Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Вересень 2018 15:26

Трудова міграція українців до Польщі перевищила міграцію до Росії

Rate this item
(0 votes)

Польща випередила Росію за кількістю трудових мігрантів з України.

Таку думку, відповідаючи на запитання власного кореспондента Укрінформу, під час представлення у Варшаві результатів соціологічного дослідження щодо української трудової міграції до Польщі висловив директор польської компанії з працевлаштування іноземців EastWestLink (EWL SA) Анджей Коркус.

«З огляду на дослідження останніх двох років, а також дивлячись на те, як динамічно розвивається економіка Польщі і в якій ситуації перебуває економіка Росії, можна зробити висновок, що зараз до Польщі прибуває більше українських мігрантів, ніж до Росії»,— підкреслив Коркус.
Він зауважив, що в минулому головним напрямком трудової міграції українців була Росія. Натомість Польща завжди була у ролі наздоганяючого, але приблизно два роки тому кількість українських трудових мігрантів до Польщі й Росії зрівнялася.
Про те, що українці під час вибору напрямків трудової міграції усе рідше спрямовують свій погляд на Росію, свідчать і результати дослідження, проведеного компанією EWL SA.
Зокрема, серед опитаних українських трудових мігрантів у Польщі 10,9% раніше їздили на заробітки до РФ. Зараз варіант працевлаштування в Росії готові розглядати лише 2,3% з них.
Більшість опитаних (60,2%) визнали, що вони розглядають можливість працевлаштування в іншій країні, окрім Польщі. Серед них лідерами є Німеччина (27%) та Чехія (20,7%).
Дослідження компанія EWL SA провела у травні–червні цього року. Понад 60 запитань поставили 900 респондентам з України, які прибули з метою працевлаштування до Польщі.
За попередніми оцінками, у Польщі зараз може перебувати понад мільйон трудових мігрантів з України.
Основною причиною української трудової міграції до Польщі є низькі зарплати в Україні. Водночас українці готові відмовлятися від виїзду на роботу за кордон, якщо вони отримуватимуть гідну зарплату в Україні.
За результатами дослідження, найчастішою причиною для виїзду на роботу до Польщі респонденти називають низькі зарплати в Україні (79,6%), погану політичну й економічну ситуацію в Україні (19,7%), відсутність роботи за місцем проживання (16,9%), корупцію в Україні (14,7%) та недостатній рівень безпеки (8,3%).
Згідно з опитуванням майже половина респондентів (46,4%) хотіла б переїхати до Польщі на роботу на декілька років або й назавжди. Натомість залишитися працювати в Україні українських трудових мігрантів можуть вищі зарплати (74%), стабільна політична та економічна ситуація (25%), а також подолання корупції (21%).
Найбільше українських трудових мігрантів прибуває до Польщі із Західної та Центральної України — відповідно 33,2% та 30,6%. Значно менше осіб їде з метою працевлаштування до Польщі з інших регіонів України: півдня — 17,1%, півночі — 12,1%, сходу — 7%.
Згідно з дослідженням 73% опитаних є жителями міст, а 27% — сіл.
Більшість українців, які їдуть на роботу до Польщі (54,2%), визнають, що погано або взагалі не знають польської мови, і лише 16,8% кажуть, що вільно або добре володіють нею. Утім, більшість з опитаних (72,2%) декларують, що хочуть вивчити польську мову.
На розвиток ринку праці в Польщі вплинуло запровадження безвізу між Україною та ЄС. Відповідно до результатів дослідження 26,8% українців приїхали до Польщі у пошуках праці по біометричних паспортах. Однак найчастіше українці продовжують приїжджати на роботу до Польщі на підставі робочої візи (64%).

Юрій БАНАХЕВИЧ, Варшава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».