Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Сiчень 2019 14:15

У Полтаві згаснув Вічний вогонь

Rate this item
(1 Vote)

Перший день 2019 року розпочався для полтавських ветеранів із неприємної звістки: Вічний вогонь, який цілодобово протягом десятиліть палав біля пам’ятника на честь загиблих військових авіаторів, згаснув.
Точніше, трепетне полум’я, до якого традиційно приходять уклонитися полтавці на державні свята та вшановуючи пам’ять військових авіаторів 13-ї гвардійської авіаційної дивізії, котрі загинули під час Другої світової війни, згасло ще 29 грудня 2018 року.

Ані міська влада, ані керівництво Київської райради в Полтаві, ані спеціалісти ПАТ «Полтавагаз» із цього приводу не надали полтавцям жодної інформації.
Як повідомили в ПАТ «Полтавагаз» кореспонденту «ДУ», до якого звернулись обурені ветерани авіаз’єднання, подачу газу до Вічного вогню перекрили спеціалісти цього підприємства-монополіста. Нібито після того, як газівникам жильці найближчого до пам’ятника будинку поскаржилися на запах газу у повітрі. Бригада спеціалістів «Полтавагазу» виїхала на місце і, як стверджують у прес-службі підприємства, перекрила кран і опломбувала його.
Утім, жильці будинку, до газової магістралі якого приєднано трубу, якою газ подають до Вічного вогню, говорять дещо інше. Зокрема, те, що газівники не просто опломбували вентиль, а взагалі відрізали від нього газову трубу, що ішла до пам’ятника. Так воно насправді і є.
Про те, що в місті згаснув Вічний вогонь у комунальному підприємстві Полтавської міськради «Декоративні культури», на балансі якого перебуває пам’ятник, не відали ще й на початку січня 2019 року.
Очільник підприємства Сергій Луценко розповів журналісту, що Вічний вогонь згаснув начебто через те, що газовий лічильник, який обліковує кількість газу, потрібного для горіння «символу», зняли на перевірку. Але вже незабаром він з’ясував, що лічильник на місці.
Тож про причину, через яку згасло символічне полум’я біля пам’ятника, він до пуття нічого сказати не зміг. Перевівши «стрілки» на двірника — жінку, яка прибирає біля пам’ятника. Мовляв, саме вона і мала одразу повідомити про те, що Вічний вогонь більше не палає...
Між тим ветерани припускають, що Вічний вогонь відключили від блакитного палива внаслідок підвищення вартості газу, через що міська влада не може більше оплачувати послуги ПАТ «Полтавагаз». Принаймні, доки не знайдуть у недавно затвердженому міському бюджеті на це гроші.
Самі газівники пояснюють, що подачу газу до Вічного вогню вони не поновлять аж до того часу, коли міська влада надішле їм листа з проханням усунути несправність, через яку почався витік газу. І тільки після того, як вони проведуть ремонт і отримають за це гроші, Вічний вогонь знову запалає.
Ветерани-авіатори вже зневірились у спроможності міської влади дати раду вирішенню проблеми з відновленням символу пам’яті. 13 січня в Полтаві на зібранні ветеранів 185-го гвардійського авіаційного полку знову порушили питання запалення Вічного вогню. Але, схоже, воно не надто турбує міську владу.
Металеву п’ятикутну зірку, з якої попід пам’ятником цілодобово палав символ пам’яті про тих, хто загинув у роки страшної війни, вже закидано давно нечищеним снігом...

Îëåê­ñàíäð ÁÐÓ­ÑÅÍ­ÑÜÊÈÉ,
ì. Ïîë­òà­âà

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».