Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 19:12

Знято питання підвищення пенсійного віку

Rate this item
(0 votes)

Уряд не вва­жає за по­тріб­не під­ви­щу­ва­ти пен­сій­ний вік укра­їн­ців до 65 ро­ків.

Про це заявив в інтерв’ю для Укрінформу голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний.
«Хочу заспокоїти українців. Питання підвищення пенсійного віку до 65 років знято. Тим більше що уряд і не ініціював такого кроку», — сказав О. Зарудний.
Крім того, він розвіяв міф про начебто наміри уряду заборонити одержувати пенсійні виплати працюючим пенсіонерам.
«Для нас нині це неприйнятно. По-перше, чимало пенсіонерів змушені працювати не від хорошого життя, оскільки у них невисокі пенсії, а по-друге, працюючі пенсіонери є також платниками внесків до Пенсійного фонду і податків до бюджету», — пояснив голова правління Фонду.


Водночас О. Зарудний анонсував наміри уряду вже у 2015 р. уніфікувати пенсійне законодавство, оскільки «принцип нарахування пенсій для всіх має бути однаковим».
«Розробка такого закону (напевне, це буде нова редакція Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування») є пріоритетною для нас уже у 2015 р. Адже і в Коаліційній угоді, і в Програмі діяльності уряду перехід до єдиних принципів нарахування пенсій є одним із ключових питань», — підсумував він.

 

97% ПЕНСІЙНИХ ВИПЛАТ НЕ ОБКЛАДАТИМУТЬ ПОДАТКОМ

Міністр фінансів України Наталія Яресько роз’яснила, як по-новому оподатковуватимуть пенсії.
Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуку: «Ще раз хочу звернути вашу увагу на питання оподаткування пенсій: ми знизили поріг для оподаткування пенсій з 10 тис. грн до трьох мінімальних заробітних плат (сьогодні це 3654 грн). Оподатковуватиметься не вся пенсія, а лише сума перевищення понад 3654 грн. Наприклад, якщо пенсія становить 4 тис. грн, то 3654 грн не оподатковується, а решта суми — 346 грн оподатковується за ставкою 15%».
За її словами, в Україні лише 3,3% пенсіонерів одержують пенсії, більші за 3654 грн, а середня пенсія становить 1523 грн.
Н. Яресько також зауважила, що середня оподатковувана заробітна плата в Україні становить 3534 грн, середня оподатковувана заробітна плата в секторі охорони здоров’я — 2455 грн, у сфері освіти — 2710 грн.
Таким чином, цей захід фокусується в основному на спеціальних пенсіях колишніх парламентаріїв, міністрів, суддів та інших осіб. Приблизно 97% пенсій українських пенсіонерів не будуть обкладати податком відповідно до цієї нової норми регулювання, оскільки завдання уряду — підтримати найбільш незахищені верстви населення.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».