Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 16 Серпень 2018 15:35

ЕВА закликала МВФ та Світовий банк підтримати другий рівень пенсійного страхування в Україні

Rate this item
(0 votes)

Європейська бізнес-асоціація (ЕВА) звернулася до Міжнародного валютного фонду та директорату Світового банку по Білорусі, Молдові та Україні з проханням підтримати другий рівень пенсійного страхування в Україні.

Про це йдеться в прес-релізі асоціації.
«Європейська бізнес-асоціація звернулася до Міжнародного валютного фонду та директорату Світового банку по Білорусі, Молдові та Україні.

У листі йдеться про важливість запровадження другого рівня пенсійного страхування для населення, фінансові втрати від гальмування процесу та мінімальні витрати з боку держави на впровадження реформи», — йдеться у повідомленні.
Бізнес-спільнота наголосила, що за умов солідарного забезпечення коефіцієнт заміщення пенсією втраченого заробітку буде постійно знижуватись із сьогоднішніх 32% до 18% протягом наступних 30 років. Щоб було наочно зрозуміло, як приклад, з 1,6 тис. грн зараз до 900 грн через 30 років.
«Важливо зробити ефективні та якісні кроки, які зменшать дефіцит пенсійної системи. В Україні близько 12 млн осіб пенсійного віку. Дефіцит Пенсійного фонду становить понад 200 млрд грн. В такому вигляді, як є зараз, пенсійна система існувати не може.
До того ж кількість людей пенсійного віку з кожним роком збільшується. При такому співвідношенні між платниками податків і пенсіонерами важко говорити про стабільність системи», — наголосили в ЕВА.
В Україні наразі спостерігається старіння населення, зменшення його кількості, в тому числі за рахунок міграції.
За попередніми підрахунками експертів, до 2050 року в країні співвідношення працюючих до пенсіонерів буде 10 до 15. А працездатне населення нині, власне, і є потенційним донором пенсійної системи.
Вирішення ситуації бізнес-спільнота вбачає у запровадженні другого рівня пенсійного страхування — з 1 січня 2019 року.
В ЕВА пояснюють, що накопичувальна система мінімізує корупційні ризики. По-перше, за рахунок того, що накопичення населення буде диверсифіковано між десятками недержавних пенсійних фондів.
Кошти у накопичувальній системі зберігатимуться на приватних рахунках та будуть приносити інвестиційний дохід учасникам накопичувального фонду.
Державний Пенсійний фонд буде лише адміністратором коштів, фактичне управління ними здійснюватимуть недержавні пенсійні фонди.
По-друге, кожний громадянин матиме можливість щоденно контролювати стан своїх накопичень, правильність нарахування доходу. Буде право переходу до іншого фонду в будь-який момент.
«Іншими словами, кожен зможе свідомо вибрати фонд для зберігання власних накопичень та особисто контролювати процес зберігання», — кажуть в асоціації.
Після досягнення пенсійного віку громадяни матимуть право отримати довічну пенсію, пенсію на визначений строк або одноразову пенсійну виплату.
Бізнес підтримує ідею накопичувальної системи, констатують у ЕВА. На її думку, механізм впровадження другого рівня якісно прописаний у законопроекті № 6677. Документ має більше 10 позитивних відгуків від вітчизняних та міжнародних експертів, а положення відповідають профільній Директиві Європейського парламенту та Ради Європи.
«Європейська бізнес-асоціація закликає МВФ та Світовий банк підтримати даний документ. Сподіваємося, це допоможе комплексно запустити процес розбудови другого рівня пенсійного страхування та стабілізувати пенсійну систему в принципі», — підсумовується в прес-релізі.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».