Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Лютий 2018 11:20

Володимир Гройсман вимагає пояснити людям, хто блокує доступ до ліків

Rate this item
(0 votes)

Ка­бі­нет Мі­ніс­трів Ук­раї­ни на­по­ля­гає на по­глиб­лен­ні від­по­ві­даль­но­сті Мі­ніс­тер­ства охо­ро­ни здо­ров’я та ор­га­нів міс­це­во­го са­мо­вря­ду­ван­ня за ви­ко­нан­ня дер­жав­них ме­дич­них про­грам.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час наради з питань закупівлі ліків, забезпечення вакцинами та щодо подальшої реформи системи охорони здоров’я, інформує Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів.
Глава уряду наголосив, що система охорони здоров’я проходить процес фундаментальних змін, але команда міністерства та місцеві органи мають працювати злагоджено і швидко виявляти проблеми та вирішувати їх.

Він зауважив, що це стосується як закупівель ліків і забезпечення зарплат лікарів, так і виконання програм, передусім урядової програми «Доступні ліки». Тим більше що фінансування всіх видатків із державного бюджету по лінії системи охорони здоров’я проходить чітко і згідно з планом. Кошти на місцях є.
«Давайте дамо інформацію людям про те, чому вони не мають, приміром, доступу до ліків і хто блокує процес. Ми повинні врегулювати ситуацію. Якщо для цього потрібно рішення уряду — воно буде. Коли ми витрачаємо 6 млрд грн на закупівлі ліків (на рік), я хочу, аби ці ліки закупляли вчасно, а люди мали доступ до ліків. Або ми будемо відповідально відноситися до своїх обов’язків, або працювати не будемо», — запропонував Володимир Гройсман.
Глава уряду запропонував фахівцям МОЗ повну підтримку — передусім у питаннях необхідних регуляторних рішень.
«У мене немає сумніву в чистоті намірів медиків, але я наголошую, що працювати потрібно жорстко. Мені вистачає політичної волі ухвалювати рішення», — сказав Володимир Гройсман.
Як повідомлялося, наприкінці січня поточного року Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вимагав ретельно розслідувати кожен випадок неналежного виконання програм забезпечення вакцинами та ліками, а також урядової програми «Доступні ліки». Тоді він закликав керівництво Міністерства охорони здоров’я та Державної казначейської служби долучитися до цієї роботи.
Програма «Доступні ліки» стартувала за ініціативи Кабінету Міністрів у квітні 2017 року в рамках заявленого урядом курсу на покращення ситуації в системі охорони здоров’я та на зростання тривалості життя українців.
Першими трьома програмними нозологіями стали захворювання серцево-судинної системи, діабет та астма. У 2017 році уряд виділив на реалізацію програми загалом більше 700 млн грн.
За інформацією МОЗ, минулого року за програмою відпускалися 198 препаратів, кількість виробників — учасників програми перевищила 50, а кількість аптек — учасниць програми перевищила 6,7 тис.
За майже 14 млн рецептів пацієнти отримали ліки безкоштовно або з невеликою доплатою. У лютому МОЗ затвердив розширений перелік ліків за програмою, до якої увійшли 239 препаратів, що на 20% більше, ніж минулого року.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».