Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 02 Березень 2019 20:28

Авітаміноз: як же бути?

Rate this item
(0 votes)

Ось-ось і при­йде вже вес­на. Зда­ва­ло­ся б, ра­ді­ти й гар­но жи­ти, але чо­мусь дош­ку­ляє слаб­кість, без­при­чин­не роз­дра­ту­ван­ня й до всьо­го за­сту­ду ні­як не здо­ла­ти?
У чо­му ж при­чи­на? Ви­яв­ляє­ть­ся, при­чи­на ба­наль­на — ор­га­ніз­му не ви­ста­чає ві­та­мі­нів. Від­чу­ває­ть­ся по­стій­на вто­ма, хи­лить у сон, а на­стрій по­га­ний. Тож вин­ний аві­та­мі­ноз і з цим щось має­мо ро­би­ти.
Які при­чи­ни ви­ник­нен­ня й симп­то­ми аві­та­мі­но­зу та як ефек­тив­но по­до­ла­ти та­кий стан? Про це ми роз­пи­та­ли фа­хів­ця — лі­ка­ря-діє­то­ло­га Оле­га Сер­гі­йо­ви­ча СО­БКА.

— Що ж та­ке вес­ня­ний аві­та­мі­ноз?
— Авітаміноз — це патологічний стан людини, коли в її харчуванні повністю відсутні вітаміни. Але це буває вкрай рідко, тільки в якихось екстремальних ситуаціях.
А ось гіповітаміноз — це вже тепліше. Такий стан розвивається при пониженому вмісті вітамінів у раціоні і, відповідно, в організмі.
Проте найчастіше, особливо навесні, буває полігіповітаміноз, коли не вистачає цілої низки вітамінів. І такий стан організму часто називають саме «весняним авітамінозом».
Вітаміни беруть участь у найважливіших процесах обміну речовин, які безпосередньо впливають на розвиток і життєздатність людини. Якщо вітамінів не вистачає, погіршується здоров’я, знижуються захисні сили організму.
Ситуація ускладнюється ще й тим, що вітамінами не можна запастися про запас, їх необхідно споживати регулярно. Приміром, водорозчинні вітаміни виводяться з організму протягом кількох годин. Жиророзчинні вітаміни А, Е і D затримуються в організмі трохи довше, але й їх потрібно регулярно поновлювати.
— Чо­му по­лі­гі­по­ві­та­мі­ноз про­яв­ляє­ть­ся піс­ля зи­ми?
— Зміна рівня вітамінів у крові — абсолютно нормальне явище. Найбільший вміст вітамінів у крові восени, найменше — навесні. Але основний показник — це самопочуття людини і її рівень працездатності.
Якщо вона активна, бадьора, життєрадісна, сповнена сил і енергії, у неї висока працездатність, хороший сон і апетит, якщо вона не схильна до застуд, то їй нема про що турбуватися. Якщо ж людина постійно ходить з мокрим носом, весь час хоче спати, втратила інтерес до життя, то це привід для занепокоєння.
Є й об’єктивні чинники, чому після зими полігіповітаміноз зустрічається частіше. Навіть якщо ми цілий рік вживаємо фрукти і овочі, слід пам’ятати, що кількість вітамінів у них зменшується через їх тривале зберігання.
Крім того, щоб отримати необхідну кількість, наприклад вітаміну С з яблук, потрібно з’їсти приблизно 2,5 кг. А скільки яблук реально ми з’їдаємо в день? У кращому випадку дватри.
Звичайно, той же вітамін С є і в моркві, капусті, інших овочах і фруктах. Їх необхідно людині з’їдати до 400–600 г на добу (не рахуючи картоплі).
Тим не менш, якщо не переїдати, то наш добовий раціон навіть при збалансованому харчуванні не наситить організм вітамінами. Тому прояви полігіповітамінозу і стають більш очевидними ближче до весни.
— Яки­ми є симп­то­ми вес­ня­но­го аві­та­мі­но­зу?
— Перші ознаки весняного авітамінозу з’являються ще взимку — слабкість; сонливість; дратівливість; різні нездужання; знижений імунітет; швидка стомлюваність; погіршення стану шкіри; погана концентрація уваги; загальний занепад сил.
Для діагностики браку вітамінів цього переліку цілком достатньо. Не варто чекати цинги або берібері, щоб почати боротьбу з гіповітамінозом.
— Яки­ми є озна­ки де­фі­ци­ту тих чи ін­ших ві­та­мі­нів?
— При нестачі вітаміну А порушується сутінковий зір, розвивається так звана куряча сліпота. Шкіра стає сухою і лущиться (особливо на п’ятах, колінах, ліктях), волосся стає ламким і випадає.
При дефіциті вітамінів групи В з’являються неврологічні порушення: по шкірі «повзають мурашки», відчуваються судоми окремих м’язів, порушується сон, з’являється дратівливість.
При нестачі вітаміну С підвищується проникність дрібних судин і на шкірі легко виникають синці, з’являються носові кровотечі, кровоточать ясна, знижується імунітет і людина не виходить із ГРВІ і так далі.
Не вистачає в організмі кальцію — розвивається остеопороз (підвищена крихкість кісткової тканини), порушується зсідання крові, бувають судомні посмикування м’язів. Якщо мало заліза — поступово розвивається недокрів’я.
— Яки­ми ма­ють бу­ти про­фі­лак­ти­ка та лі­ку­ван­ня вес­ня­но­го аві­та­мі­но­зу?
— Головний та єдиний спосіб запобігти полігіповітамінозу навесні — вживати збільшену кількість вітамінів. І тут існує два способи, один з яких передбачає прийом спеціальних препаратів, а інший — вживання в їжу продуктів, багатих на необхідні у даному випадку вітаміни.
Навесні слід особливу увагу звернути на певні продукти харчування, збільшивши їх споживання. Велика кількість вітаміну А міститься у печінці, маслі тваринного походження, а також овочах і фруктах, жовтих і червоних.
Кисломолочні продукти, злаки і горох багаті на вітамін В1. Молоко та молочні продукти, м’ясо, субпродукти, гречана і вівсяна каша, а також бобові допоможуть заповнити дефіцит вітаміну В2. Риба, м’ясо курки і яловичина, квасоля, горіхи, а також такі овочі, як картопля і солодкий перець, впораються з нестачею вітаміну В6. Дефіцит вітаміну В12 можна поповнити з жирної риби, м’яса та субпродуктів.
Велика кількість вітаміну С є у чорній смородині, шипшині, обліписі, цитрусових, зелені цибулі, зеленому горошку і яблуках. Ще одним овочем, багатим на цей вітамін, є, хоч як дивно, картопля.
Провести профілактику авітамінозу і заповнити дефіцит вітаміну D допоможуть яйця, печінка тріски, жирна риба і вершкове масло.
Підтримати ендокринну систему і повноцінно забезпечити організм нікотиновою кислотою можна за допомогою молочних продуктів, риби, м’яса і дріжджів.
Спосіб, коли профілактика весняного авітамінозу проводиться за допомогою вітамінних препаратів, підходить лише тим людям, організм яких із тих чи інших причин не може засвоїти вітаміни з їжі. Незважаючи на величезну різноманітність таких препаратів, що продаються в аптеці, не слід їх приймати самостійно, бо ж усі вони мають побічні дії.
У цьому випадку необхідно звернутися до лікаря, який порадить, що приймати при авітамінозі і в яких дозах. Самолікування може бути небезпечним і завдати шкоди не меншої, ніж нестача вітамінів.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».