Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Липень 2019 12:03

Лисички зі сметаною, або як не отруїтися грибами?

Rate this item
(0 votes)

Хто ж не лю­бить по­ла­су­ва­ти ли­сич­ка­ми зі сме­та­ною? Адже усім ві­до­мо, що гри­би — на­ту­раль­ний про­дукт, який мо­же за­мі­ни­ти ба­га­то ко­рис­них хар­чів.
За­раз роз­по­чав­ся се­зон збо­ру гри­бів. Час­то от­руй­ні гри­би мож­на сплу­та­ти з їс­тів­ни­ми, а їх вжи­ван­ня мо­же при­звес­ти до от­ру­єн­ня чи на­віть смер­ті.
Як пра­виль­но зби­ра­ти гри­би і не от­ру­їти­ся ни­ми? І чи вар­то вза­га­лі ри­зи­ку­ва­ти, зби­ра­ючи в лі­сі ди­ко­рос­лі гри­би? Про це ми по­спіл­ку­ва­лись із фа­хів­цем — лі­ка­рем-ток­си­ко­ло­гом Гер­ма­ном Си­до­ро­ви­чем ФАЛЬ­КОМ.

— Гриби — це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей роблять висновки лише на основі свого гіркого досвіду.
— Які ос­нов­ні при­чи­ни от­ру­єн­ня гри­ба­ми?
— Основні причини отруєнь: вживання отруйних грибів; неправильне приготування умовно їстівних грибів; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
— Яки­ми є ха­рак­тер­ні симп­то­ми от­ру­єн­ня гри­ба­ми?
— Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Отже, сьогодні гриби — це не той продукт, заради якого варто ризикувати здоров’ям. Адже всі гриби дуже важкі для шлунка і мають посилену абсорбуючу дію, через що як губка вбирають усі токсини із забрудненого навколишнього середовища.
Сьогоднішня токсичність грибів нівелює багатьом відому їхню корисну дію. Цей продукт тепер завдає неабиякого удару по печінці, нирках та серцево-судинній системі. Щоб запобігти отруєнню грибами, рекомендовано заходи та правила, які необхідні знати кожному.
— Що ж це за пра­ви­ла?
— Насамперед купуйте гриби тільки у відведених місцях продажу (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), геть уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не збирайте грибів: якщо не впевнені, що знаєте їх, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах; невідомих, особливо з циліндричною ніжкою, біля основи якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих; ніколи не збирайте пластинчатих грибів — отруйні гриби маскуються під них.
А ще не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями у різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності. Не куштуйте сирих грибів на смак.
Ще раз перевірте гриби вдома після збирання чи придбання. Усі сумнівні — викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом, — викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть із шапинки слизьку плівку.
І пам’ятайте: гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
При обробці кип’ятіть гриби 7–10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити для споживання.
Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетеся гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунка.
У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає отруєння.
Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд — також може статись отруєння.
До всього суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігались, обов’язково прокип’ятіть 10–15 хвилин.
— А чи вар­то до­ві­ря­ти по­ши­ре­ним на­род­ним, так би мо­ви­ти, ме­то­дам тес­ту­ван­ня гри­бів на їс­тів­ність?
— У жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — приємний», «Усі гриби у молодому віці їстівні», «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».
Часто зустрічаються й такі хибні твердження — «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо у каструлі є отруйні гриби», «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом із грибами, серед яких є отруйні».
— Ко­ли з’яв­ляю­ть­ся пер­ші симп­то­ми от­ру­єнн­я гри­ба­ми?
— Симптоми отруєння з’являються через 1-4 години після вживання грибів залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого і кількості спожитих грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6–8 годин.
— Якою має бу­ти пер­ша до­по­мо­га при от­ру­єн­ні гри­ба­ми?
— Викличте швидку медичну допомогу. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5–6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки. Натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийміть активоване вугілля (за інструкцією), промивайте шлунок до того часу, поки промивні води не стануть чистими.
Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцного чаю, кави або злегка підсоленої води, що допоможе відновити тим самим водно-сольовий баланс. Потім покладіть потерпілого на живіт і до ніг прикладіть грілки для полегшення його стану. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
— А що не вар­то ро­би­ти при от­ру­єн­ні гри­ба­ми?
— При отруєнні забороняється: вживати будь-які ліки та їжу, а також алкогольні напої, молоко — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику, займатися будь-якими іншими видами самолікування.
І запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Тож збирання грибів для людини — це завжди «гра з вогнем». Якщо ви бажаєте здоров’я собі та своїм близьким, будьте обережними.
І не забувайте: найкращі гриби — з крамниці, а до лісу варто ходити за позитивними емоціями, а не за поживою для шлунка. В Європі, до речі, ніхто не збирає дикорослих грибів, це вважається дивацтвом.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».