Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Лютий 2019 13:30

Україні потрібні трудові мігранти

Rate this item
(0 votes)

В Україні через нестачу робочої сили потрібно формувати пропозиції про зміни в українському законодавстві для залучення трудових мігрантів.

Про це сказав президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник в Укрінформі під час круглого стола на тему: «Чи потребує українська економіка трудових мігрантів з інших країн?»
«Україні потрібно наслідувати польський досвід із залучення трудових мігрантів, але робити це з розумом, щоб сюди не пішла навала людей.

Нам потрібно сформувати пропозиції про зміни в законодавстві, які дозволять залучати до України трудових мігрантів з інших країн», — сказав Воскобойник.
На його переконання, Україна стоїть на порозі гострої нестачі робочих рук. Цьому сприяє від’їзд активних і працьовитих українців на роботу за кордон, демографічна криза, а також зростання кількості населення пенсійного віку.
«Якщо ми кажемо про тенденції, які відбувалися в 90-х роках ХХ століття, то ми побачимо, що з Польщі емігрували 2,5 млн поляків. З Румунії емігрували 3,5 млн людей, населення Литви скоротилося з 3,2 мільйона людей до 2,5 млн і населення постійно скорочується навіть зараз.
Якщо ми спираємося на дані офіційної статистики, в 2011 році в Болгарії 2,1 млн населення країни жили в еміграції. Якщо згадати, що загалом населення Болгарії становить трохи більше 7 мільйонів, то тенденція виходить не дуже приємна.
До речі, в Німеччині студенти з Болгарії посідають 2-е місце за студентами з Китаю, і ми розуміємо, що молодь із Болгарії буде виїжджати і надалі. Крім того, за прогнозами ООН, до 2050 року населення Болгарії скоротиться на 27%», — розповів експерт.
Він наголосив на тому, що відтік населення з цих країн відбувався не через військові дії або економічну кризу — достатньо було лише великого розриву у доходах між жителями країн Східної та Західної Європи.
Приміром, у Польщі у 2004–2005 роках відбулось обговорення і було прийнято рішення започаткувати залучення трудових мігрантів до країни.
За словами експерта, у Польщі підійшли до питання дуже виважено і обрали лише шість країн, з яких хотіли б залучати працівників, — це Україна, Білорусь, Молдова, Вірменія, Грузія та Росія.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».