню людей з інвалідністю та їх подальшому професійному розвитку, забезпеченню їх права на працю та адаптації у суспільстві.
Нові ДБН розроблені ПАТ «КиївЗНДІЕП» на заміну чинній ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення». Вони адаптовані до європейських норм та містять наочні приклади того, як це має виконуватися на практиці.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».