Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Червень 2018 11:12

Які ліки можна вимагати в стаціонарах?

Rate this item
(0 votes)

Міністерство охорони здоров’я представило мобільний додаток ресурсу «Ліки Контроль», який дозволить пацієнтам перевірити наявність призначених лікарем препаратів у Національному переліку основних лікарських засобів.
Про це на брифінгу сказав заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик.
«Цей мобільний додаток створено для того, щоб кожен пацієнт, який потрапив до стаціонару, мав можливість знайти лікарський засіб, що призначений лікарем, у цьому Нацпереліку, розібратися, чи він там є.

Якщо він там є, то, відповідно, пацієнт може вимагати у лікуючого лікаря та медичного закладу, що саме цей лікарський засіб повинен бути наданий безплатно. За ті ліки, які є в Національному переліку, пацієнти не повинні платити двічі, вони за це заплатили у формі сплати податку.
Це означає, що кожен українець, який сьогодні лікується в стаціонарі, і для його лікування є лікарські засоби в Національному переліку, повинен ці ліки отримувати безплатно», — зауважив Роман Ілик.
Він нагадав, що з 1 січня 2018 року в Україні набув чинності Національний перелік основних лікарських засобів, який містить 447 міжнародних непатентованих назв лікарських засобів.
Згідно з рішенням уряду кожна лікарня має передусім закуповувати відповідно до своєї спеціалізації лікарські засоби саме з цього переліку, і громадяни, потрапивши до стаціонару на лікування, мають отримувати ці ліки безкоштовно.
Отже, кожен пацієнт, що лікується в стаціонарі, може перевірити на сайті (http://likicontrol.com.ua/) або через мобільний додаток «Ліки Контроль», чи входять лікарські засоби до Нацпереліку, знайти їх аналоги, повну інструкцію до препарату.
Також на сайті розміщено повний Національний перелік основних лікарських засобів. Крім того, можна завантажити зразок скарги до відповідних органів, якщо в лікарні відмовилися надати лікарський засіб із Нацпереліку ліків.
Окрім того, за допомогою сервісу «Ліки Контроль» можна дізнатися про препарати, які беруть участь у програмі «Доступні ліки», та прочитати інструкцію про те, як отримати ці лікарські засоби.
Сервіс «Ліки Контроль» було розроблено ГО «Ліки Контроль» за сприяння Міжнародного фонду «Відродження». Як повідомила на брифінгу директор програми «Громадське здоров’я» Фонду «Відродження» Вікторія Тимошевська, за сприяння Фонду будуть створені інформаційні плакати з поясненням щодо застосування Національного переліку та використання мобільного додатка «Ліки Контроль». Ці плакати будуть розміщені в усіх великих лікарнях України.
Як відомо, Національний перелік — це короткий перелік основних безпечних препаратів з доведеною ефективністю, якими лікують найпоширеніші захворювання в Україні. Ліки, що входять до Нацпереліку, гарантовані державою, тобто їх отримують пацієнти безплатно під час лікування у стаціонарі.

Наталя МОЛЧАНОВА,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».