Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 10 Сiчень 2018 13:44

Поза бортом пенсфйної реформи

Rate this item
(1 Vote)

ОПИНИЛИСЯ ПЕНСІОНЕРИ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ТА КОЛИШНЬОЇ МІЛІЦІЇ, ЯКИХ 
НЕ ТОРКНУЛАСЯ ШИРОКО РОЗРЕКЛАМОВАНА УРЯДОМ ПЕНСІЙНА РЕФОРМА

Остан­ня 2017 ро­ку пар­ла­мент­ська се­сія за­кри­ла­ся, так і не ухва­лив­ши за­ко­ну, який че­ка­ли пен­сіо­не­ри-си­ло­ви­ки. Уряд мав по­да­ти за­ко­но­про­ект що­до їх­ньо­го пен­сій­но­го за­без­пе­чен­ня ще до 30 жовт­ня 2017 ро­ку. Але до­ку­мент так і не вий­шов із «надр» Мін­соц­по­лі­ти­ки, де йо­го на­чеб­то роз­роб­ля­ли.

Далі термін подачі відсунули ще на місяць. Але й на початку, а потім і наприкінці грудня довгоочікуваний закон так до Верховної Раді не дійшов. Осучаснення пенсій військовослужбовцям та колишнім працівникам міліції, яку їм не перераховували з 2008 року, так і не відбулося.
І це при тому, що спільнота силовиків наполегливо відстоювала своє право на перерахунок пенсій. Які після того, як решті українських пенсіонерів їх уже перерахували після ухвалення Верховною Радою пенсійної реформи, стали нижчими за пенсії цивільних (нині середня пенсія військовослужбовців на Полтавщині, зокрема старших офіцерів, становить 2600 грн, прапорщиків та молодших офіцерів — 1600–2000 грн. — Àâò.). Чого раніше ніколи не було.
Аби «стимулювати» парламентарів та урядовців до розробки та ухвалення обіцяного закону, по всій Україні прокотилася хвиля вуличних протестів відставників. Чого теж раніше в країні не спостерігалося. Зокрема, 5-го та 8 грудня 2017 року в столиці, спочатку під стінами Кабміну, а потім і Верховної Ради силовики провели акції протесту, вимагаючи прийняття «свого» закону.
18 грудня, коли на погоджувальній раді у парламенті обговорювали порядок денний на пленарний тиждень та готувалися до ухвалення бюджету на 2018 рік, до Верховної Ради знову прийшли тисячі пенсіонерів, котрі віддали службі державі 25–30 років свого життя. Вони вимагали включення до бюджету видатків на їхнє пенсійне забезпечення з урахуванням осучаснення пенсій.
Але демарш у столиці наче не помітили і пленарні засідання під ялинку благополучно закрили, так і не ухваливши закону про пенсійне забезпечення військовослужбовців та прирівняних до них осіб.
Що далі? Напевне, розуміючи складність ситуації та обурення тих, хто забезпечував обороноздатність країни та боронив у ній правопорядок, й вичікувальну позицію тих, хто нині ще служить, але вже замислився на прикладі своїх «попередників» щодо непевного становища з майбутніми пенсіями, в уряді таки заговорили.
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, не пояснюючи причин, через які його підлеглі міністри так і не спромоглися підготувати обіцяний пенсіонерам-силовикам законопроект, запевнив, що ті таки отримують уже з 1 січня 2018 року перераховані пенсії. Навіть за умов, що закон так і не прийнято.
Як у нас водиться, в уряді вирішили діяти за принципом «всім сестрам по сергам». В. Гройсман заявив силовикам, котрі зневірилися у своїх очікуваннях справедливості, що їхні пенсії зростуть у середньому на півтори тисячі. Що не лише здивувало колишніх військовослужбовців та міліціонерів, адже пенсії їм вирішили збільшити «на око», але й обурило відвертою зрівнялівкою.
20 грудня на знак протесту проти безпорадності уряду в питанні справедливого пенсійного забезпечення військовослужбовців та спроб зрівняти пенсії для всіх силовиків незалежно від військових звань, посад, років вислуги тощо Україною знову прокотилася хвиля протесту. У кожному обласному центрі до тамтешніх облдержадміністрацій на мітинги вийшли пенсіонери-силовики.
Цього разу в резолюціях мітингів з’явилися вже політичні вимоги щодо відставки Президента та Прем’єр-міністра країни та покарання тих урядовців, котрі провалили осучаснення пенсій військовослужбовцям і відбулися принизливою подачкою, яку роздаватимуть поза правовим полем, що не гарантує надалі стабільності пенсійного забезпечення силовиків та законодавчо не закріплює розмірів пенсій та права на їхнє осучаснення з урахуванням інфляції.
Мітинг під стінами Полтавської ОДА розгніваних ветеранів Збройних Сил України та МВС скінчився не лише прийняттям жорсткої резолюції з вимогами до керівництва країни таки вирішити питання їхнього пенсійного забезпечення та гарантувати пристойні пенсії, але й рішенням перекрити рух на центральній вулиці обласного центру. Що і було зроблено на одному з пішохідних переходів біля будівлі УСБУ в Полтавській області. Сивочолі ветерани ходили переходом, паралізувавши рух громадського транспорту, вимагаючи справедливого до себе ставлення. Чи почують їх у столиці?

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».