Особистість
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Сiчень 2019 14:58

Земні і космічні орбіти Володимира Горбуліна

Rate this item
(1 Vote)

17 січ­ня ви­пов­ни­ло­ся 80 ро­ків іні­ці­ато­ру ут­во­рен­ня На­ціо­наль­но­го кос­міч­но­го агент­ства Ук­раї­ни і йо­го пер­шо­му ге­не­раль­но­му ди­рек­то­ру, а ни­ні — пер­шо­му ві­це-пре­зи­ден­ту На­ціо­наль­ної ака­де­мії на­ук Ук­раї­ни, ака­де­мі­ку Во­ло­ди­ми­ру Пав­ло­ви­чу Гор­бу­лі­ну.

Володимир Горбулін народився 17 січня 1939-го у Запоріжжі. Після закінчення (в 1962-му) Дніпропетровського державного університету протягом п’ятнадцяти років працював у тому ж місті на Дніпрі в конструкторському бюро ОКБ-586, яке згодом перейменоване у КБ «Південне», де брав участь у розробленні стратегічних ракетних комплексів різних типів і космічних апаратів серії «Космос».

У 1977-му розпочався київський період життя та багатогранної організаторської, аналітичної і науково-технічної діяльності В. Горбуліна.
Близько 15 років він обіймав різні посади в структурних підрозділах оборонно-промислової спрямованості у керівних органах Української РСР, де зробив чимало для координації та підвищення ефективності роботи підприємств ракетно-космічної та деяких інших галузей.
Вагомий особистий внесок Володимира Павловича в тогочасні досягнення у згаданих галузях були відзначені премією імені М. К. Янгеля Академії наук України (1988 р.) і Державною премією СРСР (1990 р.).
Після розпаду СРСР Володимир Горбулін став ініціатором утворення в Україні Національного космічного агентства, що було викликано необхідністю збереження, подальшого розвитку й ефективного використання чималого науково-технічного і виробничого потенціалу вітчизняної космічної галузі.
Створення НКАУ було офіційно оформлено указом Президента України Леоніда Кравчука 29 лютого 1992 року, а через кілька днів Кабінет Міністрів України, якому підпорядковувалося новостворене агентство, своєю постановою від 9 березня 1992-го призначив Володимира Горбуліна генеральним директором НКАУ.
Тоді Володимиру Павловичу в його діяльності на чолі Національного космічного агентства України (1992–1994 рр.) вдалося гармонійно поєднати формування колективу НКАУ та підготовку, а згодом і початок виконання першої Національної космічної програми України.
У цій програмі, розробленій під керівництвом Володимира Горбуліна, передбачалося, зокрема, створення і запуск на навколоземну орбіту першого космічного апарата під юрисдикцією України — супутника «Січ-1», підготовка українського кандидата в космонавти (для наступного здійснення його космічного польоту), заходи щодо комерціалізації космічної діяльності в нашій державі, підписання угод про міжнародне співробітництво з провідними космічними агентствами і фірмами різних країн для реалізації спільних проектів тощо.
У 1994–1999 рр. Володимир Горбулін працював секретарем Ради національної безпеки і оборони України, у 2000–2002 роках — головою Державної комісії з питань оборонно-промислового комплексу. У 2002–2003 рр. був помічником Президента України з питань національної безпеки, з 2003-го — керівником Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції України, а з 2007-го — директором Інституту проблем національної безпеки.
Попри все це Володимир Павлович не припиняв і своєї наукової діяльності як учений у сферах механіки та інформатики й не поривав зв’язків із вітчизняною ракетно-космічною галуззю, яка свого часу дала йому путівку у велике життя.
У 1993 році В. Горбулін був обраний дійсним членом (академіком) Міжнародної академії астронавтики, а в 1997-му — академіком Національної академії наук України. У 2002 році його відзначили Державною премією України у галузі науки і техніки.
Наукові дослідження академіка Горбуліна стосуються проблем оптимізації процесів проектування, розробки і випробування ракетно-космічних комплексів та забезпечення національних інтересів нашої держави в системах колективної безпеки та оборони.
У цих дослідженнях, котрі мають і фундаментальну, і прикладну спрямованість, яскраво проявилася й така риса Володимира Павловича, як уміння глибокої, всебічної і ґрунтовної аналітики.
З 2014-го до 2018 року Володимир Горбулін очолював Національний інститут стратегічних досліджень. Водночас здійснює і велику за обсягами організаційно-координаційну діяльність у системі Національної академії наук України — як член її президії (з 2010 року), а згодом — як перший віце-президент НАНУ. Ці відповідальні обов’язки він виконує й донині.
* * *
Редакція газети «Демократична Україна» щиро вітає академіка Горбуліна з ювілеєм та бажає Володимиру Павловичу міцного здоров’я й бадьорості, творчої наснаги, натхнення і великого щастя.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».