Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Грудень 2019 15:11

Вірус Коксакі: Симптоми, лікування і профілактика

Rate this item
(0 votes)

Прийшла зима, а з нею холоди і, звичайно, ГРВІ та простудні захворювання теж. Серед вірусних хвороб зустрічається часом у наших краях і цей — вірус Коксакі.
Що слід знати про нього? Чим загрожує? Як потрібно діяти, коли він нападе? Про це ми поговорили з фахівцем — лікарем-інфекціоністом Сергієм Миколайовичем ФЕДОРОВИМ.

— Часто запитують, чому така назва дивна — Коксакі?
— Річ у тому, що вперше представників вірусів Коксакі виділили американці Гілберт Даллдорф і Грейс Сіклс у 1948 році з кишечника дітей із поліомієлітоподібними ураженнями у госпіталі міста Коксакі, що у штаті Нью-Йорк, США. Ось на честь міста і названо вірус.

А тепер по суті питання. Вірус Коксакі є ентеровірусною інфекцією і об’єднує понад 40 вірусів. Хворіють усі, але частіше все ж діти до 10 років.
Передається вірус Коксакі контактним шляхом, а симптоми з’являються через 2–7 днів після зараження. Можливі й повторні захворювання (іншим вірусом цієї групи).
— Які найпоширеніші види цього вірусу?
— Звичайно ж, перш за все це — ентеровірусна ангіна (герпангіна), яка схожа на стоматит, викликаний герпесом, але при герпесі бульбашки будуть ще й на щоках, язиці та яснах.
Симптоми цього виду хвороби — біль у горлі, зниження апетиту, головний біль, слабкість, відмова від їжі, температура вища за 38,5°С протягом 1–3 днів. Висип: почервоніння піднебіння, піднебінних дужок і мигдаликів, поява дрібних горбків 1–2 мм із червоним віночком, які перетворюються на дрібні бульбашки. Вони не сверблять, але викликають больові відчуття. Також Коксакі впливає на шлунково-кишковий тракт — у людини починається сильна діарея (до 5–10 разів на день) і блювота.
Після того як бульбашки лопаються, утворюються виразки із сіро-білим нальотом. Усе минає за 6–7 днів. Також може бути одиничний висип на ногах, руках і сідницях (червоні плями з бульбашками у центрі), збільшення шийних лімфовузлів.
— А як відбувається зараження вірусом Коксакі?
— Захворіти може абсолютно будь-яка людина. Вірус Коксакі дуже заразний. Будь-які ентеровірусні інфекції вважаються хворобами брудних рук, і вірус Коксакі — не виняток.
Джерелом зараження можуть стати спільні — посуд, рушники, іграшки, канцелярське приладдя, гаджети, постільна білизна. Не виключено інфікування від термічно необроблених і немитих фруктів, ягід та овочів. Адже збудник інфекції може довго залишатись у воді, на поверхні предметів, на продуктах.
Другий шлях передачі вірусу — повітряно-крапельний. Вагітні жінки можуть передати вірус Коксакі своїм новонародженим. Тому майбутні мами мають терміново повідомити свого лікаря про появу симптомів інфекції, особливо якщо наближається термін пологів.
Джерелом поширення інфекції може бути тільки людина. Хворий найбільш заразний протягом першого тижня, починаючи від появи перших симптомів. Однак життєздатні коксаківіруси були виявлені терміном трьох тижнів від початку захворювання у респіраторних шляхах, а у фекаліях присутні навіть до восьми тижнів, але за цей час ставали менш заразними. Таким чином, людина залишається заразною вірусом Коксакі кілька тижнів після одужання, хоча і не настільки сильно, як на початку захворювання.
— Чим небезпечний вірус Коксакі? Чи можливі ускладнення внаслідок цієї хвороби?
— У дуже рідкісних випадках віруси Коксакі можуть викликати серйозні ускладнення. Йдеться про порушення роботи серця, інфекційний міокардит, запалення печінки, енцефаліт, плеврит, або запалення плевральної порожнини. Запідозрити це ускладнення можна при появі болю під час дихання і кашлю без попереднього нежитю.
Також може розвинутися серозний менінгіт, або запалення оболонок головного чи спинного мозку. Це — найбільш небезпечне ускладнення, успіх лікування якого залежить від своєчасної медичної допомоги. Необхідно терміново звернутися до лікаря при дуже високій температурі, частій блювоті та сильному головному болю.
Перенесена інфекція Коксакі у вагітних може викликати вроджені вади розвитку серцево-судинної, сечостатевої та травної системи у новонародженого. Ентеровіруси можуть бути причиною розвитку важкої інфекції центральної нервової системи у новонароджених.
— Як же лікують захворювання?
— Зараз вакцини від вірусу Коксакі, втім, як і від інших ентеровірусів, не існує. Специфічного лікування також не спостерігається. Вважається, що організм сам прекрасно справляється з цим вірусом протягом 5–12 днів (залежно від тяжкості недуги). Препарати ж призначають тільки для полегшення симптомів. Важливо пам’ятати, що при вірусі Коксакі потрібно дотримуватися простих правил для швидкого одужання.
Необхідний постільний режим на весь період інтоксикації. Дієта потрібна з великою кількістю рідини й вітамінів. У разі вираженої діареї і блювоти — необхідний прийом регідратаційних розчинів.
Також використовуються інші лікарські засоби. Це можуть бути антисептики для обробки висипів, препарати та протизапальні засоби для зниження головного болю і температури.
— Що можна порадити у плані профілактики Коксакі?
— Єдина профілактика — дотримання особистої гігієни. Оскільки один зі шляхів передачі вірусу — повітряно-крапельний, то і цей спосіб — не панацея. Бажано поменше бувати у людних місцях, особливо в епідемічний період.
Не варто пити воду з крана, рекомендується вживати тільки спеціальну питну воду з чистого посуду. І при будь-яких вищеописаних симптомах або підозрі на вірус Коксакі слід звернутися до лікаря, щоб уникнути можливих ускладнень.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».