Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 13 Жовтень 2016 03:09

Зігрітися на третину за рахунок держави

Rate this item
(0 votes)

Уря­до­ву про­гра­му з енер­го­ефек­тив­но­сті, яка в на­ро­ді от­ри­ма­ла на­зву «теп­лі кре­ди­ти», по­зи­тив­но оці­ни­ли як прос­ті укра­їн­ці — учас­ни­ки цьо­го про­ек­ту, так і між­на­род­ні екс­пер­ти. За час її дії (а це фак­тич­но рік) учас­ни­ка­ми про­гра­ми ста­ли 398 ОСББ та 145 тис. фі­зич­них осіб, які за­лу­чи­ли міль­йо­ни гри­вень на утеп­лен­ня сво­го жит­ла.
За­га­лом у 2016 ро­ці ли­ше фі­зич­ним осо­бам, які офор­млю­ва­ли теп­лі кре­ди­ти на енер­го­ефек­тив­ні ма­те­рі­али та об­лад­нан­ня, від­шко­до­ва­но 529,73 міль­йо­на гри­вень. З по­чат­ку дії про­гра­ми уря­до­ва до­по­мо­га на­се­лен­ню ся­гає 784,72 млн грн.

 

Попит перевищив пропозицію
Така популярність теплих кредитів пояснюється тим, що основне фінансове навантаження лежить на уряді, який компенсує левову частку суми кредиту з державного бюджету та додатково залучає кошти місцевих бюджетів. Регіональних програм співфінансування налічується майже дві сотні.

За словами голови Держенергоефективності Сергія Савчука, за таких умов участь у проекті для кожної квартири у багатоповерхівці не буде обтяжливою.
Приміром, якщо ОСББ залучає на утеплення близько 100 тис. грн, то з урахуванням урядового та місцевого відшкодування платіж за кредитом для однієї квартири становитиме лише 8–29 грн на місяць. А якщо залучених коштів 500 тис. грн, то платіж за кредитом з однієї квартири становитиме 27–97 грн на місяць. Водночас економія витрат на рахунках за комунальні послуги для сім’ї в такому будинку буде в 4–5 разів більшою, ніж розмір цього платежу.
Однак у зв’язку з тим, що у 2016 році спостерігається надзвичайно високий попит населення на державну допомогу утеплення житла, коштів забракло і вона почала працювати з перебоями. Забуксувала ще влітку: з 6 липня 2016 р. банки тимчасово припинили видачу фізичним особам теплих кредитів, спрямованих на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання. Щоправда, громадян заспокоїли: хто встиг скористатися програмою, обов’язково отримає належне від держави відшкодування.
Невдовзі активізувався уряд і 27 липня задля подальшої реалізації цього напрямку програми та задоволення попиту з боку населення прийняв рішення спрямувати додаткові 100 млн грн на відшкодування частини суми кредитів, однак до осені справа не зрушила з місця.
Лише у вересні з держбюджету Кабмін виділив 18,17 млн грн фінансової допомоги родинам, які в рамках програми залучили кредитні кошти на проведення енергоефективних заходів у своїх приватних будинках. А з 6 жовтня державні банки («Ощадбанк» та «Укргазбанк») знову почали видавати позики фізичним особам на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання з частковим відшкодуванням залучених коштів.
Цим же липневим рішенням уряду про виділення додаткових коштів, яке набуло чинності в середині вересня, збільшили розмір допомоги для фізичних осіб. Відтепер ті українці, які візьмуть участь у програмі, щоб утеплити власне житло, замінити вікна на енергоощадні, встановити вузли обліку, модернізувати освітлення тощо, отримають від держави безповоротну фінансову допомогу у розмірі 35% від суми залучених кредитних коштів. Така компенсація надаватиметься і тим, хто отримує субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Тобто обом категоріям зрівняли суми виплат.
Деталі можна дізнатися в сall-центрі Держенергоефективності за тел.: (044) 296-71-60, 292-32-57 та e-mail: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра..
Водночас умови участі ОСББ та ЖБК в урядовій програмі з енергоефективності залишаються без змін. Їм належить 40% відшкодування витрат на утеплення багатоповерхівки. А якщо в складі ОСББ є отримувачі субсидій, то воно отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% (залежно від кількості субсидіантів).
До слова, ситуація щодо ОСББ та ЖБК стабільніша. Процес кредитування енергоефективних заходів там не переривався. Урядовці запевняють, що у держбюджеті достатньо коштів для надання цим об’єднанням безповоротної фінансової допомоги на утеплення.
З огляду на те, що тепломодернізації потребують 80% житлового фонду України, піраміду енергоефективність — субсидування давно слід перевернути. Порівняймо цифри: на субсидії, які не спроможні поліпшити ситуацію в житлово-комунальній сфері, цьогоріч виділили 35,5 млрд грн і в цю суму не вклалися. На наступний рік планують не менше 45 млрд, а за деякими прогнозами, знадобиться мало не вдвоє більше.
Натомість на державну програму з енергоефективності у 2016 р. спрямували 893,8 млн грн. І хоча це втричі більше суми 2015 року, зіставляти із субсидійними витратами просто некоректно. Бо навіть разом з урахуванням коштів місцевих бюджетів на програми утеплення (нагадаємо, діє майже 200 місцевих програм співфінансування енергоощадних заходів) за шість місяців цього року українцями залучено близько 954 млн грн.

 

Ко­му і за що пе­ред­ба­че­но від­шко­ду­ван­ня
Компенсацію отримують як фізичні, так і юридичні особи. Скажімо, якщо громадянин індивідуально утеплює житло, не має субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, то йому повернуть 35% витрачених коштів.
Якщо в складі ОСББ є отримувачі субсидій, таке об’єднання матиме відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% — залежно від кількості субсидіантів. Суми фіксовані, а саме повернуть 20% кредиту, але не більше 12 тис. грн тим, хто замінив газові котли на твердопаливні; 35% суми, але не більше 14 тис. грн, для фізичних осіб на впровадження енергоефективних заходів. 40%, але не більше 14 тис. грн у розрахунку на одну квартиру для ОСББ та ЖБК (як юридичних осіб).
Кредит для утеплення слід брати в «Укргазбанку» або «Ощадбанку». Зокрема, умови кредитування від «Ощадбанку» такі: максимальна сума кредиту — 50 тис. грн, мінімальна — 1 тис. грн, аванс — 10% від вартості товару, термін — до 3 років, відсоткова ставка — 24,5% річних, погашення кредиту — щомісяця рівними частинами, можливе й дострокове погашення без додаткових комісій, разова комісія за надання кредиту — 3% від суми позики. Компенсація відсотків за кредитом стандартна.

 

До­ку­мен­ти та ал­го­ритм дій фі­зич­них і юри­дич­них осіб
Заявка на одержання кредиту (заповнюється в банку). Паспорт, ідентифікаційний код і їх ксерокопії; документ про доходи та утримання з них податків за останні 6 місяців (довідка з роботи), рахунок-фактура на вікна, утеплення стін (від виконавця робіт).
Прийнявши рішення, який саме енергоефективний захід ви плануєте впровадити, слід отримати рахунок-фактуру у фірми-виконавця робіт чи магазину на твердопаливний або електричний котел (інше енергозберігаюче обладнання, матеріали) і подати до відділення банку. Той перевіряє платоспроможність позичальника і якщо не виникає заперечень, укладає з ним кредитний договір.
Далі банк перераховує кошти на рахунок постачальника (магазину) відповідно до рахунка-фактури. Фізособа повинна надати банку підтвердження покупки товару (чек, видаткова накладна тощо). Потому банк раз на місяць (до 20 числа наступного місяця) формує зведений реєстр виданих кредитів і подає його до агентства Держенергоефективності; яке щомісяця (до 25 числа наступного місяця) перераховує банку кошти для відшкодовування позичальнику належної суми. Банк зараховує протягом трьох робочих днів кошти на рахунок позичальника для погашення частини суми кредиту.
Отримати кредит на енергоефективні заходи в будинку, а пізніше — часткове його відшкодування від уряду так само може і юридична особа, яка опікується багатоквартирним будинком (ОСББ або ЖБК). Для цього потрібно вибрати необхідні заходи енергоефективності, можна із залученням експертів. Прийняти рішення про реалізацію проекту треба 75% голосів власників будинку. Подати документи у банк, отримати його рішення про надання кредиту. Надати документи, що підтверджують цільове використання коштів, і отримати компенсацію частки кредиту.
При цьому є перелік вимог до ОСББ. Строк існування об’єднання — не менше 6 місяців. У разі реорганізації житлово-будівельного кооперативу на ОСББ датою реєстрації вважається дата реєстрації житлово-будівельного кооперативу; рівень надходжень платежів ОСББ на утримання будинку та прибудинкової території від власників квартир — не менше 85%. Також мають бути відсутні судові позови до ОСББ або до голови правління ОСББ.
Умови кредитування для ОСББ дещо відрізняються від передбачених для фізичних осіб. Зокрема, більшими сумами кредиту та тривалішими термінами кредитування. Детальний перелік документів, потрібних для отримання кредиту, можна подивитися на сайті банків-кредиторів.

 

За­сте­ре­жен­ня
Є ще декілька нюансів, про які потрібно пам’ятати позичальникам. Часткова компенсація кредиту надається за державною програмою енергозбереження тільки для вартості енергозберігаючого обладнання та матеріалів, а частина кредиту, надана на виконання робіт, компенсації не підлягає. Бюджетні кошти не можуть бути спрямовані на оплату будь-яких штрафів і пені, нарахованих згідно з умовами кредитного договору.
Щоправда, кошти місцевих програм співфінансування можуть використовуватися інакше. Приміром, у Києві діють дві міські програми. Як розповіла координатор проекту Центр навчання ефективним технологіям «Платформа комфорту» при КП «Центр комунального сервісу» Наталія Колосова, згідно з однією з програм, яка діє для ОСББ, 70% оплачує місто, а 30% — об’єднання. У компенсацію від міста входить й оплата робіт з утеплення. Єдине, що тут потрібне, — це два окремих проекти.
Якщо в усьому цьому важко розібратися, вищезгадані структури прийдуть на поміч, адже створені для проведення роз’яснювальної роботи, спрямованої на підвищення правової обізнаності мешканців щодо чинного законодавства у цій сфері.
Інформацію про додаткову місцеву підтримку можна знайти на Інтерактивній карті місцевих програм здешевлення теплих кредитів: http://saee.gov.ua/uk/programs/map.Консультацію щодо утеплення, впровадження енергоефективних заходів, вибору необхідних матеріалів можна отримати за телефоном безкоштовної гарячої лінії: 0-800-210-611.
Варто також звернути увагу, що не за всяке енергоощадне обладнання є компенсація. Ось перелік того, що підлягає 35% відшкодуванню для квартир у багатоквартирних житлових будинках: радіатори водяної системи опалення, регулятори температури повітря (в тому числі автоматичні) та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них; вузли обліку води (гарячої, холодної) та теплової енергії, зокрема засоби вимірювальної техніки (прилади обліку, лічильники) та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них; багатозонні (багатотарифні) прилади обліку електричної енергії (лічильники активної електричної енергії) та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них; світлопрозорі конструкції з енергозберігаючим склом (крім однокамерних), у тому числі вікна та балконні двері, та відповідне додаткове обладнання і матеріали до них.
На сайтах банків є перелік продавців, чиє обладнання підпадає під цю державну програму. Крім того, при Держенергоефективності створено «Контактний центр», оператори якого консультують, як скористатися програмою з енергозбереження та на які матеріали і обладнання надається компенсація від держави.
Звісно, кожному потенційному учаснику цікаво, скільки він зекономить на утепленні квартири у кредит. Ось конкретні розрахунки: при вартості товару 20000 грн сума кредиту становитиме 18000 грн, сума відшкодування — 6300 грн, сума процентів за 3 роки — 3301 грн, економія на сплаті процентів при отриманні відшкодування — до 3497 грн. Відшкодування частини суми кредиту фізособам-позичальникам здійснюється одноразово, водночас позичальник може отримати відшкодування за кожним із заходів лише раз протягом одного бюджетного року.
P. S. Державна цільова економічна програма енергоефективності на 2010–2015 роки була прийнята урядом Тимошенко ще навесні 2010 року. Однак за Януковича про неї забули. Про економію згадала лише нова влада і спробувала реанімувати програму внесенням певних змін. Зокрема, з жовтня 2014 року передбачили можливість для населення відшкодувати частину суми кредиту, отриманого на придбання котлів із використанням будь-якого палива (окрім природного газу).
З травня 2015 року з’явилася можливість отримати відшкодування з бюджету частини кредиту в громадян, які вирішили придбати енергоефективне обладнання та матеріали для утеплення своєї оселі, а також у об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) і житлово-будівельних кооперативів (ЖБК). Також розширили список банків, через які можна отримати кредити з частковим відшкодуванням, залучивши до реалізації Державної програми енергозбереження, окрім «Ощадбанку», ще «Укрексімбанк» та «Укргазбанк».
Із серпня 2015 року у новій редакції виклали перелік енергозберігаючого обладнання та матеріалів, які можна придбати в кредит із частковою компенсацією з бюджету, збільшили граничний розмір суми часткової компенсації на одну квартиру (за одним кредитним договором) і установили особливі умови відшкодування частини суми кредиту для фізосіб, яким призначено субсидію, збільшивши розмір компенсації з бюджету до 70% суми кредиту, а для ОСББ, в яких є такі фізособи, суму відшкодування визначатимуть за формулою. Про останні зміни, які набрали чинності нещодавно, детально йшлося в матеріалі.
Лариса ДАЦЮК

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».