Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 09 Серпень 2018 11:48

Міграція з України може стати загрозою

Rate this item
(0 votes)

Масштаби трудової міграції в Україні набули загрозливо високих розмірів для майбутнього економічного процвітання країни.
Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1936741996408594&id=100002184378189).
«Національний банк уже двічі цього року привертає увагу суспільства до наслідків трудової міграції для нашої країни. Так, в Інфляційному звіті НБУ за січень 2018 року зазначалося, що частка мігрантів у населенні віком 15–70 років становить 8%.

Якщо вірити цим оцінкам, то справді масштаби трудової міграції в Україні набули загрозливо високих розмірів для майбутнього економічного процвітання країни. Що, до речі, і підкреслено в Інфляційному звіті за липень цього року», — написав Данилишин.
Він зазначив, що нова хвиля трудової міграції з України зумовлена багатьма факторами, найважливішими з яких є військова агресія, глибока і тривала економічна криза, безробіття. Природно, що українці шукають перспективи вищих заробітків та кращих систем соціального забезпечення.
Данилишин зазначив, що рівень безробіття серед економічно активного населення в І кварталі цього року становив 9,7% (методологія МОП), а серед населення працездатного віку — 10%. І хоча ці показники дещо кращі, ніж за аналогічний період минулого року, все ж вони свідчать про те, що ситуація на вітчизняному ринку праці залишається напруженою.
Отже, нинішня хвиля трудової міграції українців, по суті, є певним запобіжним клапаном в умовах низьких можливостей працевлаштування на достойні робочі місця на Батьківщині.
«Що стосується зниження міграційних настроїв, то світовий досвід, у тому числі східноєвропейських країн, стверджує, що потрібно застосовувати комплексний підхід, зокрема: зосередитися на створенні гідних робочих місць; зміцнювати інститути влади; створювати умови для підвищення рівня зайнятості; підвищувати продуктивність праці і економіки в цілому. Для більш ефективного регулювання міграції нам необхідно впроваджувати ці фундаментальні ідеї», — наголосив Данилишин.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».