Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Червень 2018 10:38

Понад 700 компаній в Україні не виплачують зарплати

Rate this item
(0 votes)

Заробітну плату своїм працівникам не виплачує 771 компанія.
Такі дані повідомила кореспонденту Укрінформу директор із комунікацій Opendatabot Дарина Даниленко.
«Ми проаналізували, скільки є виконавчих проваджень по тих компаніях, які роками не виплачуть зарплати своїм співробітникам.

Ці дані ми взяли із сайта Мін’юсту, там є публічний реєстр боржників. Таких компаній виявилося 771. Їх виявилося небагато, адже ці компанії становлять лише 1% від загальної кількості компаній, а на даний момент в Україні зареєстровано понад мільйон активних компаній», — зазначила вона.
Даниленко пояснила, що до реєстру надходить тільки та інформація з приводу компаній, відносно яких відкрито виконавче провадження.
Відповідно до результатів аналізу Opendatabot найбільше компаній-боржників перебуває у Київській області — 187, а загальна сума заборгованості становить 53 мільйони гривень. При цьому у Харківській області в реєстрі зафіксовано 32 боржники, а загальна сума заборгованості — 60 мільйонів гривень.
Як зазначають в Opendatabot, найбільша кількість виконавчих проваджень проводиться по ПАТ «Запоріжжяобленерго» — 3559. Це означає, що на даний момент така кількість робітників чекає виплати своєї зарплати.
«Тут потрібно розуміти реальну статистику, тому що до реєстру потрапляють ті компанії, щодо яких є виконавчі провадження.
Це означає, що компанія не платила якийсь час зарплати і людина, яка не отримувала зарплати, подала на компанію до суду, потім цей суд позивач виграв і компанія не виконала вимоги суду.
У такому разі щодо компанії заводиться виконавче провадження і лише тоді компанія потрапляє до цього реєстру.
Таким чином, це все — досить довга історія і, відповідно, реальних неплатників зарплати, ймовірніше за все, значно більше», — зауважила вона.
Найбільша сума заборгованості сягає 46 млн гривень — таку суму винен футбольний клуб «Металіст», який зараз перебуває у стані банкрутства.
Директор із комунікацій Opendatabot зазначила, що отримані в результаті аналізу дані актуальні в першу чергу для тих, хто перебуває в пошуку роботи — для оцінки добросовісності майбутнього роботодавця.
«Також, якщо ви хочете, наприклад, придбати щось у компанії, а компанія є боржником, тоді нотаріус не зможе оформити договір, такий правочин буде недійсним.
Тобто якщо ви, скажімо, хочете придбати стілець у компанії, яка винна зарплату, то теоретично такий продаж буде вважатися недійсним», — зазначила Дарина Даниленко.
Олександра ЖАРКОВА, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».