Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Квiтень 2015 21:23

Над зруйнованим реактором – нове укриття

Rate this item
(0 votes)

ЙОГО СПОРУДЖЕННЯ ЙДЕ ПОВНИМ ХОДОМ — УЖЕ ПОЧАЛИСЯ РОБОТИ З ПЕРЕМІЩЕННЯ КОНФАЙНМЕНТА, ЯКИЙ НАКРИЄ 4-й ЕНЕРГОБЛОК

Восени 1986 року над зруйнованим унаслідок вибуху 4-м реактором звели саркофаг — укриття, яке мало мінімізувати викиди в атмосферу радіації. Відтоді минуло 29 років, і своє призначення він, за великим рахунком, виконав. Але останнім часом у ньому почали з’являтися шпаринки, провокуючи витік радіоактивних матеріалів.
Після ретельного обстеження фахівцями було вирішено спорудити новий саркофаг. Зима 2013 року переконливо довела правильність цього рішення: у лютому стався обвал кількох залізобетонних плит. Над самим реактором...
У 2007 році український уряд уклав із французьким консорціумом «Наварка» угоду про спорудження проекту «Новий безпечний конфайнмент», згідно з яким передбачено спорудження нового укриття, але більш надійного, з використанням сучасних технологій.


Для того, щоб над реактором з’явився новий «ковпак», доводиться виконувати чимало складних робіт. Наприклад, демонтувати вентиляційну трубу заввишки 150 метрів і масою понад 350 тонн, яка була пошкоджена ще у квітні 1986-го. При виконанні будівельних робіт вона могла будь-якої миті впасти на об’єкт «Укриття», під яким «схований» зруйнований реактор. Зважаючи на сотні тонн радіаційних речовин, які залишилися на його дні, неважко передбачити наслідки падіння.
Щоб цього не сталося, з Італії привезли спеціальний кран, здатний піднімати до двох тисяч тонн. При його допомозі трубу було опущено на землю, робітники розпиляли її на шість частин і захоронили в будівлі 3-го енергоблоку.
Об’єкт, який тепер споруджується і накриє вже «схований» реактор разом із старим саркофагом, вражає своїми розмірами. Висота його сягатиме 108 метрів, а ширина — близько 260 м, вага конструкцій — близько 30 тисяч тонн. На будівництві працюють кілька тисяч робітників з усіх куточків України. Щоб вони не отримували надмірних доз радіаційного опромінення, щодня проходять обстеження.
Фахівці стверджують, що термін експлуатації цього конфайнмента становитиме не менш ніж 100 років. Протягом цього часу фахівці, використовуючи надсучасні технології, спробують «витягти» зі зруйнованого реактора весь радіаційний мотлох і захоронити його у спеціальних сховищах.
За словами Валерія Сейди, заступника керівника з планування і зняття з експлуатації Чорнобильської атомної станції, незважаючи на всі труднощі і проблеми, зокрема фінансові, нове укриття буде добудоване вчасно: до кінця 2016 року, як і планувалося.

Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».