Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Вiвторок, 10 Квiтень 2018 13:15

Що змінить для працюючих пенсіонерів квітневий перерахунок пенсій?

Rate this item
(0 votes)

По суті зміниться лише одне — перерахунок тепер відбуватиметься в автоматичному режимі, без звернення до ПФУ.
Перше квітня цьогоріч запам’ятається для українців не стільки жартами, скільки новаціями, які торкнуться різноманітних сфер нашого життя. Окрім офіційного старту першого етапу медреформи та запуску високошвидкісного Інтернету 4G, першоквітневе покращення підготували і для пенсіонерів.

Ідеться про ще одні зміни від Пенсійного фонду, цього разу — для працюючих пенсіонерів. Розібратися в них за допомогою спорадичних і погано сформульованих публікацій на цю тему виявилося неможливо не те що для пенсіонерів, а й для журналістів. І це — печальна вже традиція при роз’ясненні населенню принципово важливих питань.
Було «осучаснення» пенсій, почався «перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам» і доплата їм же — за понаднормовий стаж. Хто? Кому? Скільки? На основі чого? Чистісінький квест — нічого не зрозуміло! Відтак Укрінформ і собі спробував дізнатися, що включатиме в себе цей перерахунок і чи буде змінена в ньому доплата за понаднормовий стаж?

 

Відтепер у працюючих пенсіонерів
1 квітня власне свято — перерахунок

Важливо, що перерахунок буде в автоматичному режимі, але раз на два роки, а не щомісяця, як можна було подумати, прочитавши перші публікації зо два тижні тому. В принципі — тут нічого нового немає.
«Це — стандартний перерахунок, який проводився починаючи з 1 січня 2004 року і був передбачений для працюючих пенсіонерів кожні два роки. Відмінність у тому, що якщо раніше такий перерахунок здійснювався лише за заявою людини, то тепер проводитиметься автоматично, незалежно від того, звернеться людина чи ні», — пояснила заступник голови правління ПФУ Ірина Ковпашко на засіданні Громадської ради при Пенсійному фонді України.
У Пенсійному фонді також інформують, що перерахунок стосуватиметься тих осіб, які станом на 1 березня 2018 року набули додаткового страхового стажу 24 місяці, або на цю дату пройшло не менше двох років після призначення чи попереднього перерахунку пенсії. Надалі такий перерахунок буде проводитись автоматично щороку 1 квітня, при якому враховуватиметься весь наявний на цей момент стаж.
Директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду Олена Охріменко детальніше пояснила новації перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам.
За її словами, існує дві категорії людей, яким потрібно робити перерахунок пенсій, а відповідно — і два види розрахунку. Одна категорія — це ті, хто пропрацював повних 24 місяці від попереднього перерахунку або призначення. Ці люди мають право на проведення перерахунку пенсії за стажем і за заробітною платою.
Оскільки у деяких працюючих пенсіонерів заробітна плата була невисокою і це може негативно вплинути на підсумкову цифру, то спосіб перерахунку буде обиратися такий, що буде більш вигідним для пенсіонера. Тобто: або це буде розрахунок за стажем і зарплатою, або лише за стажем.
Інша категорія — це пенсіонери, які після призначення чи перерахунку пенсії не відпрацювали два роки. «Наприклад, пенсію призначено в 2016 році, особа пропрацювала 5 місяців, звільнилась і не звернулася до органів Фонду по перерахунок.
Ось для цієї категорії необхідно дорахувати цей стаж, навіть якщо особа не має 24 місяців страхового стажу, але пройшло два роки після призначення чи перерахунку пенсії.
У такому разі перерахунок проводиться лише за страховим стажем», — сказала Олена Охріменко, додавши, що перерахунок уже проведено, і з 1 квітня люди отримають виплати перерахованих розмірів пенсій.

 

За 10 років понаднормового стажу — не більше 107 гривень доплати
Що ж буде з доплатами за понаднормовий стаж? Попри чутки, що надбавка за понаднормовий стаж може збільшитись, у Пенсійному фонді говорять, що нині вона залишається такою, як і була раніше.
Згідно з давно діючим законом за кожний повний рік страхового стажу — понад 35 років чоловікам і понад 30 років жінкам — пенсія за віком збільшується на 1% від розміру основної пенсії, але при цьому не більше розміру мінімальної пенсії за віком.
А мінімальний розмір пенсії за віком установлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тобто і тут усе залишилось, як було.
Світлана Шута, начальник управління методологічного забезпечення департаменту пенсійного забезпечення ПФУ, пояснює, що прожитковий мінімум для доплати працюючим пенсіонерам за понаднормовий стаж не зазнає змін залежно від періодичного зростання прожиткового мінімуму:
«Для всіх працюючих пенсіонерів, які не змінювали місця роботи після виходу на пенсію, нині застосовують прожитковий мінімум, зафіксований на 1 вересня 2015-го, який становить 1074 гривні».
Але якщо працівник після призначення пенсії змінив місце роботи, приміром, у вересні 2017-го, то прожитковий мінімум для розрахунку доплати за понаднормовий стаж для нього фіксується вже станом на 2017 рік у 1312 гривень.
«Якщо ж працюючий пенсіонер сьогодні звільняється і приносить до Пенсійного фонду довідку про звільнення, то отримує доплату за понаднормовий стаж по розрахунку за прожитковим мінімумом, який установлено на сьогодні. І вже для непрацюючого пенсіонера доплата за понаднормовий стаж починає змінюватися відповідно до прожиткового мінімуму», — продовжує Світлана Шута.
Виходить, якщо працюючий пенсіонер має 10 років понаднормового стажу і не звільнявся з роботи після виходу на пенсію, то додатково отримає якісь 107,4 гривень до пенсії. Сума, кажучи відверто, смішна як для заохочення подальшої праці шляхом її щорічного збільшення на 10 грн. 74 коп... До того ж його можна бути отримати не через рік, а через два, щоправда, уже у вдвічі більшому розмірі — 21 грн. 48 коп...
Єдині, хто може розраховувати на трохи більшу суму доплати за понаднормовий стаж, — ті пенсіонери, які вийшли на пенсію до жовтня 2011 року («пенсійна реформа 2011 року») і відтоді не проводили перерахунку. Для них надбавка за понаднормовий стаж розраховується за стаж у понад 20 років — для жінок і 25 років — для чоловіків. Тобто якщо у такого пенсіонера 40 років стажу, то понаднормово йому зарахують не 5, а 15 років.

Юлія ГОРБАНЬ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».