Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 09 Серпень 2018 11:47

Штрафи за невиплату аліментів

Rate this item
(0 votes)

Згідно з новацією другого пакета законів «Чужих дітей не буває» із 29 серпня впроваджуються додаткові штрафні санкції за заборгованість по аліментах більше 1 року. Сума штрафу може становити до 50% від загальної суми заборгованості.
Про це повідомила заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко, інформує прес-служба відомства (https://minjust.gov.ua/news/ministry/svitlana-gluschenko-z-29-serpnya-vstupae-v-silu-norma-zakonu-schodo-nakladennya-dodatkovih-shtrafiv-na-sumu-borgu-po-alimentah).

«Якщо у платника аліментів виникає заборгованість у сукупному розмірі більша, ніж сума відповідних платежів за 1 рік, то на таку особу накладатиметься штраф у розмірі 20% від заборгованої суми.
Якщо ж заборгована сума перевищуватиме в сукупному розмірі суму відповідних платежів за 2 роки, то в такому випадку штраф збільшуватиметься і становитиме вже 30% відповідно.
У випадку заборгованості на суму платежів за 3 роки штраф зросте до 50% від суми боргу», — повідомила Глущенко.
Наприклад, якщо особа, що має сплачувати аліменти щомісяця в розмірі 2000 гривень, ухилятиметься від їх сплати протягом 1 року, то сума боргу становитиме 24000 гривень. Виконавцем на таку особу буде накладено штраф у розмірі 20% від цієї суми, тобто 4800 гривень.
Таким чином, загальна сума, що підлягатиме сплаті на утримання дитини, у випадку заборгованості становитиме вже 28800 гривень, пояснюють у Мін’юсті.
За словами Глущенко, така система стимулюватиме недобросовісних батьків до виконання їх основного обов’язку щодо власної дитини, адже інакше вони отримають негативні фінансові наслідки.
Вона також закликала всіх, у кого є заборгованість по аліментах понад рік, сплатити борг якнайшвидше, бо після 29 серпня уже доведеться платити більше.
Як повідомлялося, 3 липня 2018 року Верховна Рада ухвалила Закон № 8296 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання». Закон набуде чинності 29 серпня 2018 року.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».