Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Вересень 2018 15:18

Андрій Рева: Мінсоцполітики розробить нормативний акт, який гарантуватиме виплату несплачених пенсій українцям на окупованих територіях, незалежно від терміну їх припинення

Rate this item
(0 votes)

Про це міністр соціальної політики України розповів в інтерв’ю журналістам, коментуючи питання пенсійної системи та, зокрема, виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам, а також тим українцям, що проживають на окупованих Російською Федерацією територіях.

За словами міністра, чинним законодавством України передбачено лише два варіанти утворення заборгованості з виплати пенсій — з вини підрозділів Пенсійного фонду або з вини пенсіонера.
Очевидно, що маємо ситуацію з непередбаченим третім варіантом, а саме: форс-мажорними обставинами, спричиненими військовим вторгненням та окупацією Російською Федерацією частини території України.

«Ми повинні на законодавчому рівні врегулювати це питання і сказати нашим людям, що незалежно від того, коли була припинена виплата пенсій, вони мають право на її отримання за увесь цей період.
Це буде прописано, якщо не в законі, то у постанові Кабінету Міністрів, і ми це зробимо. Це принципово, тому що люди повинні знати, що держава про них не забула», — заявив А. Рева.
Він також наголосив на потребі припинення спекуляцій щодо питань пенсійних виплат на окупованих територіях, оскільки держава повністю визнає свої зобов’язання перед українцями, які вимушено залишилися в захоплених державою-агресором населених пунктах.
Водночас повне знищення агресором та підконтрольними йому бойовиками державної інфраструктури унеможливлює виконання передбачених законом функцій органами влади, зокрема проведення виплати пенсій на окупованих територіях.
Так само в держави відсутня можливість забезпечення там законності, безпеки громадян, надання медичної, правової чи будь-якої іншої допомоги.
Згідно зі ст. 7 Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» пряму відповідальність за ситуацію, що стала наслідком збройного вторгнення, несе окупант, але зобов’язання держави щодо виплати пенсій громадянам України, які проживають на цих територіях, будуть обов’язково виконані.
Кошти виплатять у повному обсязі одразу після невідворотного процесу деокупації українських земель, як це передбачено п. 8 Мінських угод.
Сьогодні уряд створив усі умови для виплати пенсій жителям окупованих населених пунктів на контрольованих державою територіях та постійно доопрацьовує цей механізм з метою мінімізації ускладнень для громадян та з дотриманням законності й адресності виплат.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».