Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Квiтень 2018 11:04

Пенсійна реформа відкрила нові можливості

Rate this item
(0 votes)

За­по­чат­ко­ва­на уря­дом пен­сій­на ре­фор­ма до­зво­ли­ла від­кри­ти но­ві мож­ли­во­сті для сис­тем­но­го під­ви­щен­ня ви­плат гро­ма­дя­нам, у то­му чис­лі вій­сь­ко­вим пен­сіо­не­рам та ка­те­го­рі­ям пра­ців­ни­ків з ве­ли­ким ста­жем і не­знач­ним рів­нем зар­пла­ти на мо­мент ви­хо­ду на пен­сію.
Про це в ефі­рі те­ле­ка­на­лу «Ук­раї­на» ска­зав Прем’­єр-мі­ністр Ук­раї­ни Во­ло­ди­мир Гройсман, по­ві­дом­ляє Уря­до­вий пор­тал.

«Це (все, що зроблено) не означає, що у 2017 і 2018 році ми провели перерахунок — і крапка. Ні! Ми відкрили можливості для системного підвищення виплат для громадян.

Зараз ми вирішуємо питання підвищення пенсій тим, хто мав стаж, але виплати були копійчані. Це колгоспники, ті, хто працював «у тіні» за мінімальні кошти, тощо. Серйозне питання, і ми дамо відповідь», — сказав В. Гройсман.
Пенсійна реформа набрала чинності восени 2017 р. Її ключові новації — збереження віку виходу на пенсію; скасування зрівнялівки, що є справедливим для людей з великим трудовим стажем; скасування оподаткування пенсій та скасування спеціальних пенсій, а також установлення механізму автоматичного осучаснення пенсій, що унеможливлює будь-які політичні маніпуляції в системі пенсійних виплат.
У жовтні 2017 р. підвищення до пенсій отримали майже 10 млн пенсіонерів. При цьому вдалося не збільшувати дефіцит Пенсійного фонду за рахунок, у тому числі, збільшення мінімальної заробітної плати та детінізації зарплат.
У квітні 2018 р. уряд реалізував другий крок реформи — осучаснив виплати військовим пенсіонерам. Близько 500 тис. таких пенсіонерів одержали підвищені пенсії та компенсації. Середній розмір збільшення становив 1500 грн.
Проект закону про пенсійне забезпечення нинішніх військових, які вийдуть на відпочинок у наступні періоди, також підготовлено урядом, і наразі документ обговорюється.
* * *
Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко в інтерв’ю Укрінформу зазначив, що понад 2 млн українців одержали надбавку до пенсії у понад 1000 грн.
«Найбільше підвищення пенсій отримали, безумовно, ті, хто мав достатній трудовий стаж і досить високу заробітну плату, з якої вони виходили на пенсію.
Хтось, звичайно, отримав 200 грн, але понад 2 млн українців отримали надбавку до пенсії — понад 1000 грн, а близько 100 тис. людей — понад 5 тис. грн. І я наголошую, мова йде не про чиновників», — сказав П. Розенко.
Він уточнив, що йдеться про металургів, шахтарів, людей, «які все життя «пропахали» на шкідливих виробництвах».
«Ми не перераховували пенсії ні колишнім чиновникам, ні колишнім депутатам, ні колишнім прокурорам, ні колишнім суддям. Їх ця пенсійна реформа не стосувалася», — наголосив віце-прем’єр-міністр.
П. Розенко зауважив, що нині Міністерство соціальної політики працює над розробкою механізму, яким можна буде людям, що все життя відпрацювали, мають колосальний страховий стаж — 35, 40, 45 років, — додатково зробити стимули для підвищення пенсії.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».