Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Грудень 2015 15:30

Ліквідувати бар'єри

Rate this item
(0 votes)

З нагоди відзначення в Україні Міжнародного дня людей з інвалідністю Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками громадського руху підписав указ, спрямований на посилення діяльності щодо забезпечення прав відповідної категорії людей, і запропонував відмовитися від радянського слова «інвалід» та слідувати міжнародним стандартам, закріпленим у Конвенції ООН про права людей з інвалідністю.
Про це повідомляє прес-служба Глави держави.
«Я не хочу, щоб стосовно людей з інвалідністю використовували слово «інвалід» або словосполучення «неповносправний» чи «особа з обмеженими можливостями». Українські громадяни повинні бути рівноправними, навіть маючи інвалідність», — зазначив Порошенко.

Він наголосив, що «держава разом із суспільством повинна ліквідувати всі бар’єри, що заважають повній та ефективній участі людей з інвалідністю в житті суспільства нарівні з іншими, та створити для них справедливі та сприятливі умови життєдіяльності».
«Жодна людина з інвалідністю — чи то учасник антитерористичної операції, чи то внутрішньо переміщена особа, чи то просто людина, доля якої обтяжена інвалідністю, не повинна відчувати на собі порушення прав, а тим більше — дискримінацію за ознакою інвалідності», — сказав Президент під час зустрічі.
Він також наголосив на важливості запровадження повною мірою європейських стандартів у питанні забезпечення прав зазначеної категорії людей. «Якщо ми рухаємося до Європи, то це не лише безвізовий режим, не лише фінансове забезпечення тих чи інших програм, а це в першу чергу зміна ставлення до людей з інвалідністю — одна з ключових європейських цінностей, про які ми говорили під час Революції гідності», — сказав Порошенко.
Глава держави звернув увагу на те, що Конституційна реформа в частині децентралізації чітко передбачає відповідальність місцевих органів влади у ставленні до людей з інвалідністю. «Не просто декларативна фіксація цих прав, а й фінансове забезпечення відповідним ресурсом», — додав він.
У свою чергу, Уповноважений з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич подякував Президентові за створення інституту Уповноваженого та зазначив, що підписаний указ змінює підходи та ставлення до вказаної категорії людей, які «потребують забезпечення рівних прав і можливостей, оскільки традиційно були дискриміновані в радянському та пострадянському суспільстві».
Президент також звернув увагу на необхідність прибрати бюрократичні перепони для воїнів АТО, які отримали інвалідність і потребують оформлення відповідних документів. За його словами, зараз запроваджується «Картка бійця», яка «дасть можливість чітко знати, наскільки боєць забезпечений усім необхідним, і спростить оформлення всіх відповідних соціальних гарантій».
Глава держави також підписав указ, спрямований на збільшення з 250 до 300 числа стипендій Президента України для видатних спортсменів з паралімпійських і дефлімпійських видів спорту та їх тренерів. «Наші спортсмени з інвалідністю вивели Україну у лідери світового спорту та є зразком неймовірної сили духу та патріотизму, а тому заслуговують на державну підтримку», — підкреслив Порошенко.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».