Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Жовтень 2018 11:11

Розплата за тепло: на Полтавщині субсидії отримують уже 72% сімей

Rate this item
(1 Vote)

На­пе­ре­до­дні по­чат­ку опа­лю­валь­но­го се­зо­ну все біль­ше укра­їн­ців за­мис­люю­ть­ся над тим, чи змо­жуть во­ни спла­чу­ва­ти за теп­ло ви­хо­дя­чи з то­ріш­ньо­го сум­но­го до­сві­ду, ко­ли за теп­ло та га­ря­чу во­ду їм над­хо­ди­ли від ко­му­наль­ни­ків за­хмар­ні ра­хун­ки? Час­то біль­ші за їх­ні пен­сії або на­віть зар­пла­ти.
Не ви­клю­че­но, що ще біль­ші пла­тіж­ки при­хо­ди­ти­муть піс­ля очі­ку­ва­но­го по­до­рож­чан­ня га­зу, про що вже за­яви­ли в уря­ді. Як за та­ких умов ви­жи­ти і не вліз­ти в бор­го­ву яму?

Філь­тра­ція субсидіан­тів
Для більшості родин із невеликими доходами, де сушать над цим запитанням голову, залишається тільки один вихід — допомога від держави у вигляді субсидій на житлово-комунальні послуги. Вона, як відомо, існує.
Але отримувати її дедалі стає все складніше, бо держава віднедавна почала фільтрувати претендентів на отримання субсидій. Через що їхня кількість помітно скоротилася. Хоча, як заявляють у родинах, де вже не можуть розраховувати на підтримку держави, жити вони заможніше не стали...
На Полтавщині навіть після фільтрації субсидіантів органами соціального захисту населення, що призвело до скорочення кількості родин, які отримували субсидії, майже на 120 тисяч, на початок опалювального сезону допомогу від держави на оплату житлово-комунальних послуг будуть отримувати 72% сімей.
Цифра вражає, бо свідчить про невпинне збіднення полтавських сімей, де вже не можуть без ризику поповнити лави жебраків або бомжів сплачувати рахунки за комунальні послуги.
kornienkoОчевидно, прагнучи запобігти невдоволенню полтавців політикою уряду, спрямованою на невпинне здорожчання комунальних послуг, у Полтавській ОДА в перший день жовтня — за кілька тижнів до початку опалювального сезону — обговорювали стан роботи з призначення субсидій полтавським родинам.
Голова облдержадміністрації Валерій Головко не приховував того, що після чергового здорожчання газу, чим знову лякають українців, чимало полтавських сімей постануть перед важким вибором: справно сплачувати за комунальні послуги — перш за все за тепло і залишитися без засобів для існування або не сплачувати і нагромаджувати борги, за які потім доведеться платити дуже велику ціну.
На думку глави регіону, де, за словами В. Головка, середня зарплата за розміром посідає третє місце в Україні — трохи більша 9 тис. грн на місяць, більшості родин буде в опалювальний період непереливки. Через необхідність сплачувати за дуже дорогий газ та фантастично дороге тепло у квартирах.
Тому, попередив керманич області, його підлеглим чиновникам необхідно вже зараз починати підготовчу роботу, щоб пом’якшити наслідки від шоку через здорожчання житлово-комунальних послуг і не допустити масового невдоволення населення.

На суб­си­дій­ній голці...
Почуте на нараді справило гнітюче враження, адже підняло завісу над однією з причин перманентного зубожіння населення Полтавщини, котра, як стверджують в облдержадміністрації, посідає одне з передових місць за темпами економічного зростання в державі. Регіон начебто багатіє, а більшість полтавських сімей уже відчули на собі дихання злиднів.
«Житлові субсидії (торік. — Авт.) було призначено 365 тисячам сімей, які мешкають в області. Тобто це 62% сімей, які є в області і скористалися правом на призначення житлових субсидій.
Якщо говорити про загальну кількість сімей, які на сьогодні одержують підтримку від держави при оплаті житлово-комунальних послуг, то, крім одержувачів субсидій, в області ще є пільгова категорія громадян, які також згідно із законодавством мають право на державну підтримку при оплаті житлово-комунальних послуг. Таких у нас сімей 61 тисяча.
Отже, якщо говорити в підсумку, то виходимо на показник 72% сімей області фактично мають державну підтримку при оплаті житлово-комунальних послуг...» — заявила директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА, де опікуються нарахуванням субсидій, Людмила Корнієнко.
Взамін скорочення кількості родин, які мають право на отримання субсидій від держави, чиновники обіцяють спрощення процедури оформлення субсидій для тих, кого не відфільтрували:
«Нині субсидію отримують 219 тисяч родин Полтавщини (без урахування сімей, які отримують субсидії з початком опалювального сезону. — Авт.). Планується, що їм не потрібно буде звертатися в органи соціального захисту населення щодо призначення субсидій на опалювальний період.
Відповідні перерахунки будуть проведені працівниками наших установ, — уточнила Л. Корнієнко. — На 2018-й на надання пільг і субсидій в області спрямовано 3 мільярди 934 мільйони гривень із державного бюджету...»
Отже, під час опалювального сезону 2018–2019 років без субсидій залишаться чимало полтавських родин, яким допомога від держави вкрай необхідна. Серед них — сім’ї, які мають борг зі сплати житлово-комунальних послуг, що перевищує 340 гривень, або інші гріхи перед державою та комунальниками.
«У членів цих сімей відсутні доходи або дохід менший, ніж мінімальний розмір заробітної плати, або вони не сплатили єдиного соціального внеску. Також є 20 тисяч сімей, щодо яких члени відповідних комісій приймали рішення про виключення осіб, які зареєстровані, але не проживають за даною адресою...» — пояснила Л. Корнієнко.
Як би там не було, але фільтрація тих, хто отримував допомогу і потрапив під нові правила надання субсидій, зробила свою справу. Таких щасливчиків на Полтавщині значно поменшало, хоча їхній дохід не збільшився.
Схоже, лави субсидіантів скорочуватимуться й надалі. Для цього уряд вишукує все нові і нові підстави. Приміром, як уже заявили в прес-службі Міністерства соціальної політики, на вирішення соціальних органів щодо нарахування субсидій відтепер можуть і вплинути отримання великих грошових переказів з-за кордону від українських заробітчан.
Так, отримання переказів з-за кордону, розмір яких перевищує 50 тисяч гривень, може трактуватись органами соціального захисту населення як дохід і буде враховуватися при розрахунку розміру субсидії. На рішення щодо розрахунку субсидії також буде впливати виграш у лотерею суми, що перевищує 50 тисяч гривень...
Ситуація із субсидіями в Україні, на які держава витрачає шалені гроші, вже давно стала предметом обговорення на різних рівнях щаблів влади і суспільства. Попри декларації держава не встигає підтримувати тих, хто через бідність поповнює лави претендентів на субсидії.
Мільйони українських родин нині міцно схоплені за горло безжальною рукою монополістів-комунальників. Навіть у тих регіонах, де розвинута промисловість і люди працюють, отримуючи пристойні, як на українські реалії, зарплати.
Очевидно, розуміють тупикову політику із субсидіями і в коридорах влади, де також почали критикувати уряд за політику згортання програм із підтримки родин, які потребують субсидій. І вголос заговорили про неефективність субсидійної політики, яка, на відміну від наших європейських сусідів, стає не винятком, а звичним явищем, консервуючи бідність у країні.
Народний депутат від Полтави Сергій Каплін, приміром, вважає, що «через відсутність професіоналізму урядовців, недостатність уваги до людей вони позбавлені права на субсидії...» А практика, коли навіть в індустріальних центрах нашої держави — Сумській, Запорізькій, Дніпропетровській областях тощо 75% домогосподарств «сидять» на субсидійній голці, — абсолютно неприпустима.
За інформацією нардепа, у сусідній Польщі субсидії від держави отримують не більше 5% населення, в інших країнах Європи — розвинених і не дуже — субсидійну планку не піднімають вище 10–15%...

Олек­сандр БРУ­СЕН­СЬКИЙ, 
м. Пол­та­ва
Фо­то ав­то­ра

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».