Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Квiтень 2019 12:29

Підготовлено законопроект про накопичувальну пенсійну систему

Rate this item
(0 votes)

На­ціо­наль­на ко­мі­сія з цін­них па­пе­рів та фон­до­во­го рин­ку Ук­раї­ни (НКЦПФР) за­вер­ши­ла роз­роб­ку за­ко­но­про­ек­ту, який за­про­ва­джує в Ук­раї­ні пен­сій­ну сис­те­му дру­го­го рів­ня. Про це по­ві­дом­ляє прес-служ­ба НКЦПФР.

«Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України завершила розробку проекту Закону України «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення», який запроваджує в Україні пенсійну систему другого рівня на виконання доручення Кабінету Міністрів України.

Законопроект доповнює нині існуючу солідарну пенсійну систему новою, накопичувальною, за якою кожен працюючий громадянин здійснюватиме платежі на свій персональний пенсійний рахунок.
Після досягнення пенсійного віку він зможе одержувати додаткові виплати за рахунок зроблених внесків.
Також у разі передчасної смерті власника рахунку гроші можуть бути в повному обсязі успадковані його нащадками», — йдеться в повідомленні.
Згідно з положеннями проекту керувати пенсійними коштами будуть професійні компанії з управління активами, які проходитимуть відбір (авторизацію) на прозорих та конкурентних засадах на відповідність найвищим професійним та етичним галузевим стандартам.
Закон обумовлює незалежний від уряду статус управляючих пенсійними коштами. Він надає громадянинові право вільного вибору авторизованого недержавного пенсійного фонду або компанії з управління активами, в яких він буде формувати свої пенсійні накопичення.
Законопроект містить суворі вимоги до механізмів інвестування грошей власників пенсійних рахунків, тобто тільки в диверсифіковані та найбільш надійні фінансові інструменти, а також обумовлює зберігання активів у найнадійніших банківських установах.
Крім цього, в документі передбачено різноманітні засоби для запобігання потенційній корупції та зловживанням.
Наразі законопроект погоджений міністерствами та відомствами. Очікується, що після затвердження на засіданні уряду він буде переданий на розгляд Верховної Ради України як урядовий.
Як повідомлялося, законопроект «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення» підготовлений НКЦПФР за сприяння World Bank, EBRD, USAID.
Розробниками запропоновано комбіновану модель функціонування системи накопичувального пенсійного забезпечення, яка передбачає акумулювання внесків у централізованому Накопичувальному фонді, а також у недержавних пенсійних фондах, допущених до діяльності на другому рівні пенсійної системи.
Зберігання активів Накопичувального фонду буде здійснюватися банками-зберігачами. Пенсійний фонд України надаватиме послуги персоніфікованого обліку учасників Накопичувального фонду.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».