Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Грудень 2015 15:09

Пріоритети Мінсоцполітики на 2016 рік

Rate this item
(0 votes)

Ос­нов­ним зав­дан­ням Мін­соц­по­лі­ти­ки Ук­раї­ни на на­ступ­ний рік є ро­бо­та над по­си­лен­ням спра­вед­ли­во­сті, до­ступ­но­сті та ад­рес­но­сті сис­те­ми со­ці­аль­но­го за­хис­ту лю­ди­ни, під­ви­щен­ням рів­ня дер­жав­них со­ці­аль­них стан­дар­тів і га­ран­тій. Про це під час зві­ту гу­ма­ні­тар­но­го бло­ку уря­ду по­ві­до­мив мі­ністр со­ці­аль­ної по­лі­ти­ки Пав­ло Ро­зен­ко.

У наступному році, за словами міністра, Мінсоцполітики працюватиме над подальшою децентралізацією державної влади у сфері соціальної політики та розширенням повноважень місцевого самоврядування щодо впровадження соціальної політики; реформуванням трудового законодавства та системи пенсійного забезпечення; створенням Національного агентства зайнятості та реформуванням системи соціальних послуг загалом.

У проекті Державного бюджету України на 2016 р. заплановано підвищити мінімальні соціальні стандарти двічі протягом року. Загалом мінімальні зарплати, пенсії та інші соціальні виплати в наступному році мають зрости на 12%. Це дає надії на те, що принаймні інфляційні ризики вдасться певною мірою мінімізувати, зауважив П. Розенко.
Звітуючи про виконану протягом року роботу, міністр зазначив, що чинний склад уряду зміг зробити те, про що попередні роки тільки говорили: «Ми скасували пільги всім народним депутатам, міністрам, суддям, прокурорам та іншим чиновникам. З 1 липня цього року пільги майже трьом мільйонам громадян надаються виключно з урахуванням доходу».
Глава Мінсоцполітики також підкреслив, що з 1 червня 2015 р. скасовано спецпенсії чиновникам: «Призначення всіх видів пенсій відбувається для всіх за нормами єдиного закону».
Окремо міністр соціальної політики зупинився на реформуванні системи житлових субсидій: «У травні стартувала нова реформована система субсидій і нині вже 4,8 млн українських родин оформили і отримують субсидії за новим порядком. Близько 200 тис. заяв ще перебувають на розгляді. Якщо порівнювати з попереднім роком, то кількість отримувачів субсидій зросла у шість разів. Таким чином, це доводить ефективність тієї реформи, яку ми провели».
П. Розенко також повідомив, що Мінсоцполітики в повному обсязі виконало 80% завдань, передбачених Коаліційною угодою та Програмою діяльності Кабінету Міністрів України.
За словами міністра, Мінсоцполітики протягом року подало на розгляд парламенту 30 законопроектів соціального спрямування, 12 з яких схвалено і підписано Президентом України, два законопроекти схвалено в першому читанні, 16 — готуються до розгляду в сесійній залі. При цьому жодного законопроекту, ініційованого Мінсоцполітики, не було відхилено.
Заплановані приблизно на 13% скорочення у Державній службі зайнятості України будуть проведені попри незадоволення профспілки. П. Розенко підтвердив, що кілька тижнів тому підписав наказ про скорочення чисельності Державної служби зайнятості і це є першим кроком щодо оптимізації її чисельності.
Він зазначив, що головне завдання Мінсоцполітики у цій ситуації — досягти, скоротивши чисельність, ефективнішої роботи Служби зайнятості та ефективнішого використання коштів. «Тому скорочення чисельності торкнеться як центрального апарату Служби зайнятості, так і базових центрів — обласних і районних структур», — уточнив урядовець.
Нагадавши, що на базі оновленої Державної служби зайнятості заплановано створити Національне агентство з питань праці, міністр наголосив: «Протести нас не зупинять, хоча знову ж таки я готовий до діалогу і чудово розумію, що в першу чергу треба скорочувати чиновників, бюрократів, а не працівників, які безпосередньо надають сервіс людям».

За да­ни­ми Дер­жав­ної служ­би ста­тис­ти­ки, ін­дек­си спо­жив­чих цін та цін ви­роб­ни­ків про­мис­ло­вої про­дук­ції у лис­то­па­ді 2015 р. ста­но­ви­ли 102,0 
і 100,1%, з по­чат­ку ро­ку — 142,3 і 125,0% від­по­від­но.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».