Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Грудень 2019 15:15

Чому дітям небезпечно витрушувати воду з вух?

Rate this item
(0 votes)

Воду, яка потрапляє у наші вуха під час купання, ми намагаємося відразу витрусити з них. Це здається природним процесом, і ми не замислюємося над тим, наскільки він безпечний.
Але хоча дорослій людині очищення вушного каналу від води таким способом здебільшого не загрожує жодними серйозними наслідками, то для дитини подібна практика може виявитися згубною.

Чому дітям не варто витрушувати воду з вух? Учені провели дослідження, під час якого з’ясували, що оскільки слуховий прохід маленької дитини значно менший, ніж у дорослого, воді складніше вибратися назовні. Тому при спробі її витрусити на органи слуху чиниться сильний тиск. А це, у свою чергу, може згубним чином позначитися на головному мозку малюка.
Для реалізації експерименту фахівці створили більш просту модель вуха у вигляді трубок, надрукувавши на 3Dпринтері вушні канали. Кожна трубка відрізнялась одна від одної діаметром. Внутрішня поверхня імпровізованого вуха була виготовлена із силану — матеріалу, який допоміг сконструйованій моделі перешкоджати проникненню води практично як справжнє вухо.
Після цього вчені приступили до основного етапу дослідження. Усі трубки були наповнені водою. Потім кожну з них стали опускати на пружину. За допомогою цього фахівці могли дізнатись, яка сила буде витрачена на те, щоб виштовхнути воду назовні.
Виявилося, що найбільша сила була у найменших трубках. Таким чином, можна зробити висновок, що спроби дітей звільнити своє вухо від води за допомогою струшування голови через свої розміри небезпечні.
Результати дослідження не остаточні. Науковці планують провести експеримент не тільки на штучному об’єкті, а й на вусі людини.
Як же правильно очищати вуха від води? Існують досить прості та ефективні методи, які є чудовою альтернативою витрушуванню води з вух. Наприклад, можна лягти на бік і посмикати за мочку вуха. Подібний спосіб швидко звільнить вухо від прониклої у нього рідини.
Крім того, щоб допомогти воді легше подолати перешкоди, можна закапати 1–2 краплі спирту або оцту прямо у вухо. Після цього вода має безперешкодно звільнити орган.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».