Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 10 Сiчень 2018 13:51

Найбільший попит – на робітничі спеціальності

Rate this item
(0 votes)

У Дер­жав­ній служ­бі за­йня­то­сті кіль­кість ва­кан­сій сяг­ну­ла май­же од­но­го міль­йо­на.
Про це заявив виконуючий обов’язки голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко, інформує прес-служба ДСЗ.

«Протягом 11 місяців 2017 р. Державна служба зайнятості оперувала близько 1 млн вакансій та співпрацювала із понад 180 тис. великих та малих роботодавців», — наголосив В. Ярошенко.
За його словами, на 11 грудня, за оперативними даними, в Україні було більш як 104 тис. вакансій.
«Щоденно ми працевлаштовуємо більш ніж 3 тис. людей. Тому, якщо ви шукаєте роботу і ще вагаєтесь, — ми запрошуємо усіх до центрів зайнятості», — зазначив В. Ярошенко.
Він повідомив, що протягом 2017 р. ринок праці України показував позитивну динаміку.
Так, порівняно з аналогічним періодом 2016 р. (11 місяців) кількість вакансій збільшилася на 11%.
Найбільший попит в Україні — на робітничі спеціальності, роботу для фахівців, які працюють «руками», знайти найпростіше і заробітна плата для таких вакансій пропорційно збільшується від рівня кваліфікації спеціаліста, роз’яснив в. о. голови ДСЗ.
Зазначається, що за видами економічної діяльності більшість вакансій налічується на підприємствах переробної промисловості (23%), торгівлі та ремонту автотранспорту (16) і на транспорті (9%).
За професійними групами найбільший попит роботодавців спостерігається на кваліфікованих робітників з інструментом (22%), а також на робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (21%).
Середній розмір заробітної плати за вакансіями становив 4,6 тис. грн (на відповідну дату 2016 р. — 2,9 тис. грн). При цьому, зауважують у ДСЗ, заробітна плата в Києві та великих містах значно перевищує середній показник в Україні.
У січні—жовтні 2017 р. за сприяння ДСЗ 153 тис. безробітних проходили професійне навчання. Зокрема, чисельність безробітних, які навчалися в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, зросла на 18% і становила 41 тис. осіб.
* * *
Уряд пла­нує роз­ши­ри­ти пе­ре­лік про­фе­сій за­галь­но­дер­жав­но­го зна­чен­ня для під­го­тов­ки ква­лі­фі­ко­ва­них ро­біт­ни­ків з ура­ху­ван­ням по­треб на­ціо­наль­ної еко­но­мі­ки.
Про це віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко сказав під час наради з питань розширення переліку професій загальнодержавного значення, повідомляє Урядовий портал.
«На пропозицію Міністерства освіти і науки, яке провело дослідження найбільш затребуваних на ринку праці професій, у списку можуть з’явитися ще шість професій: слюсар-ремонтник, слюсар-інструментальник, слюсар з механоскладальних робіт, машиніст дорожньо-будівельних машин, зварник, монтажник систем утеплення будівель. Відповідну урядову постанову щодо розширення списку професій загальнодержавного значення має підготувати МОН», — йдеться в повідомленні.
В. Кириленко також зазначив, що з 1 вересня 2018 р. близько 2200 осіб зможуть освоювати додані професії, становитиме орієнтовна вартість підготовки робітників 15 млн грн, фінансування якої відбуватиметься в межах бюджету на 2018 р.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».