Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 21 Сiчень 2015 17:47

Уряд готовий вносити зміни до закону щодо легалізації заробітної плати

Rate this item
(0 votes)

Під го­ло­ву­ван­ням мі­ніс­тра со­ці­аль­ної по­лі­ти­ки Пав­ла Розенка 19 січ­ня п. р. від­бу­ла­ся на­ра­да з фа­хів­ця­ми мі­ніс­тер­ства що­до ле­га­лі­за­ції за­ро­біт­них плат.

Міністр зауважив, що Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», поданий Кабінетом Міністрів, був ухвалений 28 грудня 2014 р. Верховною Радою України із пропозиціями фракцій парламентської коаліції.
Зокрема, ставка єдиного соціального внеску зменшується у 2015 р. до 14,6% (коефіцієнт — 0,4) за умови: якщо загальна база нарахування єдиного внеску за місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід) та/або винагорода за цивільно-правовими договорами, у 2,5 раза більша або перевищує загальну середньомісячну базу нарахування єдиного внеску платника за 2014 р.; середня заробітна плата на підприємстві зросла мінімум на 30% порівняно із середньою заробітною платою за 2014 р.; середній платіж на одну застраховану особу після застосування коефіцієнта 0,4 становить не менш ніж 700 грн; середня заробітна плата на підприємстві не менша від трьох мінімальних заробітних плат.
П. Розенко доручив створити робочу групу із фахівців Міністерства, Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби та інших заінтересованих сторін з метою розробки роз’яснень та налагодження роботи відповідно до закону. Оскільки є готовність уряду реагувати на певні виклики та за потреби коригувати закон, слід забезпечити й конструктивну співпрацю з бізнес-структурами, зазначив він.


Міністр наголосив: «З одного боку, ми зробили крок задля певного послаблення для бізнесу, з іншого — ми повинні забезпечити захист прав працівників».
Крім того, фахівці Міністерства поінформували про досвід інших країн щодо легалізації заробітної плати. Також було обговорено процес створення Державної служби з питань праці через об’єднання Державної інспекції з питань праці та Держгірпромнагляду.
Того самого дня міністр соціальної політики П. Розенко провів нараду з фахівцями міністерства щодо реформування системи соціальних послуг і підкреслив, що в цьому питанні потрібно забезпечити можливість для співпраці з недержавним сектором, іноземними структурами.
Для реформування системи соціальних послуг слід змінити роль держави в цьому питанні, переходити від радянської системи до європейської з метою підвищення якості надання соціальних послуг, сказав П. Розенко і додав, що в керівництва держави є бажання та можливості сприяти впровадженню реформ.
Міністр повідомив, що у зв’язку з децентралізацією багато функцій центральної влади передається на регіональний рівень, для чого потрібно буде надати функціональні інструменти областям та запропонувати, як можна використовувати можливості, які у них з’являються після децентралізації.
Під час наради було обговорено напрацювання попередніх років та питання щодо подальшого реформування системи надання соціальних послуг. Зокрема, щодо впровадження стандартизації соціальних послуг, запровадження державно-приватного партнерства, гарантованого державою пакета соціальних послуг, механізму соціального контрактування, методики розрахунку вартості таких послуг.
Також було обговорено питання структурування системи управління на місцях, у зв’язку з чим П. Розенко дав доручення провести зустріч з представниками регіонів та експертами щодо обговорення та вироблення єдиного підходу.
«Необхідно структурувати роботу та лібералізувати систему надання соціальних послуг, щоб вона працювала для людей. Основну увагу у цьому питанні необхідно звернути на дітей, які виховуються без батьків. Потрібно розвивати сімейні форми виховання, щоб дитина зростала у родині», — наголосив міністр.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».