Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Грудень 2018 10:26

Пенсійна реформа: зростання пенсій та збільшення застрахованих осіб

Rate this item
(0 votes)

У жовт­ні 2017 р. Вер­хов­на Ра­да ухва­ли­ла роз­роб­ле­ний Уря­дом Украї­ни за­кон про пен­сій­ну ре­фор­му та за­пус­ти­ла ком­плекс­ний про­цес змін у пен­сій­ній сис­те­мі.
По­тре­ба в та­ких змі­нах ви­кли­ка­на роз­ба­лан­со­ва­ніс­тю іс­ну­ючої на той час пен­сій­ної сис­те­ми, від­сут­ніс­тю у гро­ма­дян мо­ти­ва­ції і сти­му­лів бра­ти участь у пен­сій­ній про­гра­мі.

Упровадження нових механізмів дозволило навести лад у пенсійній системі, створити мотиваційні механізми для залучення громадян до пенсійної програми, досягти відчутного збільшення розміру пенсійних виплат і розпочати їхню автоматичну індексацію.
Сьогодні маємо можливість говорити про певні проміжні результати, які доводять правильність обраного урядом шляху. Це не означає, що мети вже досягнуто, але наразі є позитивні тенденції в напрямку збільшення розміру пенсій та оздоровлення пенсійної системи загалом.
Так, внаслідок осучаснення пенсій за єдиною формулою, пріоритетом якої визначено кількість сплачених внесків роботодавцем за працівника впродовж трудової діяльності, розмір середньої пенсії станом на 1 січня 2018 р. зріс на 36%.
З першого квітня 2018 р. проведено автоматичний перерахунок пенсій для 2,7 млн пенсіонерів, які набули страхового стажу після призначення пенсії.
Очевидно, що рівня достойних пенсій ще не досягнуто, але це було перше збільшення такого масштабу, починаючи фактично з 2010 р.
Також з 1 січня 2018 р. відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 103 перераховано пенсії військовослужбовцям: на першому етапі розмір підвищення становив 50% загального підвищення пенсії.
Наступний етап реалізації постанови — виплата з 1 січня до 31 грудня 2019 р. 75% (плюс 25%) суми підвищення пенсії, а третій етап триватиме з 1 січня 2020 р. і забезпечить усі 100% (плюс 25%) суми підвищення пенсії.
Однією з головних проблем Пенсійного фонду є його дефіцит, який внаслідок розбалансування пенсійної системи лише зростав. Основним шляхом подолання зазначеної проблеми уряд обрав зростання власних надходжень Пенсійного фонду через детінізацію ринку праці та залучення нових учасників до пенсійної програми.
У результаті впровадження комплексних заходів кількість застрахованих осіб зросла на 175 тис.
Реформа не є разовим заходом, який одномоментно вирішує всі проблеми. Це послідовний процес з кількох етапів, на кожному з яких упроваджуються відповідні наявним ресурсам зміни.
Крім запланованого підвищення пенсій військовим пенсіонерам, у 2019 р. відбудеться автоматична індексація пенсій усім пенсіонерам, яким призначено пенсію на загальних умовах.
Така індексація запланована орієнтовно на березень 2019 р. і відбуватиметься щорічно впродовж усіх наступних років в автоматичному режимі.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».