Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 31 Травень 2018 18:15

Чехія пропонує українцям рботу

Rate this item
(0 votes)

Міністр праці та соціальних справ Чехії Ярослава Нємцова запропонувала ряд заходів щодо спрощення працевлаштування українців. Свою ініціативу міністр пояснила дефіцитом робочих кадрів на ринку праці Чехії, а також тим, що українці традиційно найбільш близькі до чехів щодо культури і традицій. Про це повідомляє Radio Praha.

«Співробітників із Чехії просто неможливо знайти на ринку праці, і тому нам справді слід наймати робітників з-за кордону. Ми насамперед звернулися до України, тому що ця країна культурно і традиційно близька нам.

Це — країна, якій є що запропонувати, і робітники там дійсно хочуть працювати. Ось чому ми туди звернулися насамперед», — заявила Нємцова.
Наголошується, що в бюро з працевлаштування Чехії у квітні поточного року було на 25000 нових вакансій більше, ніж людей, які шукають роботу. Багато чеських компаній уже кілька місяців попереджають, що вони втрачають замовлення, тому що у них немає робітників для їх виконання.
Заходи, запропоновані міністром праці та соціальних справ Чехії, включають створення процедури прискореного відстежування для іноземних працівників, насамперед — медсестер чи інших спеціальностей у галузі охорони здоров’я і соціального забезпечення, де найбільший брак місцевої робочої сили.
Окрім того, в країні дефіцит робітників середньої технічної кваліфікації та будівельників.
Офіційно оцінюється, що на сьогодні в Чехії працевлаштувалося близько 70000 українців, хоча реальна кількість може бути набагато вища. Цього року уряд збільшив щорічну квоту українських робітників на 19600 осіб.
Нагадаємо, Верховна Рада має намір запровадити адміністративну відповідальність за невиконання вимог Міністерства соціальної політики у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном.
За даними Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування, лише Польща 2017 року видала українським громадянам 1,7 мільйона запрошень на роботу, і більшість отримана через нелегальних посередників.
Водночас у Польщі розпочато проект з безкоштовного працевлаштування українців. Так, Польсько-українська господарська палата разом із Всеукраїнською асоціацією компаній з міжнародного працевлаштування почали проект «Партнерство і працевлаштування».
Він має, з одного боку, викоренити шахрайство при працевлаштуванні українців у Польщі, а з іншого — організувати нормальне функціонування ринку міжнародного працевлаштування українців.
На думку міністра соцполітики Андрія Реви, середньої зарплати в Україні не вистачає на задоволення першочергових потреб, тому необхідно підвищити соцстандарти мінімум удвічі, щоб зупинити відтік кадрів за рубіж.
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман переконаний у тому, що ухвалення Верховною Радою урядового законопроекту про внесення змін до Закону України «Про формування і розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних і робочих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів» дасть змогу поліпшити ситуацію в цій сфері й зупинити відтік кадрів за кордон.
Водночас для працевлаштування в Україні іноземців Міністерство економічного розвитку і торгівлі України пропонує спростити порядок отримання посвідки на проживання для іноземців, які прибувають до країни з метою працевлаштування.
Йдеться насамперед про громадян Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Молдови, Російської Федерації та Узбекистану.

Лія ІЛЬЧЕНКО, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».